2009-02-21

TSH-prov och referensintervall

Det finns en diskussion om vilket det bästa referensintervallet för S-TSH (i fortsättningen kallat TSH) är. Vissa hävdar att värden över 2,0 indikerar förvarning om hypotyeros, eller kanske till och med innebär en mild hypotyreos. Fertilitetskliniker rekommenderar värden för TSH på max 1,5 för att ha så gynnsamma förutsättningar som möjligt för graviditet. För några år sedan sänktes det övre referensvärdet för TSH från ca 5,0 till ca 3,5. Nu håller det på att sänkas ytterligare - till 2,5 för den milda hypotyrosen. (Det exakta värdet varierar lite, beroende på analysmetod).

Enligt en finsk allmänläkare som höll föredrag på Sköldkörtelföreningen våren 2008, och som är väldigt engagerad i sköldkörtelproblem, har varje individ ”sitt” referensintervall för TSH. Man mår tydligen olika bra på en och samma TSH-nivå.

Därutöver tillkommer mätningsproblemen. Det är viktigt att mäta på samma premisser varje gång, så att ens egna provsvar blir jämförbara med varandra. Några praktiska tips är därför:
  • Det kan vara bra att alltid undvika kaffe innan man tar provet, eftersom kaffe påverkar TSH-värdet.
  • Som redan diagnosticerad, ska man också tänka på att göra likadant med tabletterna inför varje mätning. Det enklaste, och av många läkare rekommenderat förhållningssätt, är att vänta med dagens tablettintag tills efter blodprovet. Men jag vet också patienter som istället alltid tar tabletten innan provet och det går också bra enligt dem. Huvudsaken är att man gör likadant varje gång.
  • Om läkarvetenskapen fick bestämma exakt vilken tid på dygnet blodprovet skulle tas, skulle de välja kl 10.00 (under förutsättning att det är förmiddag för kroppen då). Då är tydligen TSH-värdet som mest stabilt och jämförbart mellan olika dygn.
För den som analyserar varför ett TSH-värdet har ändrat sig sedan förra mätningen är det även viktigt att identifiera mer långsiktiga åtgärder som påverkar ämnesomsättningen och/eller sköldkörtelfunktionen, som t ex: kosthållningen (exempelvis extrem bantning), rökning, östrogentillskott respektive Litiumbehandling, och genomsnittlig motionsnivå. Utöver detta behöver man även tänka på att en infektion också kan påverka TSH-värdet.

Det finns många faktorer som behöver tas med i bedömningen av ett TSH-provsvar, således.

Läs gärna även den av specialist faktagranskade texten i Sköldkörtelboken.

39 kommentarer:

  1. Hej!

    Jag är en man på 49-år som efter en depression fått ett svar på mitt TSH-värde. Resultatet visar på ett THS på 15,09. Vad jag förstår ligger det väl högt över ett normalvärde som väl ska ligga mellan 0,4 – 4. Jag har nu tagit nya prover för att kontrollera mina värden som jag snart kommer att få svar på. Jag har 2 frågor som jag tacksamt vill ha svar på. Kan det förhöjda värdet ha ett samband med en depression? Vilka frågor bör jag ställa om det nya resultatet vissa på ett liknande värde?

    Jag tackar på förhand för ett svar på mina funderingar!

    SvaraRadera
  2. Hej,

    Att vara med på thyroid.se eller turtles.se är bästa sättet att få personliga svar på funderingar, men eftersom din fråga är av ett allmänt intresse så försöker jag svara här.

    Ett TSH på 15 är väldigt högt och om även nästa prov visar något liknande så är det hög tid att tillsätta sköldkörtelhormon, oftast Levaxin. Kom ihåg att inte vänta längre än två månader med att ta det provet. (97,5% av befolkningen i stort har (ungefär) max 3,5 i TSH - de obehandlade inkluderade).

    Depression är vanligt vid en så pass utvecklad hypotyreos, om jag har förstått saken rätt.

    SvaraRadera
  3. Hej,
    jag har en fundering om anvisningen ovan om att man inte skall inta kaffe innan ett prov tas eftersom det påverkar TSH-värdet. Påverkar det värdet positivt (dvs lägre värde) eller negativt (högre värde)?

    SvaraRadera
  4. Hej, Jag har gjort en total tyroidektomi för ett par år sedan, har alltså ingen sköldkörtel. Dock tycks mitt tsh variera och ligger något pressat emellanåt. Har då provat att sänka min dos men då blir jag trött och tsh stiger. Så håller det på.. Låg något pressat nyligen men ska avvakta ytterligare några veckor och ta nya prover med hänvisning till förra sänkningen. Finns någon som har liknande problem?

    SvaraRadera
  5. Hej,

    Först apropå kaffe: jag har inte svarat därför att jag inte säkert kommer ihåg åt vilket håll TSH påverkas och hoppas fortfarande kunna snubbla över den beskrivningen jag läste och återkomma.

    Sedan, apropå frågan om pendlingen mellan pressat och trött så känner jag igen det från medmänniskor på mejllistan (se högermenyn under Diskussionforum). Bästa tipset är att gå med där.

    Om du gjorde tyroidektomin pga tumör så ska TSH ligga pressat i några år.

    Vänl hälsn, Eva (bloggansvarig)

    SvaraRadera
  6. Hej!
    här er min historia.. Lite kortfattad, men det är just mest pga all hetsjakt om rökning...
    http://ladolcevita1967.blogspot.com/2010/09/valbelast.html#links

    SvaraRadera
  7. Hej LaDolceVita,

    Först några allmänna ord:

    Jag är ledsen, men jag behöver bekräfta problemen med rökning. Utöver förhöjd välkända risker för sköldkörtelproblem, cancer och bristsjukdomar etc. så finns det tydligen även en förhöjd risk för autoimmuna ögonproblem när man röker. Hur den risken ser ut när man opererat bort sköldkörteln är jag dock osäker på, så det kan vara säkrast att kolla upp.

    Ett skäl till att man röker kanske kan vara för att man tror att det leder till ökad ämnesomsättning. Tyvärr bli effekten den motsatta på sikt, särskilt hos den som fortfarande är beroende av sin sköldkörtelfunktion.

    För egen del ångrar jag varenda cigarett jag rökt, vilket var för femton år sedan och tidigare. Jag saknar inte rökningen, trots att jag trodde att jag skulle det, medan jag fortfarande rökte.

    Därmed inget sagt om vad rökningen har lett till vare sig i ditt eller mitt specifika fall. Ödmjukhet varar längst och där tycker jag att du har en viktigt poäng.

    Hälsar Eva (bloggansvarig)

    SvaraRadera
  8. Hej!
    Jag har precis fått veta att jag har fel på sköldkörteln men har inte riktigt förstått vad det innebär än! Jag behandlas för bipolär och de va mina läkare där som upptäckte det.
    Det pratade om 3 olika prov varav 2 va bra men det 3dje va högt(?)t eller lågt(?), har haft 11 och 12 på det provet vid 2 olika tillfällen.
    Väntar nu på remiss till vårcentral men är orolig och undrar vad det innebär?
    Tack på förhand =)

    SvaraRadera
  9. Hej!

    Vid hypotyreos uppstår olika problem, som man kan komma tillrätta med med hjälp av receptbelagt sköldkörtelhormon, t.ex. Levaxin.

    Tips 1: kolla länkarna till höger, för att läsa vårdens information om hypotyreos.

    Tips 2: gå med i patientforum (se lista till höger). Så kan du få mer personlig stöttning från oss medpatienter.

    Varma hälsningar och lycka till,

    Eva (bloggansvarig)

    SvaraRadera
  10. Hej!

    Jag fick följande brev från vårdcentralen.

    "Proverna var normala. Du har normala värden för sköldkörtelhormon ute i kroppen, sköldkörtelns styrhormon (TSH) låg precis nedanför undre gränsvärdet vilket kan tala för en viss överfunktion i din skölkörtel, den behöver alltså inte få så mycket styrhormon för att producera normala hormonmängder. Du har legat på samma nivå även tidigare kring 2004/2005, jag ser att man då rådfrågade Medicinkliniken, och det bedömdes inte behövas några ytterligare åtgärder. Det kan vara lämligt att du fortsättningsvis kontrollerar dessa prover en gång per år på vårt lab."

    Proverna gjordes i samband med att jag började ta antidepressiv behandling. Vad innebär resultaten för mitt välbefinnande? Hur påverkas ämnesomsättning osv av detta? Vad skulle jag eventuellt behöva medicinera mot?

    Tack på förhand för svar!

    SvaraRadera
  11. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

    SvaraRadera
  12. Hej!

    Jag skrev ett svar där jag tog i lite väl häftigt. Nu ska jag försöka mig på ett mer nyanserat:

    Att behandla mot överfunktion i sköldkörteln är inte riskfritt och därför vill läkaren vara säker på att det verkligen är en överfunktion, och att den inte går tillbaka av sig själv, innan man (remitterar en person med misstänkt hypertyreos till specialist) och sätter in sköldkörtelbehandling.

    Att ligga på gränsen betyder ett OBS! D.v.s. det är då viktigt att regelbundet gå och kolla sina värden.

    Tänk gärna på att kolla extra noga om graviditet skulle vara aktuellt för dig (på gränsen till förhöjd missfallsrisk och risker under graviditeten som man behöver ha koll på).

    Antidepressiva KAN ha betydelse för sköldkörtelfunktionen. Det är åtminstone påvisat att ämnet sertralin kan ha sköldkörteldämpande verkan. Möjligen även flourämnen?

    Måhända är den effekten bara till godo om man ligger åt hypertyreoshållet? Det behöver en läkare uttala sig om.

    Hoppas att det här var någorlunda svar, åtminstone. (Jag kan mer om hypotyreos än om hypertyreos).

    Hälsar Eva (bloggansvarig)

    SvaraRadera
  13. Hej!
    Skulle behöva lite synpunkter från er som känner till mer än vad jag gör, om så kallad underfunktion av sköldkörteln (hypotyreos). Hade under en längre tid (månader, år) varit mycket dålig, extremt trött, svaghetskänsla, ögonproblem (grus, rinnig), huvudvärk, ledproblem(muskler låser sig och gör oerhört ont), domningar i händer och fötter speciellt händer. Har varit hos läkare ett antal gånger för besvär med speciellt huvudvärken, men ingen har funnit något, även tagit hjärnröntgen men där fanns inget fel. Fick alltså leva med alla mina besvär. Dock under senhösten (2010) började jag även få ögonproblem, svullna ögon, rinniga, varade igen helt under nätterna. Gick återigen till min vårdcentral. Fick där någon salva att smörja på, hjälpte dock ej. Hade någon dag tidigare läst en artikel i en tidning om just Hypotyreos och tyckte att symptomen jag hade stämde väl överens med detta. Tog alltså telefonledes igen kontakt med min läkare på vårdcntralen och undrade om de inte kunde ta prov på funktionen av min sköldkörtel. Jo, detta skulle gå bra. Alltså infann jag mig på vårdcentralen dagen efter för nämnda prov. Efter någon dag ringde läkaren upp mig eftersom proverna ej var bra. Tid för personligt besök bokades omgående. Det visade sig nu att mina värden tydligen var mycket höga.
    TSH över 100 samt T4 4.
    Dessa värden sade inte mig så mycket eftersom jag inte vet så mycket om denna sjukdom.
    Dock blev jag ordinerad läkemedletr Levaxin, startdos 25 mikrogram. Började min medicinering med denna dos 2010-11-19.
    Åter hos läkare januari 2011 (12/1) för att ta nya prover, provsvaren visade nu ett TSH på 75, samt T4 på 11. Läkaren bedömde nu att dosen skulle ökas till 50 mikrogram Levaxin (ökning fr.o.m. 18/1-11).
    Ny provtagning skedde nu den 7/3-11 och då var mina värden TSH 44, samt T4 13. Läkaren ringde upp mig några dagar senare och ordinerade en ny höjning av min Levaxindos. Ny dos skulle bli 100 mikrogram Levaxin. Den nya dosen påbörjade jag 11/3-11.
    Nu till frågeställning:
    De värden jag haft och har, är de väldigt höga eller tyder de på en mild form av Hypotyreos? Vidare, jag känner inte i varje fall än någon skillnad på mina besvär, hur länge kan det dröja innan någon förbättring sker? Förbättring kanske var fel, ögonproblemen har faktiskt minskat, även om det fortfarande inte är bra. Men i stort känner jag mig inte bättre.
    Har under hela min sjukdomstid arbetat som vanligt fast det varje dag känns som ett helvete. Finns det verkligen ingen bot och bättring på mina problem? Jag orkar snart inte längre. Min smärttröskel är hög men jag känner att nu har jag snar nått dit.
    Ni andra som har problem med er sköldkörtel hur har ni löst detta, och hur har ni blivit mottagna och behandlade av vården? Skulle gärna vilja ha lite synpunkter och kommentarer på detta.
    Samt även lite synpunkter på mina värden vid de olika provtagningstillfällena.
    Mvh Anders!

    SvaraRadera
  14. Hej Anders,

    Det är väldigt bra att ha blivit säkert diagnosticerad och få behandling.

    Det kommer successivt att bli bättre, givet att det här är enda felet och givet att dosen ökas försiktigt. Särskilt gäller det om man haft hypotyreossymtom länge (eller är gammal). Det låter som om du är i goda händer hos läkaren som du har nu.

    Du har sämre hypotyreosvärden än, säg, 95% av de medpatienter som jag (som också är patient och arbetar inte inom vården) har varit i kontakt med. Men jag vet inte om det är representativt. Dock har jag kontakt med ganska många patienter.

    Det är till stor glädje att ha kontakt med andra medpatienter och få stöd i funderingar man har. Kika gärna på listan över patientforum i en av sidospalterna här på bloggen (gå till skoldkortel.blogspot.com om du inte är där när du ser den här texten). Det är antingen gratis eller mycket billigt att gå med. Man kan vara anonym, om man skulle vilja.

    Ett tips till är att samla alla provsvar både från förr och nu. På papper eller i datorn. Så att du kan slå upp och jämföra själv över tiden.

    Det kommer säkert att bli mycket bättre än nu. Du har fortfarande risiga värden, men det tar lite tid för kroppen att ställa om sig igen.

    Ett sista tips: om man har den autoimmuna varianten av hypotyreos (det autoimmuna mäts med provet som heter TPO-ak (eller andra antikroppsprover)) så bör TSH (så sakteliga) fås att ligga i den under halvan av referensintervallet (exempelvis 0,4-1,75) enligt vårdinstruktionen i Stockholms läns landsting (viss.nu).

    Hoppas att det ordnar sig och att vi ses i patientforumen.

    Hälsar Eva (bloggansvarig)

    SvaraRadera
  15. Tillägg:

    Med "95%..." menar jag jämfört med de värden medpatienterna hade vid diagnostillfället, innan behandling, såklart.

    /Eva

    SvaraRadera
  16. Hej Eva!
    Tack för svar. Kändes ganska bra att få höra att det förmodligen succesivt kommer att bli bättre även om det just nu inte känns bra alls. Vilken variant av hypotereos det är vet jag inte (om den är autoimmun variant), detta tror jag inte det har tagits något prov på. Vad jag vet så har endast värdena av TSH och T4 mätts upp vid mina kontroller (kan ju i och för sig gjorts utan jag vet). Hur som helst, vad menas med det? Är väldigt dåligt insatt i detta även om jag nu när jag fått diagnosen försöker läsa allt jag kan om sjukdomen.
    Det här med att samla provsvaren har jag börjat med (I datorn samt utskrivet), skriver även in där doshöjningar samt eventuella kommentarer av min läkare.
    När det gäller ökningar av dosen. Första gången jag började (med 25 mikrogram), blev väldigt konstig i magen, uppblåst, diarre. Lugnade sig dock lite efter 3-4 veckor.
    Sedan vid höjningen till 50 mikrogram återkom besvären ganska kraftigt i magen. Även hjärtklappning och något förhöjt blodtryck (runt 150/90). Magproblemen lugnade sig dock återigen efter någon vecka, dock låg blodtrycket ungefär kvar vid det något förhöjda värdet.
    Nu vid sista doshöjningen av Levaxinet (11/3-11) för ca en vecka sedan, höjning från 50 mikrogram till 100 mikrogram om dagen började återigen magproblemen, tycker dock att de är värre denna gång (har visserligen bara haft den nya dosen en vecka så det kanske lugnar sig).
    Har även hjärtklappning till och från. Vet ej blodtrycket nu eftersom det inte är kollat, men jag förmodar att det ligger kvar på något förhöjd nivå. Är detta vanliga symptom vid höjning av dos?
    Nämnde inte något i mitt förra inlägg om min ålder, men den är 59 snart 60. Om man bortser från alla de svåra besvär jag nu dragits med lång tid på grund av min Hypotyreos anser jag mig nog vara utan andra sjukdomar. Alltid varit mycket för rörliga uteaktiviteter. Detta orkar jag dock inte med numer vilket känns riktigt tråkigt. Mitt arbete som kräver mycket hög tankeskärpa och en hel del rörlighet är inte heller helt lätt att sköta men det måste ju gå helt enkelt.
    Känns ändå rätt bra att funnet denna blogg och kunna prata av sig lite grand, samt kunna få lite kommentarer från andra i samma situation.
    Vänliga hälsningar Anders!

    SvaraRadera
  17. Hej Anders,

    Känner igen det där med tankeskärpa.

    Vid doshöjning är det så att säga en avvägning mellan pest (sköldkörtelhormonbristen i sig) och kolera (hypertyreossymtom vid höjning) för att nå målet (en optimal sköldkörtelhormonnivå och tillfrisknande).

    Det finns en möjlighet att öka med 12,5 mikrogram dagligen. Och med 6,75 (det sistnämnda blir en ökning med en halv 25:a varannan dag). Man kan prata med läkaren om det inför kommande doseringsbeslut.

    Hoppas läkaren har sagt att det är viktigt att undvika hård motion (extrema puls-toppar) och hårdbantning (sänker ämnesomsättningen/sköldkörtelhormonnivån).

    Mild motion är dock toppen för tillfrisknandet sa min doktor, t.ex. promenad i den takt man klarar av.

    Om du går med i Sköldkörtellistan på Kanalen.org (tips: fixa en särskild mejladress för det ändamålet), så kan jag svara dig mer personligen där.

    Hälsar Eva (bloggansvarig)

    SvaraRadera
  18. Skulle även skrivit, i början:

    Tankeskärpan kan förbättras när ämnesomsättningen blir normal igen.

    /Eva

    SvaraRadera
  19. Hej skickade ett innan för att se om det funkade.Har haft fleråriga problem med min sköldkörtel,över halva mitt liv men sökte först för tio år sen.Fick då euthyrox men mådde inte alls bra av denna medicinen.Lät åren gå men mådde absolut inte bra och sökte upp en ny läkare och fick då antidepprisivt utskriven,men kände att det var helt fel,har senare läst att man ej ska ge såna läkemedel till folk med ämnesomsättningsproblem.Har genom åren även testat levaxin och liothyrin med samma obehagskänsla som innan,det känns som jag förstärker mina symtom jag söker för och värdena tycks bara flyga upp och ner.Har fått lite olika diagnoser på min sköldkörtel såsom Haschimotos och tyrodea inferno.Pendlar mellan 0´04 till över ej mätbart 100 med ett lågt t4 på 3.Har under denna 10 årsperiod gjort ultraljud 2 gånger och då säger dom som gör ultraljudet att det stämmer inte överrens med mina värden,jag har en sköldkörtel som är överaktiv men mina prover visar underfunktion.Har nu sedan en månad tillbaka symtom såsom yrsel,illamående,ljus och ljudkänslig huvudvärk,ont i kroppen,nackstel,ont i ögonfästet,många knutor överallt på kroppen,några ömmande,känner mej väldigt konstig i huvudet,febertoppar och en svampinfektion som inte vill ge med sej.Äter för tillfället licenstabletten Armour thyroid,den började jag med den 23/3 med 1/4 tablett och har sedan succesivt ökat upp till en hel tablett men då kände jag mej helt påverkad och såg påverkad ut enligt andra,har sänkt till en 1/2 nu men känner fortfande att jag inte mår bra av dom.Är en social och glad person annars men tabletterna gör mej osocial och mina symtom jag har förstäks fortfarande,man ser liksom ingen ljusning eller förbättring.Undrar om det finns någon annan som har sådana besvär som jag av medicinerna,har själv funderat på om min känslighet för medicinerna kan bero på att jag har en överaktiv sköldkörtel men att proverna oftast ligger i underfunktion.Är för tillfället sjukskriven sen 3 veckor tillbaka och det känns visset när man är en kvinna i sin bästa ålder(42 år).Tacksam för svar..

    SvaraRadera
  20. Hej,

    Det låter som om du har ovanligt oklara förutsättningar. Och vi medpatienter kan inte ge råd i medicinska ärenden. Det behöver läkare göra.

    Men en sak verkar solklar: om du utan behandling har ett T4 friit på 3, så är det livshotande (på viss sikt som inte jag kan bedöma) om du inte behandlar med sköldkörtelhormon. (Givet de referensintervall för T4 fritt som finns i Sverige).

    Mitt bästa tips, utöver att följa läkares ordination, är att gå med i patientforum på nätet. Nästan gratis. Webbadresser finns i sidomenyn.

    Varma hälsningar Eva (bloggansvarig)

    SvaraRadera
  21. Tack för svaret Eva.Var inlagd på sjukhus förra veckan på medicin(låg där i två dagar) och trodde att nu änligen skulle jag få hjälp,att dom skulle kolla min hypofys och ta en biopsi eller något iallafall.Det enda dom sa till mej var att öka min dos till en tablett,gjorde det och kände mej rejält påverkad vågar absolut inte köra bil i det tillståndet ,kände mej full.Fick inte ens träffa en endrokronolog fastän jag blev lovad det när jag kom dit.Jag blev bara uppläxad av rondläkaren på morronen att dom vet bäst för det är deras yrke och jag sköter mitt yrke.fanns inte mycket jag ville säga till honom efter detta.Vet snart inte var man ska vända sej längre.Vågar inte be om någon undersökning längre för då blir man ombedd att gå i kognetiv betendeterapi(blev det i somras när jag låg på 0,04)Man känner nästan av hur dom suckar när man kommer, ändå är jag inte där mer än om jag känner mej väldigt dålig(alltså hos min husläkare)Mvh Anonym

    SvaraRadera
  22. Utredningar av sköldkörtelproblem ska gärna göras när man inte har någon akut infektion eller liknande, eftersom värdena då kan bli missvisande. Om du inte är ett solklart fall rent medicinskt behöver du komma vidare i vårdekedjan från allmänläkare till annan specialist (endokrinolog). Allmänläkaren behöver skriva remiss och du kan behöva ringa och kolla hur det går med remissen.

    Om du läser här på bloggen, eller i Sköldkörtelboken, ser du att det finns lite olika fall. Men alla som har uttalad hypotyreos har en sak gemensamt: man behöver tillskott av skölfkörtelhormon.

    När man inleder sådan behandling och när man ändrar dosen kan man uppleva mycket besvär. Men det betyder inte att alternativet att avstå från tillskottet vore bättre. Det gäller att genomleva dosändringsbesvären. Jämviktsdos är det man mår bäst på, under förutsättning att man alls behöver medicinera. Och det verkar uppenbart att du behöver, sagt med ödmjukhet för att jag inte är insat i detaljer och heller inte är läkare.

    Försiktiga dosändringar och livsstilsförbättringar är istället knepet.

    Och se till att man hamnar på en jämviktsdos som känns bra. Bara att ställa in en sorts sköldkörtelhormon och utvärdera detta ur ett jämviktsperspektiv tar enligt min egen erfarenhet minst ett år. Byter man sort tar det minst ett år till.

    Uthållighet och envishet är bra ledord.

    Om blodprover visar att man trots full dos Euthyrox/Levaxin inte har ett bra fritt T3 så behöver även T3 tillsättas. Men det gör du ju redan. Tänk även på att värdet på fritt T4 är nästintill ointressant om man äter medicin som innehåller T3.

    Lycka till!

    Hälsar Eva

    SvaraRadera
  23. Undrar ifall någon här kan hjälpa mig att svara på om mina värden kan påverka mig negativt, jag mår riktigt dåligt stundvis, depressioner, ledsen,irritterad,ljud känslig, kort stubin mm....ont i muskler, kramper och dommingar i armar, knölar på sköldkörtel, huvudvärk,ömmhet på sköldkörtel, mina värden....2,5 TSH och 13 i fritt T4
    TSH har stigit från 1,5 till 2,5 på 2 mån.
    och T4 från 11 till 13.
    kan detta påverka mig så?

    SvaraRadera
  24. 20 januari hade jag TSH: 3,8 och T4: 17
    14 mars var värdena: TSH: 1,6 och T4: 15

    Bör jag ta upp möjligheten till hypotyreos med min läkare? Min egen tolkning är att kroppen inte får upp T4 nivån trots nedreglering av TSH.

    Jag har börjat få en några typiska symptom så jag är förstås fundersam.

    /Andreas

    SvaraRadera
  25. Hej Andreas,

    Man tar om proverna för att utesluta andra skäl än kronisk hypotyreos till förhöjt TSH (som jag antar att 3,7 var). TSH kan vara förhöjt även i samband med t.ex. tillfälliga åkommor och vid kortisolbrist.

    Att TSH nu var 1,6 betyder att du inte kommer att få hypotyreosdiagnos av din läkare - just nu.

    Men du skulle kunna gå tillbaka om ett tag (ett år eller så) och påtala januarivärdet och be om en ny provtagning. Det skulle vara intressant även med TPO-antikroppar också, åtminstone vid ev. provtagning nummer två den gången.

    Varma hälsningar, Eva (bloggansvarig)

    SvaraRadera
  26. Hej, har precis "halkat" in på sidan. Jag fick veta av läkaren att mina sköldkörtelprover låg lite högre än normalt. Jag har nu tagit om proverna och det är fortfarande lite över. Tyvärr preciserade han inte att det var THS, men det tror jag eftersom det var en första rutinkontroll. Jag har inte heller fått veta värdet som är aktuellt (typiskt läkare, det finns en tendens att prata över huvudet). Jag undrar, kan ämnesomsättningen vara låg och sen bli bra av sig själv, bara sådär? Läkaren tycks tro det för nu ska jag vänta ytterligare 2 månader (och motionera och äta rätt) för att sen ta om provet. Efter detta har jag läst på internet och finner mycket symptom som stämmer in på mig. Trött (framförallt långsam), periodvis desillusionerad (snarare än deprimerad), sjukt ont i fötterna (det där med att motionera...), ont i leder allmänt, trist glanslöst hår. När jag gör "myxödemprovet" på mina överarmar kan jag inte greppa endast skinnet (vilket resten av familjen kan). Noterade häromveckan att jag inte behöver plocka mina ögonbryn längre för att de blivit så tunna (det var innan provsvaret kom). Bör jag byta läkare asap?
    /Elisabet

    SvaraRadera
  27. Hej Elisabet,

    Om proverna togs om snabbare än efter en månad är det bra att göra som läkaren säger. Det fina med att få utslag vid två provtagningar med minst en månad mellan är att man sedan kan vara säker på diagnosen. Då behöver man därefter inte hatta fram och tillbaka med behandling eller i sinnet. Då finns det (något förenklat uttryckt enbart en linje att gå på).

    Symtom verkar du ha. Vid nästa provtagning behöver minst ett av följande två alternativ vara uppfyllt för att du ska få den kroniska diagnosen:

    1) TSH över referens OCH TPO-ak över referens

    Eller

    2) "T4 fritt" under referens.

    Men du kan redan nu be om en "second opinion" alternativt be din läkare rådgöra med en specialist. I alla fall om det var mer än en månad mellan proverna.

    Lycka till!

    Hälsar Eva (bloggansvarig)

    SvaraRadera
  28. Hej Eva!

    Tack för ditt svar. Jo, det var nog precis lite mer än en månad mellan proverna. Jag får ta tag i det här efter påsken, framförallt så vill jag ha exakta svar om proverna. Inte bara lite diffusa "över det normala". Först visste jag inte ens om han menade hypo eller hyper (eftersom jag inte kunde nåt om det alls). Fast hyper och jag är förstås ett helt absurt scenario :-)

    Din blogg har gett många svar på frågor!
    / Elisabet

    SvaraRadera
  29. Hej igen!

    Vad bra att bloggen varit till hjälp. Skriv gärna och kommentera med förslag till inlägg som saknas. Det är precis när man är i ditt läge som man behover faktabaserade beskrivningar som bäst. Det var därför jag startade bloggen. Men efter ett tag blir man dels lite hemmablind och dels alltmer forskningsintresserad... så förslag mottages tacksamt (gäller alla som vill).

    Hälsar Eva (bloggansvarig)

    SvaraRadera
  30. Hej!

    Jag har varit sjukskriven sen jan 2009. Började med nackvärk (haft i många år) som bara har ökat. Under våren, samma år, fick jag oförklarlig feber, som jag hade i drygt 4 månader. Många prover togs, men läkarna hittade inget. I samband med febern, fick jag utbredd värk över hela kroppen, kunde knappt ta mig upp på morgnarna, gick även ner i vikt. Fick diagnosen Fibromyalgi. Under hösten 2009 fick jag värk i hela bäckenet, huden runt korsryggen var lite svullen. Sen dess har jag haft värk hela tiden. I höstas började mina händer svullna, vissa dagar var jag svullen under ögat. Har även svettningar och frysningar.
    Det togs nya prover, som var ok. Min läkare var irriterad på mig, sa att det är stressen i kroppen som jag får all värk ifrån. Kände mig otroligt dum, men det blev inte bättre för det. Nya prover togs igen i början av året, då visade det sig att Tyroidea-provet, T4, låg på 10. När läkaren tittade tillbaka bland lab.proverna, hade det tagits 5 Tyroidea-prover sen 2007, och att värdet hade sjunkit för varje tillfälle, men ingen hade sagt detta till mig.
    Sen mitten av januari 2011, äter jag Levaxin. Började först med 25 mg i 7 veckor, då togs nya prover, sen 50 mg. Känner ingen förbättring än. Ska snart ta nya prover. Fått hem hela labrapporten. Vill ha lite hjälp med ref.värdena. Min läkare säger att proverna T4 är det enda som ligger precis på gränsen, men att de andra är ok.
    Prover tagna 7/1:
    TSH=2.1
    T4 = 10

    Prover tagna 14/3:
    TSH = 2.5
    T4 = 13
    P-Tyreoglobulin-ak = 36
    P-TPO-ak = < 10
    S-Kortisol = 523

    Mvh

    SvaraRadera
  31. Hej,

    Referensintervallet för T4 ("T4 fritt"? hoppas jag) skiljer sig åt mellan olika labb. Därför går det inte att svara på frågan, tyvärr. Men ring till vårdcentralen och fråga om referensintervallet. Eller till labbet. Eller kolla om labbet publicerat referensintervallet på nätet.

    Det är intressant med referensintervallet för att veta hur säker diagnosen är.

    Läkaren sa inget om fortsatt utredning? Det ska utredas av specialist om fritt T4 sjunker under referens samtidigt som TSH inte ligger över referens (och TPO-ak ligger inom referens). Se exempelvis instruktionerna till allmänläkare på Viss.nu: http://viss.nu/Handlaggning/Vardprogram/Endokrina-organ/Hypertyreos/ (fel länknamn, men rätt innehåll: hypotyreos).

    Hälsar Eva (bloggansvarig)

    SvaraRadera
  32. Läkaren har inte sagt om någon fortsatt utredning, utan jag ska ta nya prover var 7e vecka på VC. Om jag inte känner någon bättring efter sommaren, tycker hon att jag ska sluta ta Levaxin. Men jag har hört att det kan ta tid innan man känner någon förbättring. Referensvärdena här är:
    TSH= 0.4 - 5.0
    T4 fritt = 10-22
    Tyreoglobulin-ak= 0-60
    P-TPO-ak= 0-32

    Stämmer det att det finns andra prover som kan vara förhöjda vid Hypotyreos, bl.a kolesterol?
    //N

    SvaraRadera
  33. Hej N (hoppas att det var du som skrev "Prover tagna 7/1:
    TSH=2.1
    T4 = 10" så att det inte nu blir fel),

    Aha, fritt T4 på undre referensgränsen. Det hade varit tydligare om det legat under referensintervallet.

    Ja, det finns andra prover som indirekt kan tala för hypotyreos, men problemet är att de även kan peka på annat - eller inget alls. Så det är inte entydigt. Om jag som amatör begripit saken rätt kan man exempelvis kika på följande:

    En del med mild hypotyreos kan ha lågt blodtryck. Och de som har mer uttalad hypotyreos får ibland förhöjt blodtryck, särskilt viktigt är det att titta på det "undre trycket".

    En del med hypotyreos kan även ha förhöjt "dåligt" kolesterol.

    Bekymmer med järn och/eller B12-vitamin kan också förekomma hos lite fler än hos övriga befolkningen i genomsnitt.

    Diabetes. Typ 1 - absolut. Diabetes typ 2 - börjar man tala om nu, men kanske inte är hundra klarlagt.

    Låg vilopuls. Låg morgontemperatur.

    Kika även på mina tidigaste inlägg på den här bloggen. Kanske har jag glömt något här.

    Lycka till.

    Hälsar Eva (igen)

    SvaraRadera
  34. Tack, för svaren! Bra sida att få diskutera. Hypotyreos-prover verkar vara olika referensvärden på, var man bor i landet. Borde vara lika över hela landet.

    Hälsningar//N ("Prover tagna 7/1")

    SvaraRadera
  35. Hej igen N,

    Bara en replik om att referensintervallen skiljer sig åt:

    Skillnaden har att göra med att labben använder olika analysmetoder.

    Och det är vi patienter väldigt tacksamma för att de gör, eftersom man i vissa fall (vid s.k. analytisk interferens) behöver dubbelkontrollera med ny provtagning, baserad på annan analysmetod, för att exepempelvis dra säkra slutsatser om diagnos.

    Hälsar Eva (igen)

    SvaraRadera
  36. Utredningar av sköldkörtelproblem ska gärna göras när man inte har någon akut infektion eller liknande, eftersom värdena då kan bli missvisande. Om du inte är ett solklart fall rent medicinskt behöver du komma vidare i vårdekedjan från allmänläkare till annan specialist (endokrinolog). Allmänläkaren behöver skriva remiss och du kan behöva ringa och kolla hur det går med remissen.

    Om du läser här på bloggen, eller i Sköldkörtelboken, ser du att det finns lite olika fall. Men alla som har uttalad hypotyreos har en sak gemensamt: man behöver tillskott av skölfkörtelhormon.

    När man inleder sådan behandling och när man ändrar dosen kan man uppleva mycket besvär. Men det betyder inte att alternativet att avstå från tillskottet vore bättre. Det gäller att genomleva dosändringsbesvären. Jämviktsdos är det man mår bäst på, under förutsättning att man alls behöver medicinera. Och det verkar uppenbart att du behöver, sagt med ödmjukhet för att jag inte är insat i detaljer och heller inte är läkare.

    Försiktiga dosändringar och livsstilsförbättringar är istället knepet.

    Och se till att man hamnar på en jämviktsdos som känns bra. Bara att ställa in en sorts sköldkörtelhormon och utvärdera detta ur ett jämviktsperspektiv tar enligt min egen erfarenhet minst ett år. Byter man sort tar det minst ett år till.

    Uthållighet och envishet är bra ledord.

    Om blodprover visar att man trots full dos Euthyrox/Levaxin inte har ett bra fritt T3 så behöver även T3 tillsättas. Men det gör du ju redan. Tänk även på att värdet på fritt T4 är nästintill ointressant om man äter medicin som innehåller T3.

    Lycka till!

    Hälsar Eva

    SvaraRadera
  37. Hej Eva!
    Tack för svar. Kändes ganska bra att få höra att det förmodligen succesivt kommer att bli bättre även om det just nu inte känns bra alls. Vilken variant av hypotereos det är vet jag inte (om den är autoimmun variant), detta tror jag inte det har tagits något prov på. Vad jag vet så har endast värdena av TSH och T4 mätts upp vid mina kontroller (kan ju i och för sig gjorts utan jag vet). Hur som helst, vad menas med det? Är väldigt dåligt insatt i detta även om jag nu när jag fått diagnosen försöker läsa allt jag kan om sjukdomen.
    Det här med att samla provsvaren har jag börjat med (I datorn samt utskrivet), skriver även in där doshöjningar samt eventuella kommentarer av min läkare.
    När det gäller ökningar av dosen. Första gången jag började (med 25 mikrogram), blev väldigt konstig i magen, uppblåst, diarre. Lugnade sig dock lite efter 3-4 veckor.
    Sedan vid höjningen till 50 mikrogram återkom besvären ganska kraftigt i magen. Även hjärtklappning och något förhöjt blodtryck (runt 150/90). Magproblemen lugnade sig dock återigen efter någon vecka, dock låg blodtrycket ungefär kvar vid det något förhöjda värdet.
    Nu vid sista doshöjningen av Levaxinet (11/3-11) för ca en vecka sedan, höjning från 50 mikrogram till 100 mikrogram om dagen började återigen magproblemen, tycker dock att de är värre denna gång (har visserligen bara haft den nya dosen en vecka så det kanske lugnar sig).
    Har även hjärtklappning till och från. Vet ej blodtrycket nu eftersom det inte är kollat, men jag förmodar att det ligger kvar på något förhöjd nivå. Är detta vanliga symptom vid höjning av dos?
    Nämnde inte något i mitt förra inlägg om min ålder, men den är 59 snart 60. Om man bortser från alla de svåra besvär jag nu dragits med lång tid på grund av min Hypotyreos anser jag mig nog vara utan andra sjukdomar. Alltid varit mycket för rörliga uteaktiviteter. Detta orkar jag dock inte med numer vilket känns riktigt tråkigt. Mitt arbete som kräver mycket hög tankeskärpa och en hel del rörlighet är inte heller helt lätt att sköta men det måste ju gå helt enkelt.
    Känns ändå rätt bra att funnet denna blogg och kunna prata av sig lite grand, samt kunna få lite kommentarer från andra i samma situation.
    Vänliga hälsningar Anders!

    SvaraRadera
  38. Hej!

    Jag skrev ett svar där jag tog i lite väl häftigt. Nu ska jag försöka mig på ett mer nyanserat:

    Att behandla mot överfunktion i sköldkörteln är inte riskfritt och därför vill läkaren vara säker på att det verkligen är en överfunktion, och att den inte går tillbaka av sig själv, innan man (remitterar en person med misstänkt hypertyreos till specialist) och sätter in sköldkörtelbehandling.

    Att ligga på gränsen betyder ett OBS! D.v.s. det är då viktigt att regelbundet gå och kolla sina värden.

    Tänk gärna på att kolla extra noga om graviditet skulle vara aktuellt för dig (på gränsen till förhöjd missfallsrisk och risker under graviditeten som man behöver ha koll på).

    Antidepressiva KAN ha betydelse för sköldkörtelfunktionen. Det är åtminstone påvisat att ämnet sertralin kan ha sköldkörteldämpande verkan. Möjligen även flourämnen?

    Måhända är den effekten bara till godo om man ligger åt hypertyreoshållet? Det behöver en läkare uttala sig om.

    Hoppas att det här var någorlunda svar, åtminstone. (Jag kan mer om hypotyreos än om hypertyreos).

    Hälsar Eva (bloggansvarig)

    SvaraRadera