2009-09-19

Pajalagröt för bättre mage

Det var en gång en köksföreståndare på Pajalas sjukhem. En dag bestämde hon sig för att ta itu med de boendes tröga magar. Hon gick hem och funderade. Sedan kom hon tillbaka med receptet till en fiberrik, hälsosam blandning som döptes till "Pajalagröten". Gröten visade sig fungera väldigt bra och de boende på sjukhemmet fick ordning på sina magar. Ryktet spred sig överallt inom Norrbotten och numera finns Pajalagröten även längs mer sydliga breddgrader.

Ingredienser till en liter färdig Pajalagröt (4-6 portioner):

½ dl krossat linfrö
½ dl russin
½ dl katrinplommon
½ dl torkade aprikoser
½ tsk salt
1 dl havrekli
2 dl fiberhavregryn
7 dl vatten

Gör så här:

Hacka katrinplommon och aprikoser i små bitar. Blanda linfrö, russin, katrinplommonbitar, aprikosbitar, salt och vatten. Låt stå över natten. Tillsätt havrekli och fiberhavregryn dagen därpå. Koka blandningen i 3-5 minuter under omrörning. Tillsätt mer vatten om det behövs.

Färdig gröt kan förvaras i portionsaskar i kylskåp i max fem dygn och värmas i tallrik i mikrovågsugn.

Referens:

Magnus Westlander, Stiftelsen Äldrecentrum, http://www.aldrecentrum.se/

Tack till Berit för tipset!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar