2009-04-03

Giftstruma

Om du, eller någon i din släkt, har (haft) underfunktion med förhöjda antikroppar, finns det stor risk att även andra i släkten får samma problem, samt en något ökad risk för att du eller någon i släkten istället drabbas av det omvända: överfunktion i sköldkörteln. Det kallas allmänt för "giftstruma" och är inte lika vanligt som underfunktion. Även vad gäller giftstruma är kvinnor överrepresenterade.

Vanliga symtom är:

 • Hjärtklappning och/eller förmaksflimmer
 • Kort stubin och rastlöshet
 • Viktnedgång
 • Dålig ork eller plötslig utmattning
 • Svårt med värme, ofta varm även i vila, hög morgontemp
 • Darrningar i händerna
 • Ökad vilopuls
 • Muskelsvaghet
 • Behov av att tömma tarmen ofta
 • Menstruationsrubbningar (t.ex. tätt och sparsam mängd).
Äldre personer som drabbas kan ha mindre uttalade symtom, trots att tillståndet snabbare utvecklas till att bli livsfarligt för dem p.g.a. risken för allvarliga hjärtproblem.

Vid blodprov har man ett TSH nära noll och fritt T4 över referensintervallet, samt förhöjda värden på antikroppar. Antikropparna kallas TRAK respektive TPO-ak bland provsvaren.

Autoimmun diffus giftstruma kallas ibland Graves och ibland Basedows, därför att sjukdomen upptäcktes av två olika personer ungefär samtidigt. Därför heter det Basedows i Finland och England, medan Graves är benämningen i Sverige och USA. I Sverige är dock namnet (diffus) giftstruma/toxisk struma kanske den allra vanligaste benämningen på samma sjukdom.

Några andra begrepp doktorn kanske använder som alternativa benämningar:

 • Hypertyreos är enligt viss.nu detsamma som Graves/diffus toxisk struma eller nodös toxisk struma.
 • Tyreotoxikos är istället definierat som "förhöjda nivåer av sköldkörtelhormon i perifert blod".
 • Hashimoto med överfunktion i sköldkörteln. Den autoimmunt orsakade underfunktionen i sköldkörteln kan hos vissa personer inledas med en överfunktionsfas. Då har man förhöjda TPO-antikroppar, samtidigt som TSH, fritt T4 och fritt T3 indikerar tyreotoxikos.
En del patienter som har förhöjda TRAK-värden (och vissa, men sällsynt, vid förhöjda TPO-ak) utvecklar lättare eller svårare ögonsymtom, ibland även utan överfunktion. Då har man t.ex. besvär med tårflöde, tryck, skavkänsla, ökat tryck, svullnad och dubbelseende. Ögonen kan bli utstående. Främst drabbas yngre personer med Graves. Det är mycket viktigt att sluta röka om man röker och får dessa ögonproblem.

Alla ovanstående tillstånd kräver kontakt med specialistvård, vilket man normalt sett får via remiss från allmänläkare. Om din husläkare inte skulle skicka dig vidare trots blodprov som tyder på överfunktion, behöver du först påtala detta och sedan söka upp en ny läkare om din försök att påverka inte hjälper.

Vid allvarliga hjärtsymtom ska man ringa 112 och begära ambulans! Vid mindre allvarliga ska man ändå söka läkarkontakt. Man kan exempelvis behöva betablockerare akut och sedan inleda behandling mot giftstruman.

Patienter som äter för mycket sköldkörtelhormon utvecklar samma symtom som ovan. Det kallar läkarna tyreotoxikos. Patienter använder ofta ordet "hyper" som ett enklare begrepp för samma sak. I det begreppet inkluderas även temporära hypertillstånd som t.ex. kan uppstå vid doshöjningar av sköldkörtelhormon (även utan överdosering) och även p.g.a. (fysisk) stress som kan uppstå t.ex. vid operation eller infektion.

Man kan läsa mer på: 1177.se eller på viss.nu, Endokrina organ, Hypertyreos.

22 kommentarer:

 1. Jag har fått autoimmun gift struma och min läkare glömde att berätta den (kanske?) inte försvinner i och med min behandling. Jag undrar om den försvinner eller om jag kommer att få gå runt med denna sjukdom mitt liv ut? Skriv gärna ett mejl.
  Vore hemskt tacksam för hjälp

  SvaraRadera
 2. Hej Amanda,

  Om jag begripit saken rätt, finns det ca 50% chans att giftstrumn (hypertyreostillståndet) inte återkommer (nu antar jag att du är ung och att du får dämpande behandling + Levaxin). Tror att man provar att behandla i ca 1,5 år, sedan sätter ut behandlingen och ser hur det går.

  Alternativen är radiojod (går inte om man vill bli gravid) eller operation av sköldkörteln. Båda ofta i kombination med Levaxin (tyroxin).

  Mitt bästa tips är att öka mer stöd hos oss medpatienter med hjälp av internetforum. Ibland träffas vi även i verkligheten, men man får reda på det i forumen. Kolla i sidomeny här för att se de forum jag känner till (och till stor del är med i).

  Hälsar Eva (bloggansvarig)

  SvaraRadera
 3. Jag har fått autoimmun gift struma och min läkare glömde att berätta den (kanske?) inte försvinner i och med min behandling. Jag undrar om den försvinner eller om jag kommer att få gå runt med denna sjukdom mitt liv ut? Skriv gärna ett mejl.
  Vore hemskt tacksam för hjälp

  SvaraRadera
 4. Hej! Vad har medicinen Lithionit (litium) och sköldkörtelproblem för koppling?
  Tacksam för svar!
  (medicinerar själv med Lihtionit)

  SvaraRadera
 5. Eva Skraddare2011-05-15 23:22

  Det jag tror mig veta är att litiumbehandling, åtminstone på sikt, kan - men inte måste - leda till hypotyreos (underfunktion, låg ämnesomsättning, sköldkörtelhormonbrist). Koppling till överfunktion (giftstruma, Graves) har jag inte hört men det utesluter ingenting.

  Hälsar Eva (bloggansvarig, amatör)

  SvaraRadera
 6. när jag var 22 fick jag graves syndrom.OP var utesluten pg av hormonhalterna så jag fick radioaktiv jod o hela min sköldkörtel strålades bort.Hela mitt liv måste jag äta levaxin o har gjort sedan ta inte lätt på denna sjukdom.nettandess.alternativet utan den är inget vidare=döden.      

  SvaraRadera
 7. när jag var 22 fick jag graves syndrom.OP var utesluten pg av hormonhalterna så jag fick radioaktiv jod o hela min sköldkörtel strålades bort.Hela mitt liv måste jag äta levaxin o har gjort sedan dess. ta inte lätt på denna sjukdom.alternativet utan den är inget vidare=döden. nettanshow more show less

  SvaraRadera
 8. jag är 45 nu...denna sjukdomen försvinner aldrig eftersom den är genetisk!behanda den kan vi göra men ej bota.nettan

  SvaraRadera
 9. Eva Sartorius2011-05-27 07:45

  Hej Nettan,

  Det verkar på flera sätt värre att få Graves (överfunktion, giftstruma) än hypotyreos. Särskilt om man dessutom skulle ha ögonproblem också.

  Nu, så här långt senare, kanske det liknar förutsättningarna för oss som inte heller har sköldkörtelfunktion kvar, men pga hypotyreos, t.ex för att antikropparna har förstört funktionen.

  Det man själv kan göra är att försöka sträva efter en optimal behandlingsdos. Och äta den varje dag.

  Men inte är det lätt, inte.

  Skickar styrkehälsningar till dig.

  Hälsar Eva (bloggansvarig)

  SvaraRadera
 10. Eva Sartorius2011-05-27 07:50

  Om ett antal år kanske vetenskapen har kommit längre, för det är ju helt sant att man inte vet varför autoimmunitet uppstår, man vet bara att det finns en ärftlighet. Och att stress respektive graviditet kan utlösa Graves/giftstruma.

  /Eva (bloggansvarig)

  SvaraRadera
 11. Jag blev diagnostiserad Graves 2004, fick behandling med Tacapzol och levaxin under några år och blev sedan friskförklarad 2006. Blev oerhört besviken förra veckan när jag återigen insjuknat...har nu fått rådet att ta radioaktivt jod..är det någon av er andra som har erfarenheter av detta? berätta gärna för mig i så fall
  Hälsningar Pia

  SvaraRadera
 12. Hej Pia!
  Jag liksom du fick behandling med enbart medicin men under åren 07 - 10. Nu har det kommit tillbaka. MEN, det jag tycker e konstigt e att jag första har TSH 0,01, nästa gång 5,8 o sen 3,2 o vad jag märker nu att det har dalat ändå mer. Har du eller någon annan varit med om detta. Läkaren säger inte så mycket.
  Hälsningar Agneta

  SvaraRadera
 13. Ja mitt Tsh har varierat vid några tillfällen men det är inget som läkaren har lagt så stor vikt vid. Jag upplever att provsvaren inte återges så ofta. Sedan så säger proverna att jag ska må bra medan jsg själv inte alls mår bra då jag tycker det känns jobbigt..mvh Pia

  SvaraRadera
 14. Britt Normelli2012-03-12 18:15

  hej!
  Mitt TSH ligger på 0,01 och mitt T4 på 30. Jag har också fått tillbaka min giftstruma trots att jag har gjort tablettbehandlingen i över 1½ år. Känner mig väldigt trött hela tiden och får inte så mycket gjort. Min undran är om man blir mer sötsugen ,småäter godis hela tiden. Nu väntar jag besked om jag ska jodbehandlas.Hälsningar Britt

  SvaraRadera
 15. Fick Graves fastställd i början av året och får nu behandling via ett annat sjukhus än det jag hör till då överläkare där inte ansåg att jag behövde behandlas trots ett TSH på under 0,01 och ett T4 på 38. Det andra sjukhuset röntgade, undersökte och kollade med ultraljud samt satte in behandling inom en månad. Läkaren där sa först jag skulle bli av med symptomen inom några veckor. När jag efter några veckor sa de var kvar svarade han det kan ta ett halvår. På nätet läser jag det kan ta flera år.

  Mår så fruktansvärt dåligt att jag inte står ut och då har jag haft detta i hela mitt liv enligt det senare sjukhuset. Det stämmer då jag haft symptomen så länge jag kan minnas och de förvärrades i tonåren. Psykiatrin har stämplat mig som psykiskt störd men erkänner att de kan ha haft fel eftersom Graves ger de symptom jag har.

  Får så olika svar överallt och vet inte längre var man kan få veta sanningen? Ni som har hypertyreos och haft det länge: Hur ska man gå tillväga med allt detta? Och när börjar ångesten, irritationen och det speedade intryck man ger att lägga sig? Har stått under behandling nu i c:a 3 månader.

  SvaraRadera
 16. ja man är sugen på sötsaker hela tiden.ska in till sjukhuset imorgon och dricka en radioaktiv dryck.hoppas jag blir frisk snart

  SvaraRadera
 17. Hoppas att det gick bra! 

  SvaraRadera
 18. Min dotter har som dig. Hon är 13 år.Hon har också mått jättedåligt närmare ett år och vi trodde det var Adhd. Så psykolog och specialpedagog har tillsammans med oss börjat utreda dottern för Adhd. Men nu helst plötsligt fick vi reda på att hon har giftstruma med höga värden och allt har fått en förklaring till hennes beteende och symtom. Det känns skönt samtidigt oroligt när man vet att det kan vara en livssjukdom med många kontroller. Min dotter har ätit medicin för både sköldkörtel (8 st) och hjärtat ( 4 st) 1,5 vecka men än utan större resultat. Hennes vilopuls ligger fortfarande på 120-140. Min dotter började må dåligt runt klass 5. Nu går hon i 7an och det har verkligen blivit sämre under detta år. Hon klarar inte av skolan då hon inte kan koncentrera sig och sitta still. Hon är ständigt i högvarv och får lätt ångest. Sömnen är också drabbad då hon har svårt att somna. Hur är det med dig nu?? vet att svaret kommer sent så du kanske inte ens finns kavr på denna sida=) Vänligen Acka

  SvaraRadera
 19. Hej! Jag opererades för giftstruma igår faktiskt. Jag har haft en resa på 3 år med denna sjukdom. Det jag har lärt mig på vägen är att man inte får någon bra hjälp av sjukvården. De går bara efter blodprov utan att ens träffa en. Trots att dessa värden hela tiden går upp och ner. Jag har mått mycket dåligt men ingen har velat hjälpa mig. Bara skickat runt mig. När jag provade att ändra kost, uteslöt gluten socker och laktos, så blev jag så mycket bättre! Valde dock operation då jag vill ha fler barn och är så rädd att det ska komma tillbaka. Styrkekramar till alla, det är en så otroligt vanlig sjukdom, och trots det är vården så dålig. Jag hade kunnat få råd om kost, tips om en psykolog, medicin så mycket tidigare och bara betryggande ord som att jag inte är ensam. Det går att bli bättre. Ingenting. Det hade aldrig med sjukdomen att göra, gå till vårdcentralen om du har problem, där sa de att jag skulle lära mig leva med det :/ Herregud vad jag hade kunnat slippa 3 år av apati, depression, ångest, koncentration svårigheter, minnesförlust och ett associaltliv.. Kämpa, lyssna på er själva! Kram från mig

  SvaraRadera
 20. Vad skönt att ha operationen överstökad och hoppas att du snart ska känna dig bättre. Viktigt att följa specialistens ordination nu, även om ni inte ens träffats.

  Kram Eva (bloggansvarig(.

  SvaraRadera
 21. Jag har precis fått reda på att jag har för hög produktion av sköldkörtelhormon - äntligen fått en diagnos på flera års konstiga och jobbiga symtom och hoppas att jag nu äntligen kommer få hjälp. Själv undrar jag vad det är för fel på sjukvården när jag bla vid olika besök på vårdcentralen har påtalat och ställt frågor kring mina skakningar i händerna alltid fått svaret att det inte är något och att en del personer bara har så. Det känns som om det finns en hel del förbättringsåtgärder att tillämpa inomsjukvården då man inte ställer tillräckligt många och rätta frågor för att få en samlad bild av patienten. Har själv genomgått ett antal olika röntgen av både hjärna, lungor, bihålor och tänder innan man ens kom på att man skulle ta ett blodprov och kolla sköldkörteln. 9 olika läkarbesök pga detta och flera av dem hade kunnas undvikits om man börjat leta i rätt ände. Vad kostar inte detta?

  SvaraRadera
 22. Amanda Lindgren2015-03-19 16:21

  Jag undrar om det inte va jag som skrev för 4 år sedan. Men 2012 (är lite osäker på årtalet men) blev jag friskförklarad från min giftstruma men i januari i år fick jag först reda på att jag har typ 1 diabetes och även att struman slagit till igen. Nu väntar jag på att få prata med en kirurg om hur den kommande OP kommer gå till eftersom jag tidigare haft struma så kändes det som det bästa alternativet.
  Är det någon som har erfarenheter av en sköldkörtel operation?

  SvaraRadera