Om man har hypotyreos när man blir gravid ska man se till att TSH inte överstiger 2.0 under graviditeten, enligt vårdinstruktionen till allmänläkare (se viss.nu). Vidare behöver blodprov tas var 6:e-8:e vecka och det är ofta aktuellt med höjning av den Levaxindosen man hade innan graviditeten startade. Höjning ska göras med 25% av den dos man äter, tills TSH ligger på (maximalt) 2.0 fyra veckor efter senaste höjning. (När man ändrar Levaxindosen behöver med andra ord blodprov tas var fjärde vecka).
Om man misstänker hypotyreos men ännu inte är diagnosticerad, ska man med hjälp av blodprov se till att få värdet på både TSH och ”T4 fritt” kontrollerat. TSH sjunker normalt sett i början av graviditeten och blir därför inte tillräckligt utslagsgivande. Därför behöver även T4 fritt bevakas för att få helhetsbilden.
Om TSH ligger i övre halvan av sitt referensintervall ska man följa upp med nytt blodprov snart igen, där även värdet på TPO-antikroppar (TPO-ak) ska ingå. Om TSH fortfarande ligger över 2.0 och TPO-ak är förhöjt ska man börja äta 50 mikrogram Levaxin dagligen. Om TPO-ak inte är förhöjt ska man ta nytt prov efter fyra veckor.
Om TSH ligger över sitt referensintervall (t ex över 2,5) ska man börja med Levaxin direkt. Om man dessutom har förhöjt TPO-ak så är det en indikation på att man behöver tillskott av sköldkörtelhormon under resten av sitt liv. Läs gärna mer om ”hypotyreos till följd av autoimmun inflammation” på den här sajten, samt följ länkarna i högermenyn.
Det är läkaren på mödravårdscentralen som har ansvaret för behandling av en gravid hypotyreospatient, i samarbete med endokrinolog (specialist) eller sköldkörtelkunnig allmänläkare.
När barnet är fött behöver nytt sköldkörtelblodprov på mamman tas och Levaxinet eventuellt sättas ut. Barnets sköldkörtelvärden rutinkontrolleras inom några dagar efter födseln.
I april förra året ca 1 år efter att jag fått barn (efter 2 års försök) sökte jag hjälp för att kolla upp mitt prolaktinvärde eftersom jag haft problem med det innan graviditeten och läkaren trodde att det var därför som jag hade svårt att bli gravid. Vid detta besök gjordes även prov på ämnesomsättningen och man upptäckte då att jag hade TSH 100. Nu är värdet på 4,1 och jag önskar att bli gravid igen. Läkaren har sagt att det är helt okej om jag blir gravid nu. Blir nu väldigt osäker när jag läser här att värdet inte ska vara över 2,0 vid en graviditet.
SvaraRaderaVärdena kan skilja sig åt mellan plika labb och olika landsting. En sak är säker: man ska åtminstone ligga inom referens. Levaxindosen behöver oftast höjas vid graviditet.
SvaraRaderaHälsar Eva (bloggansvarig)
Hej!
SvaraRaderaJag är gravid i vecka 14 och har hypotyreos. Jag höjde min Levaxindos från 50µg till 75µg i början av min graviditet då mitt TSH-värde låg aningen högt (2,3). Mitt senaste blodprov visar att TSH är nere på 0,26 (T4 = 18), så ska nu minska dosen Levaxin till 50µg. Det jag undrar över är om mitt låga TSH kan ha påverkat fostret negativt? Är väldigt orolig för detta...
Hej Fiona.
SvaraRaderaJag tror inte att du behöver vara orolig för 0,26. Jag är ingen läkare och har inte ens googlat nu, men som jag minns det är det för höga TSH-värden som innebär risker för fostrets hjärnutveckling. Kan inte påminna mig om att jag skulle läst om att TSH något under referens skulle ha något direkt med fostret att göra. Det är nog mammans (din) hjärtfrekvens etc som läkaren funderar över.
Precis blivit gravid o samtidigt upptäckt att jag har antikropar o underproduktion i min sköldkörtel. Fick direkt utskrivet 100µg Levaxin...ingen sakta insättning här inte. Vad tror ni om deteta? Själv täker jag att läkaren som är endokrinolog borde veta. Fast nu nån dag efter start mår jag kasst. Är super trött, darrig invärtes liksom och frusen. Ska det vara så här? Troode jag skulle bli pigg :-(
SvaraRaderaHej!
SvaraRaderaNär man är (eller ska bli) gravid och har upptäckt underproduktion så är det fostret som har högsta prioritet, mammans förmåga som värd för fostret näst högsta och sedan allt annat mående.
Att du direkt får 100 mikrogram är dels ett tecken på att bristen var allvarlig och dels ett tecken på doktorn tror att din kropp kan klara den chocken som det insättandet innebär. För fostrets skull, för din kropps skull. Så att graviditeten ska gå bra.
Det är extra viktigt att följa ordinationen för gravida, och särskilt när man har en specialist (t.ex. endokrinolog) inkopplad.
Det där med att må bra kanske inte är aktuellt förrän en tid efter graviditeten. Huvudsaken här är att klara liv, att klara fostrets utveckling och undvika fara för dig.
Varma hälsningar,
Eva