2009-01-14

Vanliga symtom

Är du frusen om ben och armar? Det är ett vanligt symtom vid underfunktion i sköldkörteln, dvs. när man har för låg ämnesomsättning. Andra ofta förekommande symtom är: långsam fart på tarmen, yrsel, lågt blodtryck i vila, låg morgonpuls och -temp, svårighet att hålla vikten nere samt trötthet. Kvinnor kan ha rikliga menstruationer, eventuellt med längre perioder än 28 dagar.

När underfunktionen funnits längre - eller blivit värre, kan man även få: värre frusenhet, nedstämdhet, håravfall, högt blodtryck, svullnader, stickningar och domningar, samt ledproblem.

Om du å andra sidan har: hjärtrusningar, lätt feberkänsla, rastlöshet, utmattning, hög morgonpuls och -temp, högt övre blodtryck och kanske svårt att hålla vikten uppe så kan du istället ha överfunktion i sköldkörteln. Äldre kanske inte känner av några hjärtrusningar.

Såväl under- som överfunktion kan ge problem med sömnen och humöret. Troligen gäller det även darrighet, balans och muskelproblem - även om var och en av dessa kanske yttrar sig på olika sätt beroende på om de är orsakade av över- eller underfunktion.
Och, till sist, för att krångla till det: alla ovanstående symtom kan var för sig bero på annat än problem just med sköldkörteln (t ex. stress).

Om du tycker att informationen här på bloggen är svåröverskådlig föreslår jag att du köper Sköldkörtelboken. Den kostar en dryg hundralapp. För mer information om var man kan köpa den, klicka här.

26 kommentarer:

 1. mycket bra information jag har rekomenderat min kbt.are att läsa din sida nu när vi vet varför mitt mående inte beror på psyket utan sköldkörteln han har läst och lärt sig väldigt mycket om sköldkörtel problematik med hjälp av denna sida så jag måste bara få säga tack för att någon människa intresserar sig och gör sådana här bra sidor!! tack

  SvaraRadera
 2. Tack för mycket bra information. Känner igen så många delar av symtomen men har inte förstått varför jag mått så dåligt i flera år. Detta är ett genombrott att få veta och att min doktor äntligen kommit på vad det kan vara.
  Yvonne

  SvaraRadera
 3. Mycket bra info som förklarar varför ja jämt fryser m.m.
  Är så skönt kunna visa min andra halva varför ja e som ja e ibland, detta e ju fakta.
  /Marie

  SvaraRadera
 4. Hej alla tre!

  Jag vill tacka för responsen. De dagar som det kanske blir motigt att fortsätta skriva så kommer era kommentarer att vara till stor nytta!

  Kram, Eva (bloggansvariga)

  SvaraRadera
 5. Det är "skoj" att läsa inlägg som stämmer in på mig, men läkarna vill inte lyssna och även om proverna är inom normalgränserna så kan det vara fel på sköldkörteln har jag läst på många ställen... men det lyssnar inte vårdcentralsläkaren på.... suck =(

  SvaraRadera
 6. Förstår att det är frustrerande. Ett tips kan vara att gå tillbaka och försöka få prover tagna igen när det gått en tid. Och att komma ihåg kombinationen "symtom+förhöjt TSH+utslag på TPO-ak". Be att få exakta provsvar och referensintervall. Det finns läkare som inte är uppdaterade och tror att TSH behöver ligga över 10 för att inleda behandling etc.

  Lycka till.

  Hälsar Eva (bloggansvarig)

  SvaraRadera
 7. Mycket bra info som förklarar varför ja jämt fryser m.m.
  Är så skönt kunna visa min andra halva varför ja e som ja e ibland, detta e ju fakta.
  /Marie

  SvaraRadera
 8. Mycket bra information på sidan. Misstänker lite smått att jag själv har någon form av fel på mina sköldkörtlar då jag sedan ett tag tillbaka fått två relativt stora knölar på bägge sidor om halsen. Känner också igen mig i symptomen extrem trötthet, frusenhet och problem med tarmen. Har även hört att detta skall vara genetiskt och då både min far, halvsyster och moster har det känns risken ganska stor. Får nog ta och testa mig för det där!

  SvaraRadera
 9. Hej Maria,

  Det låter bra. Ett tips är att även be läkaren undersöka halsen med händerna.

  Hälsar Eva

  SvaraRadera
 10. detsamma gäller mig,jag tror är fel på medicineringen,säger bara det är stress,det stämmer in allting detta

  SvaraRadera
 11. Gunillajensgard2012-05-06 15:24

  jag mår piss just nu,darrar fryser och rastlös tror att jag åkt på överfunktion just nu,läkaren ville inte att jag skulle ta någon nytt ´prov men här var den en som sa nu gör du det bara,jag mår inte bra av den nu,det stämmer att man kan må dåligt trots bra värden

  SvaraRadera
 12. Varför är min husläkare så motvillig att testa antikroppar när det ligger i släkten? Är det är dyrt test? Okunskap?

  SvaraRadera
 13. Hej,

  TPO-ak är ett lite dyrare blodprov jämfört med TSH, så det skulle kunna vara en del av förklaringen. Eller så har du ändå inte utslag på TSH och då spelar TPO-ak ingen roll för läkarens ordination (man måste normalt sett ha utslag på fritt T4 eller på både TSH och TPO-ak för att börja behandla). 

  (En tredje förklaring är att när man väl en gång har haft utslag på TPO-ak en gång så behöver det enligt vårdrutinerna i Stockholm inte kontrolleras igen).

  Att bara ta det för att kolla om det är något på gång tror jag inte ingår i läkarens vårdrutiner. 

  Jag frågade någon gång om jag kunde få betala TPO-ak-prov själv när jag hade börjat med Levaxin men inte kollat om hypotyreosen var autoimmun (d.v.s. utslag på antikropparna), men då hänvisade de till miljöskäl. "Det dröjer ett ta till innan kundorienteringen slår igenom", tänkte jag då. 

  Gick till en annan doktor, tog provet, jag hade väldigt stort utslag och då visste jag att jag skulle skicka dem i släkten på provtagning som hade diffusa symtom och tack vare det överlevde min drygt 70-årige far sin då odiagnosticerade giftstruma. 

  Och jag blev trygg i att jag hade ärvt riskerna för min sjukdom och blev mer en mer harmonisk hypotyreospatient tack vare det. Så kan det gå!

  Hälsar Eva (bloggansvarig)

  SvaraRadera
 14. Hej!
  Jag är en tjej på 24 år och fick i somras, efter många månader med diffusa symtom, diagnosen hypotyreos, förhöjda antikroppar mot min sköldkörtel. Nu är värdena bättre (snart "normala"), jag mår generellt sett bättre men har fortfarande symtom. Jag får som ett "påslag" av någonting och känner mig yr, illamående och disorienterad, detta kommer på mindre än 1 min och håller på allt från 5 min till 1 h. Det typiska för mig har varit illamåendet, och detta har jag inte läst någonting om att andra har upplevt? Det har, trots försämrad ämnesomsättning, gjort att jag självklart har gått ned i vikt eftersom man inte blir jättesugen på mat när man mår illa.

  Jag känner att läkarna jag har träffat inte riktigt förstår, därför vill jag kontakta en specialist på endokrinologi som kan svara på mina frågor. Jag känner mig även ganska ensam, ingen i min närhet förstår riktigt hur jag känner mig och alla ni som har symtom från sköldkörtel vet att symtomen är JÄTTESVÅRA att förklara eftersom de är så diffusa. Finns det nån som vill dela med sig av era erfarenheter eller prata med mig så får ni gärna svara här eller maila mig: toppis_88@hotmail.com Mvh Tess

  SvaraRadera
 15. Hej Tess,

  Om man har en autoimmun sjukdom, som både du och jag har, är risken att även drabbas av en annan autoimmun sjukdom större än hos folk i allmänhet.

  En läkare kan gissningsvis inte på förhand utesluta att dina yrselsymtom skulle kunna bero på t.ex. autoimmun kortisolbrist (ovanligt) eller autoimmun b12-/järnbrist (Perneciös anemi) eller något som jag, som amatör, inte kommer på just nu.


  Därför vill jag ge ett medmänskligt råd: att med fast, tydlig och trevlig stämma ta upp dina symtom med läkaren, envisas, och inte ge dig förrän andra - närliggande - diagnoser kan uteslutas.


  Kram och lycka till!

  /Eva

  SvaraRadera
 16. Behöver verkligen hjälp och stöd. Bor i Skåne och söker med ljus och lykta efter en läkare som kan ta mig på allvar.
  Har många år haft många symtom som jag sökt för men ingen har reagerat mera än Fibromyalgi/deppression/rökning/träna mera/inbillning mm.mm.
  Jag fryser, är torr i huden och nu även flagnar under fötterna. Har värk i kroppen, kan sova hur mycket som helst utan att någonsin känna mig pigg. Är vimsig och trög och orkar knappt gå till mit jobb 5 min lite uppförsbacke. Efter 8 timmar på jobbet kommer jag hem och kan lägga mig direkt och sova till nästa morgon. Känner mig sjuk och har en kroppstemp ofta under 36 grader. Låg puls och blodtryck (fått frågan om jag är elitidrottare  då vilopuls kan vara 37-50 slag i minutenmen ser verkligen ut allt annat än sådan), Har svårt att gå ner i vikt och är ofta svullen i ansiktet och fingrarna. Efter att läst lite här så prövade jag att "dra ut huden" på mina underarmar men kan inte greppa något där, bara hela underarmen. Har en autoimunsjukdom Lichen sklerosis i underlivet och i munnen och när jag annars känner mig som sjukast är även denna sjukdom som mest aktiv.
  Har åldrats mycket under en kort tid och blivit jätterynkig och ser verklige gammal ut (55 år). Jämför mig med många som är 10 år äldre och undrar hur kan dom se så "unga" ut och orka såmycket.
  Det var längesedan jag kände mig frisk och med energi. Det känns somomjag var levane död och 110 år gammal. Jag orkar inte gå 30 min ute. Orkar inte vara vaken efter 22,00 kan sova till 11-12 på helgerna och ändå vara trött hela dagen. Klä på mig med raggsockor och tjocka tröjor på sommaren och ligga påsoffan under en filt. Jag vill inte att min man kommer nära mig då jag är rädd att han vill kanske ha sex som jag avskyr att ha just nu.Vill bara sova. Är aldrig hungrig och kpnner inte hunger, tycket det är besvärligt att min man vill ha mat varje dag. Ja, ni hör hur det låter.
  Jag vill ha mitt liv illbaka.Vill kunna leva och känna mig levande. Kunna springa och träna och gå långpromenader. Umgås med vänner och äta middagar och vara social. Just nu ar jag inget liv.
  Var kan jag hitta hjäpen och vad skall jag säga till läkaren ? Jag vågar knappast boka tid längre och har byt vårdgivare några gångeri hopp om att få en bättre läkare men fått motsatt effekt. Kan någon hjälpa mig ??

  SvaraRadera
 17. Hej I som skrev här nyss.

  Jag tänker att din beskrivning verkligen borde kunna motivera blodprov med sköldkörtelvärden (TSH, fritt T4 och TPO-antikroppar) på vilken vårdcentral som helst. Och om två av proverna ligger utanför referens (eller bara fritt T4) så kanske saken är klar.

  Om en läkare krånglar och av någon obegriplig anledning nekar ovanstående prover, får du lov att uppsöka fler läkare. Men läkaren borde inte neka (givet att det inte redan har kontrollerats i år).

  Om dina symtom, vid vår gyllene ålder, inte ger utslag på sköldkörtelproverna så ska man inte behandla med sköldkörtelhormon. Men då borde du utredas mer med avseende på annat, tycker jag (som är amatör). Det du räknar upp verkar vara värre än livets skiftningar, så att säga.

  Hoppas att det reder upp sig.

  Hälsar Eva (bloggansvarig)

  SvaraRadera
 18. Hej! Jag är 16 år. Jag undrar om man kan ha ont i sköldkörteln utan att det behöver vara något allvarligt? jag har liksom haft lite ont när jag hostar och sväljer,det känns som om något är i vägen inuti halsen. Jag har blivit lätt trött dom senaste månaderna också, men det är ganska vanligt i min ålder, annars har jag inte märkt av några symtom. Är det akut att söka upp läkare eller kan det vänta? Jag ska nämligen på semester om 2 dagar.. Jag är orolig för att det ska bli värre och att jag får ligga i sängen och vara sjuk hela semestern. Tacksam för snabbt svar!! 

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej. Du kan ha din semester. i lungn
   o ro. Sedan kan du gå till läkare o
   lämna ett prov.Många lever med
   dessa besvär i många år innan de
   söker för det.Och det händer inget. Kännetecken som är vanliga är.
   Kraftiga svettningar och onormal
   svår trötthet. Hoppas det gett dej
   något. Trevlig semester. Kram
   Mvh. Maggan.

   Radera
 19. Hej!

  Det är viktigt att gå till doktorn med förändringar i halsen som inte går över (som alltså inte är virus, t.ex), men eventuell behandlings effekter handlar om att det kan ta månader bli bra igen. Ofta vill doktorn dessutom ta om proverna efter några veckor för att bli säker. 

  Angående hur akut det är kan ingen svara på (utom doktorn när hon/han har undersökt dig). 

  Underproduktion brukar allmänt sett inte vara jätteakuta tillstånd, men överproduktion kan vara det. 

  Hälsar Eva


  SvaraRadera
 20. Hej
  Jag har gått från överproduktion till underproduktion med en graviditet mellan. När läkaren ringde och sa det var han mycket förvånad och vill ta om blodproverna för att vara riktigt säker. Vet du om detta är så ovanligt som jag uppfattade på läkaren?

  SvaraRadera
 21. Hej Marika. Jag är ingen expert men läst in medicin. Du kan vara glad att det gick ner o inte tvärtom. Det vanligaste när man är o varit gravid är att det går upp, men det är inte så bra just för att man blir trött o hängig. Ett värde när man är gravid är ca. 1,0-1,4.
  Så du behöver inte vara orolig. Det ändrar sig för det mesta i samband med graviditet. Och då uppåt. Så du hade tur. Och för barnet är det inga problem. Lycka till med lilla barnet. Och grattis. Ha det gott. Många kramar till er. Mvh. Maggan i Halland. :-*:-*:-*:-*:-*

  SvaraRadera
 22. Hej Marika,
  Tvärtom; det är ett känt naturligt förlopp (sett över lång tid). Läkaren behöver läsa på.

  Varma hälsningar, Eva

  SvaraRadera
 23. If you would like to grοw your fаmiliaritу just kеep visiting
  this website and be updаted ωіth thе newest newѕ
  update ρosted here.

  my blog pοst ... Boston Car Service

  SvaraRadera
 24. Hej! Ville bara säga till alla er med dessa problem att ni även kan ha candida i kroppen orsakad av att metallerna i kroppen är i obalans. Då behöver ni ingen medicin utan kan rätta till det naturligt. Sök på Naturkällan och gör en hårmineralanalys för att se vad just du behöver. Det har jag gjort! Med vänlig hälsning, Carina

  SvaraRadera
 25. Mona Bäcklund Nilsen2013-10-28 19:27

  mona

  hej Carina det har jag gjort idag .äter levaxin sen 20år . men tycker att symtomen hoppar fram och till baka. vill inte ha det så här mer så jag söker andra möjligheter .kram

  SvaraRadera