2011-03-21

Ska sköldkörtelpatienter äta jod om man är nära en kärnkraftsolycka?

Ska sköldkörtelpatienter ta jodtabletter för att motverka cancerrisk i sköldkörteln om man är nära en kärnkraftsolycka? Eller är det bäst att låta bli?

Den frågan har Camilla Schalin-Jäntti, finländsk specialist i endokrinologi, besvarat på Yle.se. Enligt artikeln:
"...Därför ska också patienter med sköldkörtelproblem ta jodtabletter, även om risken finns att ett extra jodintag förorsakar funktionsstörningar. En hyper- eller hypotyreos är en lindrig komplikation i jämförelse med en cancer i sköldkörtel...."
Strålskyddsmyndigheten skriver att de som vistas inom 25 mils från Japanska kärnkraftsolyckan i Fukushima bör äta jodtabletter (rådet inkluderar bara svenskar av ansvarsskäl). Vi i Norden behöver inte tänka på det.

Skriv gärna en kommentar om svenska specialister har uttalat sig i jodfrågan vad gäller sköldkörtelpatienter.

Tidigare inlägg

2 kommentarer:

  1. Jag antar att vi som har hypotyreos efter att ha opererat bort sköldkörteln helt inte behöver äta det alls? Eller bör vi tänka på bisköldkörtlarna?

    SvaraRadera
  2. Hej Annica,

    Min tolkning av det som artikeln beskriver, är att om man är nära en kärnkraftslolycka så minskar troligen även sköldkörtelhormonbehandlande patienters risk att få cancer i sköldkörteln. Hur det är med den saken om man har opererat bort sköldkörteln, eller hur det är med bisköldkörtlarna och samma fråga, vet jag inte.

    Varma hälsn, Eva (bloggansvarig)

    SvaraRadera