2011-03-15

Radioaktiv strålning och hypotyreos?

Hur rädda behöver vi som är i Norden vara för radioaktivitet från kärnkraftsverken i Japan? Det svenska experter har sagt är: inte alls. Den som vill veta mer om det kan läsa frågor och svar på Krisinformation.se.

Om man ändå skulle vara så nära en kärnkraftsolycka att man skulle utsättas för en farlig halt av radioaktivitet är det riskerna för sköldkörteln en av de saker man behöver tänka på. Den som är i närheten av kärnkraftsolyckan kan minska den risken genom att äta jodtabletter.

När ska man då äta jodtabletter för att motverka den radioaktiva effekten? Bland samma frågor och svar på Krisinformation.se framgår det att det då är viktigt att äta jodtabletterna precis innan det tillfälle man utsätts för strålningen. Man ska vänta på att myndigheternas besked innan man tar dem.

Att jodtabletter vid andra tillfällen kan göra större skada än nytta nämner även SVT idag i en faktaruta till en artikel på webben. Det kan även vara värt att tänka på att jodtabletter kan behövas för att rädda liv vid en starkt, akut, anfall av hypertyreos (överfunktion i sköldkörteln). Då (och vid ett akut strålningsläge) är det illa om lagren av jodtabletter är slut.

Vad gäller hypotyreos, berättade den finska sköldkörtelintresserade allmänläkaren Ulla Slama, under en föreläsning för Sköldkörtelföreningen i maj 2008, att läkare har noterat att personer som var i närheten av Tjernobyl 1986 hade en ökad risk för att få hypotyreos (liksom sköldkörtelcancer) jämfört med andra liknande folkgrupper. Tyvärr saknar jag en länk till information om det (bidra gärna i kommentar).

Så om man blir utsatt för radioaktivitet är det bra att nämna den saken vid läkarbesök.




Radioaktivitetet ökar risken för sköldkörtelcancer (Sr.se)


Fotnot: jag (Eva) skriver i syfte att öka kunskapsnivån i samhället. Men jag är amatör. Mitt råd till dig som läsare är att kontrollera de professionella källorna löpande.

2 kommentarer:

  1. Vi som äter sköldkörtel hormon hur gör vi med jodtabletter..ska vi oxå ta dom ifall man befinner si i närheten vid olycka?

    SvaraRadera
  2. Ja, åtminstone ser de finska rekommendationerna ut så. Läs mer i mitt inlägg här: http://skoldkortel.blogspot.com/2011/03/ska-skoldkortelpatienter-ata-jod-om-man.html

    Tar gärna emot tips om texter även från Sverige.

    /Eva (bloggansvarig)

    SvaraRadera