2011-11-27

Hög tid för screening för hypotyreos hos gravida

Läser sammanfattningen till en artikel som gör mig riktigt betryckt å Sveriges vägnar. 42 % av de europeiska läkare som svarat på en enkät svarar att  hypotyreos rutinkontrolleras hos alla gravida. Detta gäller inte i Sverige. Trots att det tagits upp av Internetmedicin.se som något att tänka på.

När ska vi skärpa oss och inse att ett TSH-test är billigt och sliter väldigt lite på miljön, jämfört med riskerna för mamma, foster och alla som blir indirekt drabbade?

Inför TSH-screening i samband med graviditet nu! 

Helst skulle alla kvinnor i fertil ålder kontrolleras då och då.

2 kommentarer:

  1. Hej Eva! Jag hittade hit via en artikel du skrivit ang. kopplingen mellan anorexi och hypotyreos. Led av svår anorexi under flera år, och är idag frisk, men har fortfarande kvar många av besvären som startade då. Alla symtom stämmer in på hypotyreos.. Vet inte riktigt vem jag ska vända mig till med mina frågor, så skulle vara väldigt glad om du skulle ha tid/lust att svara. Vet du vart jag ska vända mig för att få en så korrekt diagnos som möjligt..? Efter att ha läst igenom många artiklar har jag förstått att blodprov inte alltid visar om man lider av hypotyreos, utan att man helst ska göra en finnålsundersökning i sköldkörteln för att få bäst resultat (står bla här: http://dinamediciner.se/nyheter/fixa-din-skoldkortel-doktorn-ger-svar)
    Då jag inte litar alls på min vårdcentral pga tidigare erfarenheter av att de bla tappat bort allergitest/gett ett ointresserat/otrevligt intryck de få gånger jag varit där av andra anledningar tidigare, skulle jag gärna vilja vända mig direkt till en expert för diagnostisering/alternativt kunna be om en remiss till från vårdcentralen. (Jag försökte ringa Danderyd Endoktrinolog-mottagning och boka tid, men de sa att man behöver remiss från vårdcentral.) Har du någon rekommendation på en sådan läkare/mottagning..? Skulle du tex rekommendera Danderyds Endoktrinolog-mottagning..?
    Skulle vara så himla tacksam för svar.

    Mvh Emma

    SvaraRadera
  2. Eva Skoldpadda2011-11-28 18:48

    Hej Emma,

    Din fråga är den svåraste av alla, troligen både för oss medpatienter och vården. Inget svar finns.

    En orsak är att vi tycker så olika, beroende på att vi är olika. En viss patient hinner kanske bara träffa någon eller några läkare och har dessutom andra medicinska bekymmer än man själv.

    En annan orsak är det - såvitt jag vet - inte finns någon  statistik över "hur det gått sedan", "diagnosträffsäkra allmänläkare" eller liknande inom hypotyreosområdet, så att man åtminstone kunde veta vilka läkare man ska undvika.  

    Sedan kan man fråga sig: vill man verkligen sätta in en livslång behandling mot en kronisk sjukdom med mindre än att det, åtminstone hyfsat, är påvisat med blodprov? Börja-trappa upp-trappa ut-komma på att man ska börja igen osv. verkar också vara jättejobbigt. 

    Det kan alltså ta några år från det man själv misstänker hypotyreos tills man har en behandling mot hypotyreos.

    Jag tänker på att man patient inte ska ge sig. Inte ge upp. Fortsätta försöka tjata till sig prover med jämna mellanrum, åtminstone årsvis. Justera ev. dos tills den blir tillräckligt rätt o.s.v. Om man själv inte orkar behöver man hitta en medmänniska eller någon i vården som kan hjälpa en med det. 

    Och apropå frågan i sak: Bo Wikland, som i detta avseende är kontroversiell bland skolmedicinare i övrigt, anser med bestämdhet (om jag begriper rätt) att man kan påvisa tillräckligt med ett positivt svar på finnålsbiopsi av sköldkörteln för att inleda sköldkörtelbehandling. 
    http://www.skoldkortelforeningen.se/referat_Bo_Wikland_091124.html

    Bo har nog gått i pension nu, men det kanske går att kontakta honom och be om läkartips.

    Kram och lycka till!

    /Eva

    SvaraRadera