2011-10-24

Apropå anorexia som hypotyreosorsak och ny forskning

Om man drabbas av anorexia, sjunker ämnesomsättningen och det jag har läst hittills om detta pekar på att ämnesomsättningen stiger igen när man börjar äta normalt, och den i detta fall tillfälliga hypotyreosen som uppstått skulle gå tillbaka igen.

Idag ser jag på Svt.se, som i sin tur citerar den vetenskapliga tidskriften PNAS, att det kan finnas kvar problem på cellnivå, i deras "kraftfabrik" (mitokondrierna) även sedan anorexiapatienterna börjat äta normalt igen.

Hm, utöver att detta kan utgöra en bekräftelse för unga drabbade anorexiapatienter, kanske det både kan kopplas till problem hos undernärda äldre patienter och till ny forskning som blir möjlig tack var cellnivåinstrumentet som nyligen uppfunnits? Kanske även till medelålders som börjar behandlas med Levaxin och inte blir bra?

9 kommentarer:

  1. www.spindeltjejen.se2011-10-24 22:59

    Kan det vara så att anorexia i tidig ålder kanske till och med bidrar till hypotyreos längre fram i livet? Det har nämligen drabbat mig, men jag vet inte vad det beror på...

    SvaraRadera
  2. Hej!

    Tack för kommentaren. Kan inte låta bli att tänka tvärtom, eftersom den vanligaste formen av hypotyreos är ärftligt betingad:

    Kan anorexian (åtminstone delvis) ha utlösts av ( odiagnosticerad) hypotyreos?

    Kram Eva

    SvaraRadera
  3. Jag har haft anorexi när för 3 år sedan och för 1 år sedan upptäckte läkarna att jag har hypotyreos. Undrar själv över sambandet, intressant om det kanske finns ett sådant.

    SvaraRadera
  4. Ja, man kanske behöver tänka åt båda hållen. Den som får läkarsvar i den här frågan får väldigt gärna tala om det här eller med mejl till eva.skraddare@gmail.com. /Eva

    SvaraRadera
  5. Hej!
    Jag har även lidit av ätstörningar/anorexi i tonåren och en bra bit upp över 20-års åldern. Har även sedan dess haft "bantningsperioder". Nu har även jag fått diagnosen hypothtyreos. Är idag 37 år.

    SvaraRadera
  6. Skoldpaddan20102011-11-02 18:59

    Jag hade också ätstörningar under tonåren och har det även periodvis idag, är 28 år. Tror definitivt att det finns ett samband mellan ätstörningar och hypotyreos, antingen att själva ätstörningen leder till lägre ämnesomsättning eller att den låga ämnesomsättningen leder till ätstörningen. Men jag tror inte att jag hade låg ämnesomsättning innan jag fick anorexi. Skulle vara superintressant att läsa mer forskning om detta!

    SvaraRadera
  7. Jag har varit anorektiker under många år från 12 års ålder. Jag har kommit tillbaka till ett något så där normalt ät beteende. Sött handlade om att duga. Det fanns då i slutet på 60- talet ingen dialog kring detta. Att jag frågade varför jag har acetonsmak i mun visste de inte vad det berode på. Eller att jag inte fick tillbaka min mens vid ca 14års ålder. Födde 2 barn utan att ha mens le tydligen äg lossning sa gyn läkaren. Jag gick då på gyn kontroll pga utebliven mens. Ingen berörde mitt förhållande till mat men framför allt mitt förhållande till att duga på ytan.
    Vid ca 45 års ålder började magprpblemen. Efter 5år konstaterade man att jag har mikroskopisk kilot en kronisk mag sjukdom. Har även drabbats av allt för låga järn värden vilket har gjort att jag får inne era järn när det är o bott. Har även drabbats av kronisk trötthet. Jag tror att min anorexia är en orsak till dessa följd sjukdomar. Enl mag och tarm där jag är patient så finns det koppling när det gäller mikroskopisk kilot.
    Solveig

    SvaraRadera
  8. Hej Solveig,

    Oj, vad jobbigt det verkar. Du nämner inte hypotyreos, men det är väl kontrollerat? Kom ihåg att läkare ibland inte kommer ihåg specialisternas rekommendationer. Man kan behöva kontrollera hypotyreos med en läkare till (second opinion). Och ta prover med minst två labbmetoder.

    Hälsar Eva

    SvaraRadera
  9. www.sofiahaga.devote.se2013-12-14 19:14

    Jag fick hypotereos efter ätstörning.

    SvaraRadera