2009-03-14

Vanligt med B12-brist

Enligt en beskrivning på rondellen.se kan de med för lite sköldkörtelhormon i kroppen med tiden ha utvecklat en alltför basisk miljö i magen för att B12-upptaget ska kunna fungera ordentligt. Saltsyran i magsäcken bidrar till att frigöra B12 från födan och göra det tillgängligt för kroppen. Hypotyreospatienter har ofta brist på saltsyra.

B12 behöver dessutom stå i balans med folsyra för att man ska undvika brist. Därför är det en bra idé att äta ett kosttillskott som innehåller både folsyra och andra B-vitaminer. Dessutom verkar en del av oss bli mycket bättre om vi även äter två (receptfria och pyttesmå) Behepantabletter varje dag. Det säger också tillverkaren i sina Frågor & Svar. En del hypotyreospatienter behöver B12-injektioner.

Tips: man får fråga personalen på apotektet om att få köpa en Behepanburk första gången. Då lär man sig vilken låda de ligger i och nästa gång kan man eventuellt ta fram burken själv, beroende på var lådan är placerad.

Eftersom B12 lagras i kroppen tar det ett tag att tömma reserverna och därför måste kopplingen mellan en långsamt utvecklad hypotyreos och B12-brist vara jättesvår att upptäcka i praktiken. Det är inte heller alltid så att blodprov avslöjar den. Ur patientsynvinkel kan det därför vara värt ett försök med B12-tillskott och se om man blir bättre. Tänk bara på att blodprovet blir missvisande när man väl har börjat med tillskottet. Symtomen på B12-brist (enligt ovanstående länk) är bl.a:
  • trötthet

  • tungsveda

  • oföretagsamhet

  • förstämning

  • minnesproblem

  • bristande orientering

  • domningar och stickningar i händer och fötter

  • nedsatt känsel

  • nedsatt finmotorik

  • kuddkänsla under fötterna.

2 kommentarer:

  1. Tack för en helt kanon blogg! Känner mig så ensam med detta nu när ja fått svaret av läkaren. Är inte så gammal så nästan ingen av mina vänner vet vad et innebär, försöker förklara men ingen tycks förstå.

    tänkte höra med tabletterna Behepan, kan ja ta dem nu även om vi ska göra ett nytt test i janurai för sköldkörteln, eller är det bara missvisande för b-12 prover?
    Tack!

    SvaraRadera
  2. Hej!

    Jag har ställt den frågan tidigare till min doktor, som sa att sköldköretlproverna inte påverkas av B12-vitamintillskott, men fråga för säkerhets skull vården. Kanske 1177 kan vara till hjälp om du inte på ett enkelt sätt når vårdcentrlen.

    Skriv gärna en kommentar här om vilket svar du fick.

    Varma hälsningar, Eva (bloggansvarig)

    SvaraRadera