2009-02-06

Hur mycket Levaxin kommer jag att äta?

För den som nyligen har startat med Levaxin kan det vara bra att veta att en vanlig dos när upptrappningen är klar är knappt två mikrogram per kilo kroppsvikt, exempelvis 150 mikrogram om man väger 75 kilo. Sjukvården brukar räkna 1,5 mikrogram per kilo kroppsvikt. Det beror på att en lite för hög dos är mer riskabel än en lite för låg, sett ur strikt medicinsk synvinkel.

Precis vilken dos du behöver beror på:

Hur mycket sköldkörtelfunktion du har kvar. Exempel: vid autoimmun inflammation förstörs sköldkörteln successivt.
 • Ju mer man väger, desto mer Levaxin.
 • Ju mer fibrer i kosten, desto mer Levaxin.
 • Hur bra ens tarm är på att ta upp ämnen ur födan.
 • Ju mer motion (över tiden), desto mer Levaxin.
 • Ju kallare klimat man lever i, desto mer Levaxin.
 • Om man äter någon medicin som ”krockar” med Levaxinet. Litium och östrogen ökar (troligen) behovet av Levaxin.
 • Om man ska ha extra nedpressat TSH-värde för att motverka att en sköldkörtelcancer som man tidigare haft återkommer.
 • Och sist, men inte minst: den dos man själv känner att man mår bra av.
Det spelar sannolikt även roll för slutdosens storlek om man äter mat samtidigt med tabletten, eller inte. Även ålder spelar viss roll - när man börjar bli riktigt gammal minskar eventuellt behovet av Levaxin.
Ovanstående lista innebär också att man inte kan jämföra medicindoser med andra patienter rakt av. Vi patienter är dessutom olika: en del mår bäst med ett TSH på ungefär 1,0. Andra vill ligga med ett lite högre TSH och slutligen finns det en grupp som mår bäst om TSH är nära noll.
Om du vill ha den här informationen, och annan information, i din egen bokhylla, föreslår jag att du köper Sköldkörtelboken. Den är faktagranskad av en specialist. För mer information om var man kan köpa boken, klicka här.

151 kommentarer:

 1. Hej! Har det någon betydelse när på dygnet jag tar min levaxin? Jag tar på morgonen. Mår för det mesta bra på dagen men när kvällen kommer och det är läggdags domnar armar och ben  får svårt att sova pga detta besvär.. jag äter fn 125 mg  väger 75 kg

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej.
   Det här med domningar, kan inte det vara kalkbrist?

   Radera
 2. Hej!

  Svaret på din fråga om Levaxin på morgonen eller kvällen har patienter diskuterat mycket under mina år som aktiv i patientforum. 

  Min slutsats från det, och från det jag har frågat läkare, är att det på yttersta marginalen kan ha betydelse. Läkare brukar, såvitt jag vet, förorda alternativet att man ska ta dosen på morgonen. Motivet, som jag uppfattar det, är att man behöver toppen av dosen bäst på dagen när man är aktiv. 

  Men å andra sidan så tar det ca en månad för viss tablett att gå ur kroppen och det är den ackumulerade mängden tabletter under den senaste månaden man lever på i stunden. Så även om verkan per tablett är störst någon timme efter man tagit den (med halverad effekt efter ca en vecka) så är det ändå väldigt marginellt jämfört med den totala mängden Levaxin i kroppen (något förenklat uttryckt). 

  Om symtomen du skriver om är tecken på underdosering? Det behöver kontrolleras med hjälp av läkare. Det kan finnas andra symtom och blodprov etc. som också är viktiga i sammanhanget för att avgöra vad som är vad. 

  Varma hälsningar Eva

  SvaraRadera
 3. Hej! Jag har just börjat äta levaxin. Jag har ätit 50 mikrogram i 2 veckor.
  Hur snabbt brukar man kunna höja dosen, innan man når den nivå man skall ha?
  Har inte slutat gå upp i vikt än, trots att jag äter jättelite (ingen aptit)

  SvaraRadera
 4. Hej! 

  Det är förstås läkaren som bestämmer, i samråd med patient, och det beror på vad den underliggande orsaken är, hur länge man egentligen skulle ha behövt sköldkörtelhormontillskott, samt ålder, sjukdomar i övrigt etc, men det vanligaste är nog att det dröjer 6-8 veckor (eller längre) mellan varje höjning.

  En sak man kan komma ihåg är att man, i samråd med läkaren, kan höja med 12,5 istället för 25 när man är i närheten av det man tror är jämviktsdosen.

  Hälsar Eva

  SvaraRadera
 5. Hej! jag opererade bort höger sida av sköldkörteln (en cycta med knöl i ingen cancer) i april i år, jag blev jätte speedad, jag hade energi som jag inte haft på flera flera år smärtan försvann samma dag, men det varade inte så länge, efter en månad kände jag att det avtog, jag började gå upp i vikt, det visade sig att den lilla bit jag har kvar inte orkar prodosera tillräckligt.
  Jag fick levaxin och jag tar 100microgr. Efter en tid började min smärta i kroppen igen och speciellt i fötterna, trötheten har kommit tillbaka, det visar sig nu i aug, att tsh var för lågt, 0.3, i maj låg det över 100. mitt hjärta bultar på hela tiden, mitt blodtryck ligger lågt, ibland 45/90 men pulsen på 70-80.
  Problemet är att innan jag blev opererad låg jag så att säga normalt, men i den nedre delen av det normala, min fundering är att jag kanske ska ligga högre än vad jag hade innan jag blev opererad eftersom värken försvann samma dag som jag blev op, men har kommit mer och mer ju närmre de gamla värdena jag har kommit... Hur mkt levaxin tror du att jag kan gå ner till (med hjälp av min läkare)?

  SvaraRadera
 6. Hej Anne-Lii,

  Varmt tack för din förtroendefulla fråga. Tyvärr är jag bara en medpatient som försöker bidra med inlästa fakta och mina egna allmänna uppfattningar. Det enda tips jag kan ge dig - utöver att tala med läkare om saken - är att läsa på.

  Viss nytta kan man i sammanhanget även ha av patientforum (på nätet och på stan) men det är viktigt att komma ihåg att vi alla skiljer oss åt.

  Varma hälsn, Eva

  SvaraRadera
 7. Hej.
  Jag har ätit Levaxin i ett år och fått höjt dosen hela tiden nu landa jag på 150 men ibland svajar det.och jag väger 59 kg.

  SvaraRadera
 8. Hej.


  Jag ska söka in till polishögskolan. De säger att man inte får lida av en kronisk sjukdom, det enda jag äter är Levaxin dagligen.

  Tror inte att det är något så stort problem i mina sköldkörtlar, men jag vet inte...

  Är det någon som vet?

  SvaraRadera
 9. Hej!

  Läkare betraktar, så långt jag förstår, vanliga Levaxinpatienter med välinställd dos som friska.

  Hur Polishögskolan ser på den saken skulle vara spännande att veta.

  Lycka till!

  Hälsar Eva

  SvaraRadera
 10. Tellistellis20092011-12-28 18:26

  Hur ser ni på dessa resultat?

  S-T3 = 2.0
  S-TSH  = 0,11
  ST4 fritt = 25

  Jag äter Levaxin sedan ca 6 månader tillbaka, varann dag 100mcg och varann dag 125mcg och väger 82kg, men jag går inte ner i vikt, trots motion och rätt kost.

  Vad ska jag ta mig till?

  /Micke

  SvaraRadera
 11. Hej Micke,

  Jag är ingen doktor, men vill ändå tipsa om de två saker som jag kommer att tänka på.

  1) Ett halvår är troligen en kort tid i sammanhanget. Nya prover om ett tag igen. Bortsett från ev.

  2) Inför nästa provtagning kan det vara bra att be om "T3 fritt" och se att det hänger med "T4 fritt" upp ordentligt.

  Se även tips om rödbetor och spenat här på bloggen.


  Det är allt jag kommer på.

  Varmt lycka till.

  SvaraRadera
 12. Stryk "bortsett från ev.", glömde stryka det själv, ursäkta.

  SvaraRadera
 13. Hej Eva! Jag äter Levaxin sen nio år tillbaka och min dos har fått justeras fram och tillbaka ett flertal gånger då jag varit både lite hypo och hyper. Mitt TSH var i början på 13, så det var ju inte så jättehögt. Men idag är mitt TSH på 0,08 samtidigt som T4 "bara" ligger på 11. Tycker inte du att det verkar konstigt? Borde inte T4 vara högre när TSH är för lågt?

  MVH

  SvaraRadera
 14. Hej!

  TSH påverkas av flera saker.

  Frågan behöver ställas till en doktor. Några medskick:

  1) Referensintervall för T4?
  2) Är det T4 fritt (eller T4 total)? Bör (åtminstone) vara den fria varianten som mäts.
  3) Hur ligger T3 (fritt, total)?

  SvaraRadera
 15. Hej!

  Min doktor vill inte kontrollera T3 på mig av nån konstig anledning och jag kan ju inte tvinga honom... Har bett om att få bli remitterad till en endokrinolog, men han tycker inte att det behövs i mitt fall. Han tycker att mitt TSH är för lågt, men jag har argumenterat för att jag mår som bäst när TSH ligger nära noll (eftersom jag tränar mycket). Dock mår jag inte helt ok alla dagar, vilket jag tror beror på sköldkörteln.

  Det är S-T4, fritt (Dxl) som han kollat. Samt S-TSH (Dxl).

  Vilka faktorer kan påverka TSH? Har själv läst att östrogen och prolaktin kan påverka TSH, men jag tror inte att jag har något östrogenöverskott i mig och jag äter inte p-piller.

  MVH

  SvaraRadera
 16. Dessutom så säger han att mängden T4 i blodet varierar över dygnet och att mängden är lägre om man lämnar blodprovet på morgonen, ett dygn efter att man tog den sista tabletten... Vilket låter logiskt. Är det något du vet något om?

  SvaraRadera
 17. Det jag vet är att TSH varierar över dygnet, men bara på marginalen. Bra att ta blodprov på förmiddagen.

  T4 (fritt) i blodet varierar med när man senast tog Levaxin (eller motsvarande), det har doktorn helt rätt i (sett med mina amatörögon). Men samtidigt är T4 i blodet en ackumulerad effekt av sex veckors intag, där den senast tagna tabletten visserligen har störst betydelse men endast utgör en tablett i mängden. (Halveringstid för en tablett är en vecka). Rekommendationen från läkare är att göra så som du skriver och därför borde det värdet på T4 fritt vara det vanliga man jämför mot. 

  Sen kan man fråga sig om 11 är lågt? Om referensintervallet är 8-14, så är det inte lågt utan i mitten. Men om det är 9-22, så skulle jag försöka uppsöka en läkare till mot bakgrund av den här läkarens ovilja att kontrollera fritt T3. 

  Hoppas att det ordnar sig.

  Hälsar Eva

  SvaraRadera
 18. Hej!

  Jag har ätit Levaxin i några år och har fått dosen ändrad flera gånger. Nu säger doktorn att jag ska ta 125 mg. Jag har mängder av gamla piller kvar i olika storlekar. Är det OK att varannan dag äta 100 mg och varannan dag 150 mg? Genomsnittligt blir det ju samma dos. Finns det någon fara med detta? Det känns ju bara synd att slänga alla tabletterna...

  SvaraRadera
 19. Hej!

  Jag är ju inte läkare, så jag kan inte svara på frågan om hur det är bäst att just du gör.

  Men jag kan rent allmänt säga att jag både läst och hört av läkare att det brukar gå bra att göra som du funderar över, eftersom varje tabletts verkan är så pass långsam (halva verkan kvar efter en vecka o.s.v.).

  Hälsar Eva (bloggansvarig)

  SvaraRadera
 20. Läste nyss att man inte borde äta fiberrik frukost om man äter Levaxin, nyss var det kalcium och nu får man inte äta frukost. Nästan all frukost innehåller ju fribrer! Är det inte lite korkat av läkare att säga att man ska ta medicinen på morgonen, när de flesta människor äter fibrer på morgonen?

  SvaraRadera
 21. Överdrift, tror jag. Men kan behöva justera dosen en aning om man lägger om fiberinnehållet i frukosten.

  SvaraRadera
 22. Likadant med kalcium. Vad äter man till frukost dagligen om man måste undvika kalcium? Nej tack, då får levaxinet vänta ett par timmar i stället. Järntillskott har jag också fått instruktioner att undvika.

  SvaraRadera
 23. Noggranna läkare säger att man bör ta Levaxin en timme innan frukost. Och att även till frukosten undvika järntillskott, kalciumtillskott, mediciner mot magkatarr och några till (se Fass.se) - det sistnämnda är alla läkare överens om. 

  Sedan har jag även hört farmaceuter och läkare som hävdar att det viktiga med frukosten är att göra lika varje dag och ställa in dosen efter detta. D.v.s. om man äter en mer fiberrik kost och tar Levaxinet till frukost så äter man aningens mer Levaxin jämfört med om samma person skulle ta Levaxinet på fastande mage.

  Men, den som har problem med hoppande TSH-värde har  extra skäl att se upp och öka noggrannheten. Och det kan kanske gälla andra grupper också.

  Hälsar Eva (bloggansvarig och amatör)

  SvaraRadera
 24. Hej,

  opererat bort halva sköldskörteln för över 1mån sedan, mår sämre och sämre. Det jobbigaste är vikten som ökar stadigt samt leder och nacke börjad knaka, samt tröttheten.
  Ska träffa läkare på tisdag för medicinering.
  Tänkte tjata på att få prova T3 (liothyronin).

  Någon som har provat att be om det?
  Erfarenheter av Lio?

  SvaraRadera
 25. Hej Eva,

  De flesta av oss medpatienter som suckar över Levaxin har varit sjuka i autoimmun hypotyreos i åratal innan vi får behandling och har ganska ofta flera autoimmuna diagnoser (eller borde ha).Orsaken till varför din sköldkörtel opererades kan ha betydelse i sammanhanget, men det troliga är att läkaren först vill se vilken egen produktion du har kvar och nu visar din symtom att kroppen kanske inte klarar att fylla sitt behov.Då kommer du med allra största sannolikhet att få Levaxin/Euthyrox för att fylla på behovet. Om man trots optimal dos av det har symtom, är det bra att tala med doktorn igen om den saken. Nackdelen med Lio är bl.a. att det är viktigare att inte glömma att ta dosen vid rätt tidpunkt på dagen (man kan heller inte medicinera på kvällen) och viktigt att dela tabletten i smulor för att få i sig rätt dos (om man inte har turen att hamna på en hel tablett), samt även kinkigt om man har hjärtproblem eller är gravid etc. Fördelen är att de som har problem med konvertering från T4 till T3 i kroppen blir bättre, men först behöver man se om man har det problemet tycker läkarna. De har väl sett oss patienter hoppar runt mellan olika sorter och doser, antar jag.Hälsar Eva Sa (bloggansvarig, ej läkare)

  SvaraRadera
 26. hej! jag ska i vår operaras för knölstruma, alla mina värden är nu normala men ska operera bort hela sköldkörteln då den trycker på luftstrupen. jag är sjukt nervös över att jag kommer gå upp massa i vikt, känns som alla går upp i vikt när man börjar med levaxin. kan man inte få börja på en högre dos och sen sänka om man går ner i vikt!??  / 20årig nervös tjej!

  SvaraRadera
 27. Hej,


  De flesta som börjar med Levaxin har haft åtminstone lite för låg ämnesomsättning en längre tid. Det kan vara en källa till viktuppgång. En annan kan vara att man får bättre aptit när man ökar sköldkörtelhormonnivån i kroppen (med hjälp t.ex. av Levaxin). 

  Så, om du har normal ämnesomsättning nu och sedan bara - i samråd med doktorn - fyller på det din kropp behöver med hjälp av Levaxin, så borde det gå bra ur viktsynpunkt.
  Sen kan det förstås kännas jobbigt ändå, men jag vet flera medpatienter som klarat det du står inför bra - om det kan vara en tröst.

  Lycka till.

  Hälsar Eva (bloggansvarig)

  SvaraRadera
 28. Skoldpaddan2012-01-31 13:28

  Hej!

  Jag har hört att man kan gå upp i vikt om man äter för mycket Levaxin. Något om att antalet fettceller ökar.

  SvaraRadera
 29. hej

  jag har ingen sjuklig ämnesomsättning men den ligger lågt 11 har jag för mig på skalan mellan 9-22. jag fick trots det tillåtelse att ta levaxin 25mg och efter 6 veckor var jag uppe i 13. men jag forsätter att öka i vikt och har väldigt svårt att gå ner i vikt men upp går snabbt. jag har ökat med 20kg dom sista 2 åren och väger idag 84 kg till mina 162cm. nu undrar jag efter att ha läst en del om det kan vara så att pga min vikt äter för låg dos? vad tror ni? bör jag prata med läkare först?

  SvaraRadera
 30. Hej Mirre,

  Det är viktigt att samråda med läkare. För provmedicinering finns det särskild strategi och tidplan, tror jag. Om man inte följer den går det inte att utvärdera som det är tänkt.

  Dessutom kan du själv kika bland provsvaren (inkl. ta reda på dem och referensintervallen) för att fundera på vad man kan ta upp med doktorn. Hade du förhöjt TSH- respektive förhöjt TPO-ak-värde? Beroende på svaret kan man tillsammans med läkaren fundera på olika handlingsalternativ. Om du inte ser att TSH är taget, så kan du föreslå det. Och om det är taget och ligger åtminstone lite utanför referens, så kan man be om TPO-ak om inte det redan är taget. (Om två av tre prover ligger utanför är det ett lite klarare läge, jämfört med om de inte gör det). 

  Hälsar Eva (bloggansv).

  SvaraRadera
 31. Eftersom man inte räknas som sjuk och då man inte heller kan blir akut sjuk på samma sätt som med andra kroniska sjukdomar är det inget hinder för att komma in på polishögskolan. Nu tar de dessutom bort kravet om att inte ha någon kronisk sjukdom.

  SvaraRadera
 32. Hej

  Jag har varit diagnostiserad med hypotyreos i snart 8 år.
  Jag var lätt överviktig när jag började med levaxinet och har så förblivit. Har inte gått ner ett gram. För ungefär 5 år sedan började jag träna, inte heller det hjälpte mig att gå ner i vikt.
  Men så för 3 år sedan rasade jag plötsligt ner 7 kg, toppen. Fortsatte att träna, mycket löpning. Låg bra i vikt i ca ett halvår sen gick jag på 6 mån plötsligt upp 10 kg!!!
  Ingen anledning alls tycker jag.
  I samband med detta kom också tröttheten tillbaka, är alltid småtrött. Somnar innan barnen på helgkvällarna (ca 21) trots att jag sover 8 timmar per natt.
  Jag får alltid träningsvärk efter mina pass vilket aldrig mina träningskompisar får.
  Efter löpning började också höfterna värka, köpte nya skor men det hjälpte inte.
  Sista 3 månaderna har jag gått upp 2 kg till, trots att jag tränar och äter bra.
  Mina blodvärden ligger bra och jag äter en dos på 100 mikrogram per dag.
  Kan allt detta hänga ihop med för låg dos trots bra värden? Tycker att det verkar som att de flessta går ner i vikt när de börjar med levaxin, det gjorde jag aldrig vilket sköterskorna på min vårdcentral reagerade på, men jag ser på dem att man bara tycker att man är fet och lat typ..
  Vad ska man göra för att bli pigg och gå ner i vikt???

  SvaraRadera
 33. Hej!

  Jag har själv ungefär samma frågor som jag söker svar på och svaren kan ha individuella förklaringar, så det är tyvärr för svårt för att svara på.

  Med medskick är att kontrollera att provsvaren ligger så optimalt som möjligt. Inte slarva. Vad är optimalt? Det är man inte överens om, men viss.nu anger "undre halvan av TSH referensintervall" om man behandlar för autoimmun hypotyreos (med utslag på provet TPO-ak).


  Hälsar Eva (bloggansv.)

  SvaraRadera
 34. Birgit Winqvist2012-03-24 20:12

  Jag har nyligen fått diagnos kolloidstruma men ingen medicin när jag pratar med mina vänner säger alla att jag måste ha Levaxin stämmer det ?

  SvaraRadera
 35. Hej Birgit, 

  Har vännerna frågat efter provsvar, referensintervall, gått igenom symtomen och funderat på riskminimerande behandling? Det är vad doktorn gör (ska göra). Men det hindrar inte att man som patient kan skaffa sig kunskap så att man kan diskutera optimal behandling med läkaren. 

  Det jag föreslår alla medpatienter är att samla sina provsvar i en mapp eller i ett Excelark, så att man ser hur de förändras över tiden (i förhållande till sina referensintervall). Där kan man gärna föra noteringar över symtom. Så att man vet vad man vill ta upp med läkaren nästa gång.

  Om det skulle finns skäl att betvivla läkarens inställning, så är det bra att söka upp en läkare till. En s.k. "second opinion" har man dessutom rätt till.

  Varma hälsningar,
  Eva (bloggansv.)

  SvaraRadera
 36. nu är det tre veckor sen jag opererade bort min sköldkörtel och kan meddela att jag aldrig mått bättre, är nu full av energi, min hy har blivit mkt finare! vill bara skriva för att att lugna andra som står inför en operation (hade panik innan operationen att jag skulle gå upp i vikt och bli trött och hängig) verkar som jag hittat rätt dos direkt :)

  SvaraRadera
 37. Vad bra och grattis! Ja, det är enklare för läkare att räkna ut vad man behöver äta (i förhållande till kroppsvikt etc) när man är helt utan egen produktione än vad det är när man delvis har egen produktion kvar. 

  SvaraRadera
 38. Säg att man väger 60 kg, enligt sjukvårdens rekommendationer bör jag alltså äta 100 mikrogram Levaxin per dag (1,5 mikrogram per kilo) när upptrappningen är klar? Men enligt din rekommendation bör jag äta 120 mikrogram per dag (2 mikrogram per kilo). Det är ju en ganska stor skillnad mellan doserna och blir svårt för en patient att veta vilken som är den egentliga optimala dosen? Vad händer då om jag tar 100 mikrogram ett par gånger i veckan och 125 återstående dagar? Finns en risk för överdosering med bieffekter som följd då?

  SvaraRadera
 39. Har läst på FASS, http://www.fass.se/LIF/lakarbok/lakemedelhalsa_artikel.jsp?articleID=18373, om hur läkemedel verkar i kroppen. Det står bland annat att det finns ett direkt samband mellan effekten av ett läkemedel och mängden av medlet i blodet. Under en viss nivå blir verkan otillräcklig eller ingen alls. Ju större mängd läkemedel i blodet, desto kraftigare blir verkan, men över en viss gräns blir effekten inte bättre eller starkare. Gäller detta även för Levaxin? Enligt min läkare kan en för hög Levaxindos medföra att verkningseffekten blir den motsatta än vad medicinen är till för, att hormonsystemet slås ut på något sätt. 

  SvaraRadera
 40. Hej Alice. Jag utfärdar inga rekommendationer utan refererar bara till vad jag vet om medpatienterna i allmänhet.

  Lämplig dos beror dessutom på vad man äter i övrigt, både samtidigt och under resten av dygnet. Och på annat.

  Så det är inte lätt. Men just därför kan man börja med att utgå från det som vården säger rent allmänt och läkaren säger i ditt specifika fall.

  Hoppas att det blir bra.

  SvaraRadera
 41. Ursäkta att jag svarade på fel kommentar alldeles nyss.

  Vad gäller extrem överdosering så är det livsfarligt, bl.a. för att det kan leda till hjärtflimmer som i sin tur kan leda till stroke.

  SvaraRadera
 42. Hej! Äter Levaxin sedan 8 månader. Äter på kvällen då jag inte kan vänta 1 h mellan tabletten och frukost på morgonen, samt att jag mår bäst av en frukot med fibrer och kalcium. Finns det några nackdelar med att äta Levaxinet på kvällen? Äter det nu 2 h efter kvällsmaten.

  SvaraRadera
 43. Hej Eva! Detta har jag också funderat över, alltså när och hur man ska ta Levaxinet... När jag började med medicinen för en herrans massa år sen var det ingen som informerade mig om hur jag skulle ta medicinen, inte heller vilka livsmedel jag inte fick äta tillsammans med medicinen. Läkarna verkade inte veta ett skit om denna sjukdom. Då tog jag medicinen på kvällen, men nu tar jag den på morgonen. Tidigare tog jag tabletten tillsammans med frukosten, idag tar jag tabletten direkt när jag vaknat, sen äter jag frukost kanske 15-20 min efteråt, ibland en timme efter. Räcker det med att vänta 20 minuter eller måste man vänta 1 timme?? Jag äter inget med kalcium eller järn till frukost, brukar vänta minst 2-3 timmar innan jag äter nåt sånt. Men fibrer äter jag till frukost. Spelar det någon roll när på dygnet man äter fibrer?? Jag äter inte så mycket fibrer annars än vid frukosten. Tacksam för svar! Klara

  SvaraRadera
 44. Hej!

  Jag vet flera medpatienter som tycker att de mår bäst när de äter Levaxinet på kvällen. För en tid sedan kom det en forskningsrapport som gav stöd till att en del mår bäst så. 

  Men det är bäst att samråda med läkaren. (Läkare brukar dock kanske något väl schabloniserat tänka att det är enklast för oss att göra lika varje morgon så att dosen fördelas så jämt som möjligt över veckan och under så lika förutsättningar som möjligt varje gång, så att dosen ställs in rätt).

  En observation vill jag skicka med: jag misstänker att de som beskrivit att de mår bäst av att ta Levaxinet på kvällen egentligen är något undermedicinerade. Själv märker jag en aning effekt av dagens Levaxintablett (vilket läkare betvivlar) och då är jag rädd att det ska vara uppiggande att ta det på kvällen och därmed störa min nattsömn.

  Det viktigaste, enligt min amatörmening, är ändå att komma ihåg att ta Levaxinet varje dag, så att man åtminstone i genomsnitt över dagarna/veckorna ligger på en välinställd dos.

  SvaraRadera
 45. Det finns en enkel förklaring: man är inte helt och hållet överens.

  En sak är läkare och farmaceuter (apotekspersonal) överens om: att man inte ska ta vissa kosttillskott och mediciner för tätt inpå (se fass.se), t.ex. kalcium- och järntabletter. Så det följer vi, helt enkelt. 

  Jag har försökt särskåda övriga argument: inte blanda med mat, inte ändra fiberhalt, mjölkhaltiga matvaror etc. Där är det inte entydigt, men läkarna har kommit på att om man äter en timme före frukost så blir det minst "fel".

  För mig - som är morgontrött - så är det mest fel. Klarar inte att lägga mig hungrig heller. 

  Slutsatsen för egen del (var och får dra sin slutsats) blev därför att om jag gör likadant varje dag så spelar det ingen roll hur jag blandar med vanlig frukost (mat). Man ställer in dosen baserat på sina synder, så att säga. 

  Så jag vaknar, sväljer Levaxinet, häller upp fiberrika havregryn och vatten, ställer in i mikron, går en sväng till badrummet och sedan äter jag glatt gröten med mjölk mindre än tio minuter efter Levaxinet. Varje dag. 

  Och jag ligger stabilt med värdena. Men det är inte vad läkare rekommenderar. Däremot tyckte farmaceuten att uteslutande av mjölk samtidigt med Levaxinet saknar vetenskapligt stöd. Så jag gör så här tills ev.bekymmer uppstår, kan man säga.

  Därmed inget sagt om hur andra bör göra.

  SvaraRadera
 46. Jag höll upp med Levaxin i drygt en vecka (ofrivilligt) men äter nu igen sen två veckor. Senaste veckan har jag mått dåligt med stickningar i armar och ben, svullna fingrar, ont i leder och, som det känns, sväljsvårighetet. Kan detta hänga ihop? Prov på vårdcentralen i fredags visade "normala" värden.

  SvaraRadera
 47. Kanske. Men apropå provsvaret, så är det tyvärr inget värt om man inte ätit rätt dos i åtminstone några veckor innan provtagning. Det behöver tas om, för att veta om dosen är välinställd. Det är särskilt viktigt om man inte har ätit Levaxin i flera år. Beklagar.

  SvaraRadera
 48. Åh vad skönt med en blogg för oss levaxinknaprare. Jag har fått två barn och efter vårt sista barn blev jag trött, hade overklihetskänslor, ångest, gick inte ner i vikt och hade en klump i halsen kändes det som. Gjorde prover å har underproduktion. Tsh låg på 47 och de andra var lägre (kommer inte ihåg exakt).
  Började med 25mg sen fick jag efter andra provsvaret öka till 50mg. Värken i lederna, tröttheten och träningsvärken var som bortblåst! Underbara känsla :) nu har allt kommit tillbaka.
  Ångest, värk i kroppen, overklighetskänslan och tröttheten. Men på sista testet visade att mina värden var nästan normala men hon sa att jag eventuellt skulle sluta på 100mg. Men jag fattar inte? Ökar behovet av levaxin med tiden eller hur fungerar det???

  SvaraRadera
 49. Ann-louise Johansson2012-06-13 07:25

  Har ätit Levaxin i ca 5 år o började med en dos på 25 microgram.Väger 83 kg o är nu uppe i 150 microgram.Är ständigt trött o har varit o kollat flera ggr men läkaren säger att provet ligger bra men får känslan av att dem egentligen inget vet om köldkörtelproblem,vilket jag förstår är en väldigt vanlig åkomma.Känner mig maktlös o orkar snart inte längre när man inte kan få hjälp av någon som kan detta med köldkörteln.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kan du inte kontakta endokrin mottagningen? Eller det är där du är? Be att få kolla om du har brist på b12. Skapar också trötthet.
   Vet inte hur man väljer att skriva in med namn men jag heter Olivia :)

   Radera
 50. Hej, Om man vill lära sig mer som en doktor, kan man försöka förstå vad som står på viss.nu, Endokrina organ, Hypotyreos. 

  Det är inte alla läkare som vet att det där står att TSH ska fås att ligga i den undre halvan av referensintervallet vid autoimmun hypotyreos, t.ex.

  Annars har jag bara ett tips, tyvärr: att försöka med en läkare till.

  Hoppas att det reder upp sig.

  Hälsar Eva

  SvaraRadera
 51. Hej!

  Funderar på om sambandet mellan TSH och fritt T4. Borde inte T4 ligga i övre referens om man har TSH inom lägre referens?
  T ex om jag har TSH: 0,75 (ref 0,4-4,5) och T4 är 13 (ref 10-19). Jag tycker att det är märkliga värden. Min läkare sa att jag var i gränslandet till hypertyreos. Men borde då inte jag haft högt T4? Dessutom T3: 3,7 (ref 2,8-5,7) dvs också i nedre referens. Jag har minst 30 symptom som talar för hypotyreos. Tycker detta är märkligt.

  SvaraRadera
 52. Hej!

  TSH-svaret kan bero på en mängd faktorer, där även andra mediciner och hormoniella tillstånd kan spela in (t.ex. kortisol). Samt - på marginalen - kaffe och infektioner.

  Jag antar att du inte behandlar med sköldkörtelhormonpreparat. Då kan man säga att det - så långt jag känner till - något av följande fall behöver vara uppfyllt för att det skolmedicinskt ska klassas som hypotyreos:

  1) förhöjt TSH, förhöjda TPO-antikroppar och symtom (gärna mätt vid minst två skilda tillfällen)

  2) förhöjt TSH, för lågt fritt T4

  3) TSH över 10

  4) för lågt fritt T4 (och TSH inom eller under referens) - fortsatt utredning av hypofys etc.

  (Dessutom som följdverkning av medicinering mot bl.a. hypertyreos men det är inte aktuellt om jag förstår din fråga rätt).

  Varma hälsningar,

  Eva

  SvaraRadera
 53. Hej Eva! För mig som nu officiellt är nykrönt "sköldpadda" är det väldigt gott att ha denna sida att kunna gå in på och hitta hjälp. Jag har känt symptom länge, länge, i flera år och prover har tagits men aldrig visat något, till nu alltså. Mitt TSH låg lite över och mitt T4 låg i underkant. Jag har blivit ordinerad Levaxin, lägsta dosen, och sedan ska nya prover tas i slutet på augusti igen. Nu har jag ätit dessa tabletter i ca 10 dagar men upplever att symptomen blivit sämre. Är det vanligt att det är så innan full effekt eller är det säkerligen så att jag skulle ha satts på större dos från början? Jag tänker på det du skriver om medicinering efter vikt, då ska jag äta 200mg ungefär och då är ju dagens dos väl så i minsta laget. Tacksam för hjälp. Har dock beställt din bok och kanske finner jag svaret där men chansar här först eftersom det dröjer till nästa vecka innan jag har den i handen. Camilla

  SvaraRadera
 54. Hej Camilla,

  Hur man mår på olika doser är olika från person till person. Alltmänt sett så är det väldigt bra att efter långvarig hypotyreos börja med låg dos och trappa upp försiktigt.

  Min personliga erfarenhet är att varje doshöjning var jobbig och det gällde att tänka att det var värt det. Att inte hatta runt. Därför är det skönt, mentalt sett, att börja med en säker diagnos.

  Lycka till!

  Hälsar Eva

  SvaraRadera
 55. Hej Eva!

  Jag undrar detsamma. Senast jag mätte mina sköldkörtelvärden var mitt TSH på 0,1 och fritt T4 på 8 (ref 8-14), dvs T4 i det undre intervallet. Undrar varför TSH är lågt samtidigt som T4 också är för lågt? Läkaren sa att det kunde vara normalt, att T4 svänger under dygnet och att det kan bero på vad man ätit innan och så. Behandlas med Levaxin för min hypotyreos. Om jag skulle vara hyper pga att TSH är för lågt så skulle väl T4 också vara högt? Jag dricker alltid kaffe på morgonen innan jag lämnar blodprov, hur stor skillnad gör det på blodprovet om man dricker resp inte dricker kaffe innan? I mitt fall hade jag ju TSH på 0,1. Känner att jag mår ganska bra i vilket fall som helst, kanske lite trött ibland och ett par andra saker, men inget allvarligt direkt. Kan TSH även vara för lågt om man har östrogenbrist? 

  SvaraRadera
 56. Hej Angelica,

  Jag har inte svaret, tyvärr, och är ingen doktor. Men om jag vore du så skulle jag be om att få ta provet "fritt T3" också och kontrollera att det värdet ligger inom referens.

  Och så skulle jag, återigen sagt som medpatient, hoppa över kaffet innan nästa (TSH-)provtagning och dessutom ta provet vid 10-tiden på förmiddagen, samt en dag utan förkylning, feber eller annan akut sjukdomskänsla finns eller just har funnits. Det skriver jag lite om i den faktagranskade Sköldkörtelboken.

  Om man behandlar med sköldkörtelhormon och börjar med tillskott av östrogen så kan sköldkörtelvärdena påverkas. (Östrogen binder sköldkörtelhormon, så att mängden fritt skk-hormon i blodet minskar). Kanske kan man behöva justera skk-hormondosen? Men jag har (i mina kontakter med medpatienter under ca fem år) INTE hört talas om någon som gjort det.

  Samband med östrogenbrist får jag (som amatör) ingen minnesbild av att ha läst något specifikt om. Annat än att ev. hypofysbekymmer kan leda till flera hormonproblem (östrogen är ju också ett hormon och bl.a. hypofysen styr kroppens hormonproduktion).

  Hälsar Eva

  SvaraRadera
 57. Tack för info! Mina tidigare läkare har sagt att det inte ska ha någon betydelse om man dricker kaffe innan provtagningen, har en ny läkare nu och ska höra mig för i nästa vecka ifall jag kan lämna ett nytt prov för att kontrollera TSH utan kaffe morgonen innan. Ska bli intressant att se hur mycket högre värdet blir denna gång! Känner att jag mår ganska bra nu och att jag kan bli speedad och stirrig ifall jag tar med Levaxin, men har samtidigt symtom som skulle kunna tala för hypotyreos.

  SvaraRadera
 58. Hej igen! Och tack för svar :) Jag ska alltså härda ut och "må lite sämre" för att så småningom må förhoppningsvis betydligt bättre. Igår mådde jag riktigt illa, kräktes aldrig men det pågick ungefär två timmar, jag svettades en hel del också. jag tog tabletten vid tolv och vid tre kände jag mig riktigt dålig. Jag ringde 1177 och de tyckte att jag skulle komma in. Jag åkte aldrig då jag blev bättre efter att ha ätit. Dessutom hade jag dagen innan druckit två folköl. Nu till frågan :), om det är så att jag ska må sämre under en tid är det då också så att matsmältningssystemet är betydligt känsligare, för alkohol t.ex? Jag har t.ex aldrig mått dåligt för att jag inte ätit. De första dagarna I behandlingen hade jag det vanliga sötsuget, som jag alltid haft, känns det som, nu är jag inte sugen alls eller speciellt hungrig för den delen. Är det min ämnesomsättning som på något sätt markerar? Tack för att du tar dig tid./ Camilla

  SvaraRadera
 59. Erika Scott2012-08-03 08:39

   Hej! Jag fick diagnosen i november 2011. Sökte gynekolog eftersom mina menstruationer blivit oregelbundna, och jag ville kolla nivåerna på min kvinnliga hormoner (fyller 47 i år). Allt var bra, men det visade sig att jag hade förhöjt TSH (2,4). Fick 25 mcgr, vilket fixade till min menscykel, men alla andra symtomen (trötthet, håglöshet etc) försvann inte. Dosen höjdes efter 3 mån till 50 mcgr. Ingen skillnad. Det som har hänt, dock, är att jag GÅTT UPP 8 kg sedan i november. Jag sätter det i direkt samband med levaxinet. När jag nu läser på, tycker jag inte ens att jag hade särskilt högt TSH från början. Nu nere på 1,9-2,0. Just nu kör jag stenhård fettförbränningsträning (minst 1 tim promenad per dag) samt strikt kalorikontroll för att få bort mina överflödskilon och jag är väldigt sugen på att ta bort medicinen, då det känns som att den har stört hela min ämnesomsättning, snarare än höjt den. Sökte hjälp hos min VC i våras, eftersom jag ville ha en second opinion av mitt tillstånd. Det visar sig att jag hade antikroppar mot sköldkörtelhormon och alltså har en inflammatorisk thyroidit. Är diagnostiserad glutenintolerant sedan 1992. Sköter kosten. Kan man GÅ upp av levaxin? Borde ju kunna vara effekten, eftersom man även ger det till hypertyreos-patienter?

  SvaraRadera
 60.   Hej! Jag fick diagnosen i november 2011. Sökte gynekolog eftersom mina
  menstruationer blivit oregelbundna, och jag ville kolla nivåerna på min
  kvinnliga hormoner (fyller 47 i år). Allt var bra, men det visade sig
  att jag hade förhöjt TSH (2,4). Fick 25 mcgr, vilket fixade till min
  menscykel, men alla andra symtomen (trötthet, håglöshet etc) försvann
  inte. Dosen höjdes efter 3 mån till 50 mcgr. Ingen skillnad. Det som har
  hänt, dock, är att jag GÅTT UPP 8 kg sedan i november. Jag sätter det i
  direkt samband med levaxinet. När jag nu läser på, tycker jag inte ens
  att jag hade särskilt högt TSH från början. Nu nere på 1,9-2,0. Just nu
  kör jag stenhård fettförbränningsträning (minst 1 tim promenad per dag)
  samt strikt kalorikontroll för att få bort mina överflödskilon och jag
  är väldigt sugen på att ta bort medicinen, då det känns som att den har
  stört hela min ämnesomsättning, snarare än höjt den. Sökte hjälp hos min
  VC i våras, eftersom jag ville ha en second opinion av mitt tillstånd.
  Det visar sig att jag hade antikroppar mot sköldkörtelhormon och alltså
  har en inflammatorisk thyroidit. Är diagnostiserad glutenintolerant
  sedan 1992. Sköter kosten. Kan man GÅ upp av levaxin? Borde ju kunna
  vara effekten, eftersom man även ger det till hypertyreos-patienter?

  SvaraRadera
 61. Hej Erica,

  Tyvärr illustrerar det du beskriver varför läkare brukar vilja vänta med att sätta in sköldkörtelhormon så länge provsvaren ligger inom referens, samtidigt som vi patienter förgås av otålighet (även om det kanske inte var så i ditt fall).

  Vad som leder till viktuppgång diskuteras ju ständigt, så mitt bidrag blir bara på marginalen: låg ämnesomsättning hör ofta ihop med försämrad aptit och den förbättras med sköldkörtelhormontillskott.

  SvaraRadera
 62.  Tack för svar. Har du hört om andra som gått upp i vikt av levaxinet, dock?

  SvaraRadera
 63. Ja, men färre än dem som har gått ned. För egen del har aptiten nog fått styra för lite under många år med mild hypotyreos och matvanorna behöver filas på nu.

  Sen har jag märkt att många av de medpatienter som mår dåligt ligger på doser mellan 50-87,5 mcg Levaxin. Har dock ej fört statistik och jag är amatör, vill jag förtydliga.

  SvaraRadera
 64. Jag tror inte att du gått upp vikt pga Levaxinet, utan pga att du kanske ätit mer och ökat din muskelmassa? Även jag gick upp i vikt när jag ökade min Levaxindos (till en början rasade jag i vikt, sedan vände det). Kände mig ständigt rastlös och var tvungen att röra på mig hela tiden,andningen blev snabbare och ytlig, svårt att dra djupa andetag. Dessutom kan bieffekterna av Levaxin (dvs om man får i sig för hög dos) bli liknande hypotyreossymptom. Vätskeansamlingar i ansiktet och huden, svullnadskänslor, trötthet, ögonirritation, etc. Jag har gått ner 4 kg sedan jag trappade ner Levaxindosen, mitt TSH ligger på 0,1 numera. Tränar nästan lika mycket, men inte fullt så mycket som förr, har kanske tappat lite muskelmassa och vätskeansamlingar. Min ämnesomsättning har också blivit helt kajko sedan jag började med Levaxin, vet varken ut eller in ibland, men det är bara att försöka hitta rätt dos där läget känns normalt och sedan träna på och äta som vanligt, alla människor behöver ju träna och röra på sig för att förbränna kalorier. Jag kanske inte behöver träna så mycket som jag gör, men gör det ändå av ren vana.

  SvaraRadera
 65.  Fast, jag har gått på en väldigt kalorikontrollerad diet, upplever inte att aptiten ökat, snarare tvärtom. Vill inte äta lika mycket som förut. Upplever heller inte att jag blivit vare sig piggare eller mer alert sedan jag började. Tror möjligen att jag tillhör skaran som inte omvandlar levaxin (T4) till T3 och därför behöver rent T3. För att få veta vad som är vad för jag mat- och träningsdagbok (promenerar ca 1-1,5 h/dag), nu.

  SvaraRadera
 66. Nej, jag kunde inte heller äta normalt när jag tog för mycket Levaxin, var som att det "tog stopp" i halsen ibland, svårt att svälja. För några år sen var jag hyper och fick gå ner i dos till 50 per dag, TSH ökade och jag fick ett par hypotyreossymptom, men lyckades ändå hålla vikten mha kontroll av kaloriintaget. Det kan nog vara ganska individuellt, men som sagt som ger biverkningarna av för mycket Levaxin effekter som viktuppgång, pga att hormonbalansen rubbas och perifera hormoner tar över. Du kanske inte behöver Levaxin? TSH 2,5 ligger ju inom referensintervallet. Menstruationsrubbningar kan ju bero på annat, t ex stress.  

  SvaraRadera
 67. Men eftersom dina hypotyreossymptom inte försvunnit kanske du behöver mer Levaxin? Enligt en läkare jag träffat är det perfekta TSH:t är 0,2-0,3. Det låter ju konstigt med din viktuppgång i kombination med kaloristrikt diet och motion och Levaxin borde ju sätta fart på ämnesomsättningen. Du kanske skulle behöva öka till 75 eller 100 per dag?

  SvaraRadera
 68. Det är det jag är tveksam till, om jag ö h ska ha levaxin. Men jag har ju testats för antikroppar också och har alltså en inflammatorisk thyroidit. MIn teori är att jag behöver högre dos/alt T3. Att gå upp 8 kg på lika många månader är helt galet, då jag tränar och äter sunt.
  Nåt skumt är det. Och eftersom den "värsta" viktökningen kom från och med start av levaxinet, är jag benägen att tro att det har med medicineringen att göra.

  SvaraRadera
 69. Ja, det stämmer nog att det kan ha med Levaxinet att göra. Hur mycket väger du och hur levde/åt du innan du började med medicinen? Levaxin (T4) har ju varit den vanligaste medicinen genom tiderna, det är väl inte så många som tar T3? Testa med en högre dos i 6 veckor så att TSH sjunker lite till och följ upp. När jag började med Levaxin gick jag ner i vikt och jag har hållit en ganska bra vikt tills jag började överdosera en period, TSH var nere omkring 0,05 och jag kände mig lite uppsvälld ibland. Det bästa är nog att du pratar med en läkare och tjata på att han/hon ringer till endokrin ifall denne inte har svar på dina frågor. Huvudsaken är ju att du mår bra, så brukar vikten lösa sig. Hur mycket väger du? Jag väger exakt 60 kg och tar 100 per dag, finns ju någon slags uträkning på hur mycket Levaxin man behöver per kilo kroppsvikt.

  SvaraRadera
 70. Jag är 51 år och tycker att det är ännu svårare att hålla vikten och att det dessutom koncentreras fett till midjan. Min doktor sa då att det kunde ha med min (övergångs-)ålder att göra.

  SvaraRadera
 71.  Hej, jag är 180 cm och vägde 72-74 kg i november, nu väger jag nästan 81 kg. Det är drygt 8 kg på lika många månader. Jag äter inget godis, tränar regelbundet, sedan i januari kör jag NMT (Nordic Military training), alltså tränar mer regelbundet och hårdare än någonsin. Är 47 år och sökte inte för hyposymtom, utan för klimakteriebesvär. Ångrar det nästan nu, för sedan dess har jag mått sämre och väger mer än någonsin. Min dos är alltså nu 50 mcg. Jag har testat att käka 100 mcg i ca 6 veckor, ingen skillnad. Har inte fått några överdoseringssymtom heller. Har i detta nu bestämt mig för att sluta med levaxinet, för jag mådde bättre innan.

  SvaraRadera
 72.  Hej, ja det är klart att åldern kan påverka, men jag tycker snarare att allt samlas kring lår och rumpa. Midjan är smal. Så trött på detta nu ...

  SvaraRadera
 73.  Jag tycker detsamma som Eva, befinner mig inte i övergångsåldern och har inga aktuella värden om mina könshormoner, har dock väldigt långa och oregelbundna menscykler, mellan 35-50 dagar. Har ganska smala höfter och lätt att få fett på magen, vilket jag försöker få bort genom bra mat och träning. Funderat över om det skulle kunna ha med östrogenet att göra. För några år sedan var mina androstendionhalter av nån konstig orsak för höga, kan även ha något med det att göra. 

  SvaraRadera
 74. Hej! 
  Jag mår skit och har gjort sen i november. Men det går i vågor från dag till dag. Nu det sista mår ja mer dåligt än bra på 1 vecka. 
  Muskelvärken är värst. Blir sängliggandes av att ta en power walk. Mår ofta illa, fryser, trött, gått upp 8kg sen nov. osv osv. 

  Jag gick till läkaren i juli för att ja trodde mitt mående berodde på sköldkörteln. Hon sa att jag hade en förstorad sådan men att det va vanligt i min ålder (28) Men hon tog proverna iaf. TSH 2,3 t4 fritt 15. Nää, alla värden va bra. 
  Hon förklara då att alla symptom jag har tyder på utbrändhet... jaha svara ja. ..

  Lämnar läkaren för att ta till mig det hon sagt. Okej tänkte ja. Jag orkar inte ha de såhär så ja gör vad som helst tänkte jag efter nästan 2 månader. Sjukskriv mig å ge mig medicin. Detta va för några dagar sen när ja besöker läkaren. Då säger hon att hon vill ta nya ämnesomsättningsprover pga att de hade tagits ett TSH förra året i mars. Då låg ja på 0,9. inget t4 eller t3 taget då.

  Jaa tänkte jag.. de gör jag gärna!! 
  Fick svar idag och jag låg på tsh 1,7. t4 fritt på 15 fortfarande

  Dom vill ta nya om några månader igen och ja får ingen medicin. Hon skrev ut antidepp medicin istället. 
  Nu vet ja att det finns "apotek" på nätet så man kan köpa levaxin. Jag vill köpa och prova på egen hand för att få tillbax mitt liv. De kan ju inte direkt hända nåt.. 

  Vad tror ni själva?? Ja ska ju lämna nya prover senare ändå..
  Jag vill ha tillbax min kropp!!
  Mvh Helena

  SvaraRadera
 75. Hej Helena,

  Förstår att det känns hopplöst. 

  Jag vill skicka med till dig att det finns ett antal medmänniskor som provat Levaxin eller annat sköldkörtelhormon och som sedan drabbas av tvivel om det verkligen är rätt medicin. 

  Och då blir det också jobbigt. Ska man då sluta eller inte? Det är en ganska stor apparat att börja och det kan ta många månader innan en förbättring ens märks. Därför är det svårt att utvärdera rent kroppsligt och det är mycket tryggare om man har värden att gå på, en diagnos och en läkare att samråda med. Och godkända läkemedel etc. 

  Men jag är bara medmänniska, inget annat. 

  Bra förresten att även fritt T4 kontrollerades eftersom det finns fall med normala TSH och för låga fritt T4 som ska behandlas.

  Hälsar Eva 

  SvaraRadera
 76. Arga Stickaren2012-09-14 10:54

  Hej!  har ätit levaxin 25 mikrogram/dag nu i två och en halv månad. När jag sökte läkare var det i första hand för att jag är svullen i händer och fötter, vilket jag också sökte för för ett och ett halvt år sedan. Då togs dock inga sköldkörtelprover och det hittades inga fel.

  Tidigt i somras blev det ohållbart och jag fick då träffa en läkare som genast misstänkte problem med sköldkörteln. Jag hade aldrig hört talas om hypotyreos (trots att jag är uska!) men då det tagits prover gick jag hem och googlade fram en lista på symtom, där jag kunde bocka av det ena efter det andra som jag upplever men inte kunnat se något samband mellan. T ex extrem trötthet, ledstelhet, håglöshet, svullnad, viktökning m m. Mina prover visade då TSH 4,2, T3 (fritt) 4,5, T4 (fritt) 13,1.

  Den enda förbättring jag känt under behandlingen är att jag är mindre stel i lederna, hade tidigare alltid ont i ryggen när jag vaknade och hade svårt att resa mig ur sängen. Var nu för 2 veckor sedan och tog nya prover, vilka visade att TSH sjunkit till 0,43 och T4 (fritt) till 10,6. T3 togs inte. För mig verkar det osannolikt att TSH-värdet kan sjunka till en tiondel av vad jag hade initialt, utan att jag märker någonting alls. Hade vid denna provtagning druckit kaffe innan, visste inte att det kan påverka provet. Hur stor påverkan kan det ha?

  Den läkare jag träffade i somras har tyvärr slutat. Den nya har jag inte lika stort förtroende för. Hon har nu rekommenderat att jag ska ta prover för reumatism eftersom det finns i min släkt. Jag har dock väldigt svårt att tänka mig att det är det jag har, då jag inte någon gång haft ont utan bara är svullen. Jag är 47 år.

  Jag funderar på att kontakta en annan läkare. Har du några andra råd? 

  Tack för en bra och informativ sida!

  SvaraRadera
 77. Hej Arga stickaren!

  Menade den första läkaren att du skulle provbehandla ett halvår? Det gör man tydligen ibland om den kroniska hypotyreosen inte säkert kan diagnosticeras. Eller har du även utslag på sköldkörtelantikroppar, t.ex. TPO-ak?

  Om du är säkert diagnosticerad med kronisk hypotyreos, så uppfattar jag - som är amatör - att man tålmodigt ska öka Levaxinet till optimala värden ligger stabilt. Dina nya värden ser kanske inte så risiga ut, men det har gått förhållandevis kort tid för en kroniker.


  För mig tog det mer än ett år att ställa in optimal dos.


  Jag känner ingen kroniker som mår bra på mindre mängd än 100 mcg Levaxin, men det är verkligen ingen evidensbaserad forskning utan baseras på mina många patientforumkontakter under de senaste fem åren.


  Ett vårdnära tips är att läsa på viss.nu/Endokrina organ/hypotyreos.


  Exakt vad som är optimala värden skiljer sig från patient till patient, men i det sammanhanget vill jag tipsa om att gå med i patientforum på nätet. Man kan delta anonymt med sina frågor om man vill. Tips om forum finns i sidomenyn här (på webben).


  Lycka till! Hälsar Eva

  SvaraRadera
 78. Hej! Om jag vill sänka mitt TSH ska jag då öka eller minska min Levaxindos? Låg senast på 3,6 i TSH och vet att jag mår bättre när det är runt 1. Jag är strumaopererad och har ingen körtel kvar.

  Mvh
  Therese

  SvaraRadera
 79. Hej Therese,

  Man kan tänka att Levaxin är T4. Och när man ökar T4 (Levaxinet) så minskar normalt sett TSH.

  /Eva (bloggansvarig)

  SvaraRadera
 80. Hej Eva! Måste berätta detta mysterium. Har hypotyreos sedan ett antal år tillbaka pga något förhöjda TPO-antikroppar och äter Levaxin. Har under åren både ökat och sänkt dosen, har även "tagit mer medicin" då jag trott att min ämnesomsättning skulle bli snabbare och att det skulle vara fördelaktigt. Har dock istället fått kämpa med en massa jobbiga biverkningar. Under sommaren sänktes min Levaxindos successivt och idag äter jag samma dos per dag sedan 9 veckor tillbaka (100 mikrogram). Har även gått ner 5 kg i vikt. Vad som chockerar mig är att mitt TSH sjunkit från 0,2 till 0,07, trots att dosen sänkts och inte ökats! Kan detta ha med min viktnedgång att göra? Dvs att kroppen behöver mindre medicin ju mindre man väger? Började gå ner i vikt när dosen sänktes. Nu vill min läkare sänka dosen så att jag tar 100 varannan och 75 varannan dag, men det är jag fundersam till, vill ju inte att TSH ska kunna komma bli för högt och att jag börjar gå upp i vikt och får tillbaka hypotyreosen. Har du några kommentarer kring att TSH sänkts? Har inte gjort några större förändringar i mitt liv och äter inga andra mediciner, men tror att jag får i mig mer jod nu än tidigare. Mitt T4 ligger mycket bättre nu också. Drack inget kaffe innan provtagningen denna gång, vilket jag brukar göra annars, så det kan det ju inte bero på. Kan TSH sänkas av en hård träningsdos?

  SvaraRadera
 81. Hej Louise,

  Tack för att du delade!

  Svaret är "ja". När man går ned i vikt kan man behöva en lägre dos. Precis hur du ska göra kan jag inte säga något om, annat än att det bra att samråda med en läkare om vad som är optimalt för dig.

  Även t.ex. ålder ska vägas in och risken för andra biverkningar av att ligga under referensintervallet (som du verkar göra nu).

  Hälsar Eva

  SvaraRadera
 82. Hej igen. Jag fick backning på att sluta med levaxin, så har ätit 100 mcg sedan i somras, men blir vare sig piggare eller slankare.  Nu har jag fått ändra dos till 50 mcg levaxin och 10 mcg liothyronin (T3). Har hört att det är ett oerhört potent läkemedel, men i dag, som är första dagen på nya dosen, har jag varit tröttare än någonsin. Jag ser mig själv i spegeln och man kan se i mina ögon att något inte stämmer. Tycker att jag ser sjuk ut. Känner mer än någonsin att jag vill sluta helt med medicinen. Mådde tusen gånger bättre innan jag fick diagnos och medicin. Har käkat medicin sedan i november 2011.

  SvaraRadera
 83. Hej Erika,

  Man ska bara äta sköldkörtelhormon om man måste. Och om läkaren säger att man måste det, så är det med allra största sannolikhet exakt så. Trösten är att sköldkörtelhormon är ett kroppseget hormon och inte en medicin i den mening som vissa andra preparat är. 

  Om man - mot förmodan - skulle äta de mängder du beskriver fast man inte behöver, så ställer kroppen om sig. Ingen fara. Och om man måste äta det men ändå låter bli, är riskerna för allvarliga symtom över tid stora (t.ex. hjärt-kärlproblem, medvetslöshet.... förtida död). Sagt bara för att belysa allvaret - inte för att skrämmas. 

  Därför ser jag bara två möjligheter till åtgärd: 1) att dubbelkolla så att du äter tillräckligt mycket sköldkörtelhormon i förhållande till dina förutsättningar och 2) att läkaren hjälper dig att utesluta andra diagnoser.

  Tålamod och livsstilsförbättringar är, vid sidan av optimal dos Levaxin, det som personligen hjälpte och hjälper mig bäst. Inte för att jag vet något om den saken i ditt fall -  säger det bara apropå mig (som inte alltid har levt så renlärigt precis).

  Hoppas att det reder upp sig.

  Hälsar Eva

  SvaraRadera
 84. Hej och tack för svar. Jag har som sagt ätit i snart ett år och under tiden gått upp 8 kilo, trots stenkoll på kalorier och motion. Vissa dagar har jag tom haft 1000 kcal "över" att förbruka, men går ändå upp i vikt. Hoppas att T3 kan vara svaret nu, men börjar misströsta helt. Är glutenintolerant och har påvisat antikroppar i blodet, så det finns ingen tvekan om att diagnosen är rätt. Men är snart i så dåligt skick att jag har svårt att få energi nog att ta mig till jobbet. Jag kämpar på.

   

  SvaraRadera
 85. Hej! Ja instämmer Erika. Det värsta med för hög Levaxindos som leder till pressat TSH är biverkningarna - pendling mellan värmeattacker och att frysa, pendling mellan trötthet och hyperaktivitet, ansiktssvullnad och rodnad, hjärtklappningar, ytlig andning, oro, nervositet, ångest. Känner inte av biverkningarna lika mycket idag som när jag tog mer Levaxin, men vissa av dem finns där ibland och mitt TSH är ju fortfarnade pressat trots lägre dos. Eva - pendlar TSH olika efter menscykelns olika faser? Tänkte om värdet var högre/lägre under vissa perioder, kan själv känna att det skulle kunna vara så ibland. För visst finns det ett samband mellan könshormoner och sköldkörtelhormoner? 

  SvaraRadera
 86. Louise, jag har aldrig haft några symtom på överdosering, även om mina värden visat på att jag varit överdoserad. Men har aldrig upplevt den där hyperaktiviteten eller hjärtklappningen. Tyvärr, vill jag nästan säga, eftersom jag inte får någon som helst effekt, annat än att jag blir tröttare och mer nedstämd för varje vecka. Hoppas nu att T3 hjälper, men fick för mig att det skulle vara potent och märkas direkt, till skillnad från Levaxin som kan ta många månader. Puh. 

  SvaraRadera
 87. Hej Erika! Det låter ju väldigt underligt.. Vet ingenting om din bakgrund och vad dina värden uppgår till eller hur mycket du tar, vad du väger, etc. Det första som hände när jag började med Levaxin var att mensen kom tillbaka, hade varit utan den i över ett halvår, kommer inte ihåg om jag gick ner i vikt, för jag var smal när jag började med Levaxin och har alltid varit smal. Men efter att jag hade gått över 125 per dag flera dagar i veckan i kombination med kopiös träningsmängd, fick jag svårare att hålla vikten plötsligt. Är också glutenkänslig och äter aldrig bröd, pasta, etc som innehåller gluten. Du tar väl inte tabletten tillsammans med kalciumprodukter? Det måste gå 2-3 timmar mellan dessa för att effekten ska bli bäst. Hoppas T3 hjälper om du testar det!

  SvaraRadera
 88. Hej Louise,

  Jag kan inte påminna mig om att jag läst något om TSH-variationer kopplat till menscykeln hos en frisk person. Hos en person med nedsatt hypofysfunktion finns det en tydlig möjlig medicinsk koppling mellan könshormonproblem och hypotyreos eftersom hypofysen styr både det ena och det andra. 

  Någonstans har jag sett en författare teoretisera lite hypotetiskt och löst om huruvida autoimmunitet (eller åtminstone obehandlad sådan) över tid kan påverka hypofysfunktionen, men så långt jag känner till (som amatör) vet jag inte att det skulle vara vetenskapligt påvisat. Rätta mig gärna om jag har fel!

  Om vi sedan tar en "vanlig" autoimmun hypotyreospatient som äter Levaxin. Hur påverkas sköldkörtelvärdena under menscykeln givet att man äter en och samma normala dos hela tiden? Det vet jag inte. Men eftersom halveringstiden för en Levaxintablett är sju dagar, så är sannolikheten för att man skulle vilja ta hänsyn till menscykeln i sitt tablettintag mycket låg.

  (Däremot är det ju viktigt att försöka hitta sin optimala dos rent allmänt och hålla sig till den).

  Hälsar Eva

  SvaraRadera
 89. Okej, tack för din respons :-) Kom bara att tänka på det eftersom att p-piller (pga östrogeninnehållet) tydligen kan leda till ett pressat TSH (äter inte p-piller) och att eftersom östrogenhalten är som högst veckan innan ägglossning, så skulle också TSH kunna visas vara lågt ifall man lämnar blodprov just då... Men det är nog lite långsökt att tänka så, eftersom TSH-värdet visar effekten av alla ackumulerade piller man tagit de senaste veckorna.

  SvaraRadera
 90. Aha, tack för respons på responsen!

  Javisst, östrogen binder sköldkörtelhormon. Så om östrogenmängden i blodet ökar så minskar mängden T4 som är fritt och det påverkar i sin tur en frisk hypofys att sända en.... ökad (väl?) TSH-signal till sköldkörteln om att göra mer sköldkörtelhormon. Men hur är det nu med fritt respektive bundet T4:s påverkan på TSH... och därmed provtagning? Måste gå och läsa på lite...

  SvaraRadera
 91. Nu har jag läst på i boken Endokrinologi (Werner, Liber). Jag kan inte säkert utröna något svar på frågan.

  Men jag tror mig veta att man vid rejält östrogentillskott utifrån kan behöva öka sköldkörtelhormondosen en aning.

  Ska lägga frågan om bra TSH-provtagningsdag i menscykeln, med och utan p-piller, på minnet och bevaka om jag snubblar över svaret. Alla som vill och kan får gärna hjälpas åt. Skriv gärna tips till mig.

  SvaraRadera
 92. Hittade en bra artikel om ämnet: http://www.naringsmedicinsktidskrift.se/MichaelLam.html (vet dock inte hur pass tillförlitlig den är). 

  SvaraRadera
 93. Artikelns innehåll är säkert inte accepterat av de som kräver evidensbaserad forskning. Binjuretrötthet och framför allt behandling av binjuretrötthet är exempelvis ett kontroversiellt ämne, vilket doktor Lam inte nyanserar i sitt ordval och det gör mig som icke-expert mycket skeptisk när man som expert inte refererar till osäkerhet, när sådan råder.

  Men det hindrar ju inte att man ser det som en färgstark "partsinlaga". 

  SvaraRadera
 94. Ok, har i varje fall inget fel på binjurarna, de har magnetröntgats och prover har tagits. Men ibland blir jag så trött på att behöva ta dessa piller att jag vill kräkas på dem. Vissa dagar känns det som att man skulle druckit 20 koppar kaffe, trots att jag tar samma dos varje dag. Får dessutom konstiga allergiska reaktioner varje morgon och tror att det kan bero på medicinen, blir oftast väldigt varm och sedan lägger det sig ca 4-5 timmar efter att jag tagit tabletten... Har i varje fall bestämt att följa läkarens råd och trappa ner dosen, den känns faktiskt fortfarande för hög. Viktigt är det i varje fall att varken vara o- eller överbehandlad vid sköldkörtelfel!

  SvaraRadera
 95. Bra artikel: http://www.dn.se/nyheter/vetenskap/stamceller-hopp-for-skoldkortelsjuka

  SvaraRadera
 96. Har ätit Levaxin sen 2002
  Ätit 150 hela tiden (Hade ett T4 på under 1 nästan ej mätbart och ett Tsh på 78 så jag var verkligen "sjuk" )

  Nu enligt läkare ska jag må bra, men gör det inte...enl läkare är det ju okej att ha T4 på 15 och Tsh på 2,5 - men jag vill helst ha ett Tsh på allra högst 1.0, då jag tyckte jag mått bäst...

  Vad göra?

  Gizze

  SvaraRadera
 97. Tack för tipset! Kram Eva

  SvaraRadera
 98. Tjata på läkaren och om det inte hjälper: byta läkare. Lycka till! /Eva

  SvaraRadera
 99. Levinjonny02012-10-20 07:25

  Efter fyra månaders dos på 75 mikrogran . plötsligt blir jag superspeedad och begär nya prover.
  Efter en vecka ringer doktorn och frågar om jag verkligen tar min medusin vilket jag är noga med.
  värdena är altså nu i skrivande stund sämre en för fyra månader sen när jag började.
  Då sa min läkare att det bara kan bero på att jag inte tar levaxin eller att det är nå fel på levaxinet jag har ätit.
  Far då in på Apoteket å förklarar vad läkaren har sagt och ber om en burk med ett annat batchnr...
  Men samma dos som innan.
  Låter inte det konstigt

  mam
  110kg
  40 bast

  SvaraRadera
 100. Hej,

  Jag är ju inte läkare, men 75 mikrogram låter väldigt lite i förhållande till ålder och vikt. Många läkare tror att man bara behöver få in värdena precis innanför referens.

  Men det är viktigt att successivt finna sin optimala dos och sedan hålla sig till den varje dag. Som jag har sagt förr: internetanvändare som jag träffar på och som äter mindre än 100 mkg brukar sällan vara lyckliga. Och vårdens riktmärke är 1,7 mikrogram Levaxin per kg kroppsvikt (viss.nu).

  Att värdena försämrats i förhållande till utgångsläget är däremot i sig inte ovanligt. Men det kan vara värt att tipsa läkaren om att därför kontrollera kortisolvärde också.

  Batchnummergrejen är en felkälla, men för Levaxin så tror jag (utan att veta) att det är ovanligt. Och kanske ovanligt att det i så fall skulle slå igenom så mycket?

  Hälsar Eva

  SvaraRadera
 101. Ca M Skoglund2012-11-06 06:04

  Ojojoj jag blir orolig väger ca 75 men min dos är bara på 50 mkg ska få höja i janyari , men vad jag läst i boggen borde jag ha en dos på 100-150 mkg.
  Är fortfarande trött och går ej ner i vikt.
  Ska jag kontakta min läkare igen?

  SvaraRadera
 102. Jag har ätit 25 mg nu i ca 7 veckor. Kan inte hålla mig vaken en hel dag, tappar jättemycket hår varje dag, har gått ner mycket i vikt. Är nere på 40-42 kg nu. Läkaren säger att mitt TSH ligger på 4,2 och att dom inte kommer göra något mer för att värdena är bra. Ska jag vänta och se om alla symptom försvinner eller kämpa på och försöka få högre dos? Tacksam för svar och tips, (har kämpat i 2 år för att få dom att förstå att det är ämnesomsättningen som varit felet så är glad att jag äntligen fått börja äta levaxin iallfall.)...

  SvaraRadera
 103. Ca M Skoglund2012-11-09 00:12

  Om jag vore du skulle jag kontakta läkaren igen det där låter inte klokt.

  SvaraRadera
 104. hur kan levaxin hjälpa mot både hypotyreos och hypertyreos när sjukdomarna är nästan de motsatta?

  Mvh

  SvaraRadera
 105. Freddie Wisselgren2013-01-03 17:27

  Finns det några undersökningar om hur LCHF kan inverka på Levaxindosen ? Min fru tar Levaxin på morgonen tillsammans Trombyl. Nu ringde hennes läkare o sa att hon måste öka dosen till 100 från nuvarande 75. Sedan vi började med LCHF mår hon bättre totalt sett. Vi är tveksamma till att höja dosen, vad tror ni om detta ?

  SvaraRadera
 106. Hej Freddie,

  Det man äter kan i viss mån påverka de kroppsliga förutsättningarna för vilken Levaxindos som krävs. Har din fru kontrollerat med läkaren om det är ok att äta Levaxinet samtidigt som Trombyl? LCHF i sig vet jag inget direkt samband med, men all kostomläggning kan påverka Levaxinbehovet åt endera hållet. Därför har blodproverna betydelse även om man är välinställd. 

  Samtidigt undrar jag om din fru verkligen var välinställd över en längre tidsperiod på 75 mcg? (Det känner jag till få som verkar vara). Långsamma ökningar till jämviktsdos är att föredra, så på det sättet låter det bra. 

  Om hypotyreosen är kronisk, fungerar den egna sköldkörtelfunktionen oftast sämre och sämre över tid. Det kanske helt enkelt är det som har visat sig nu. Inget att göra  åt funktionen i så fall, däremot är det bra att anpassa dosen.

  Dosmängden i sig har ingen betydelse, det viktiga är hur den påverkar kroppens ämnesomsättning. 

  Det verkar mycket bra att din fru har en läkare som observerar att en dosjustering behöver göras.

  Vänliga hälsningar,

  Eva (bloggansvarig, ej läkare)

  SvaraRadera
 107. Hej!
  Det beror på att man först behandlar hypertyreosen med något som (mer eller mindre) helt slår ut kroppens egen sköldkörtelfunktionen.

  /Eva (bloggansvarig)

  SvaraRadera
 108. Hej Freddie,

  Det man äter kan i viss mån påverka de kroppsliga förutsättningarna för vilken Levaxindos som krävs. Har din fru kontrollerat med läkaren om det är ok att äta Levaxinet samtidigt som Trombyl? LCHF i sig vet jag inget direkt samband med, men all kostomläggning kan påverka Levaxinbehovet åt endera hållet. Därför har blodproverna betydelse även om man är välinställd. 

  Samtidigt undrar jag om din fru verkligen var välinställd över en längre tidsperiod på 75 mcg? (Det känner jag till få som verkar vara). Långsamma ökningar till jämviktsdos är att föredra, så på det sättet låter det bra. 

  Om hypotyreosen är kronisk, fungerar den egna sköldkörtelfunktionen oftast sämre och sämre över tid. Det kanske helt enkelt är det som har visat sig nu. Inget att göra  åt funktionen i så fall, däremot är det bra att anpassa dosen.

  Dosmängden i sig har ingen betydelse, det viktiga är hur den påverkar kroppens ämnesomsättning. 

  Det verkar mycket bra att din fru har en läkare som observerar att en dosjustering behöver göras.

  Vänliga hälsningar,

  Eva (bloggansvarig, ej läkare)

  SvaraRadera
 109. Freddie Wisselgren2013-01-04 14:43

  Tackar Dig för ett snabbt och bra svar. Marianne skall nu till sin läkare för genomgång och snack om hur det skall se ut framöver. Hon har gått upp till 100 från och med idag så nya prover skall kanske tas den 10 Januari ? Marianne bad om en tid för kollning. Vi tycker också Läkaren är bra, har varit Familjeläkare iaf mer än 10 år. Vill man få en tid så får man det alltid inom en vecka eller så. kanske lite tidigt med nya prov ? Vi fortsätter med LCHF då det påverkar oss i bra riktning....
  Jag följer i denna Blogg som är SUUPER tycker vi. Trevlig Helg till Er alla.
  Freddie o Marianne

  SvaraRadera
 110. Hejsan, min läkare skrev ut 150 microgram levaxin till mej som jag ska ta dagligen, men ser plötsligt på internet att några nämner att det är en medicins som man ska trappa upp i doseringen?? min läkare sa inget om någon upptrappning av dosering jag skulle ta hela doseringen på en gång, har min läkare missat nåt eller behandlas alla olika?? mvh Tanja 

  SvaraRadera
 111. Hej Tanja,

  Det vanligaste är att Levaxinet ska trappas upp. Men det finns undantag, t.ex. om man har opererat bort hela sköldkörteln. 

  Kanske vore det bra för dig att dubbelkontrollera dos och den lämpliga upptrappningstakten med minst en läkare. Först kanske den som ordinerade, och om den personen står på sig och du inte opererat bort hela sköldkörteln, skulle jag kontrollera med en läkare till.

  Lycka till.

  Hälsar Eva (bloggansvarig)

  SvaraRadera
 112. Hej!
  Jag gjorde en läkarundersökning i höstas eftersom jag känt mig trött, deppigt och initiativlös ett tag samt gått upp i vikt. Mitt TSH visade sig vara 3,4 ( 2 år tidigare var det 2,6 och för 6 år sedan 1,7).
  Jag fick 25 mg levaxin. Efter 6 v togs nytt prov, tsh var då 2,6. Fick order om doshöjning till 50 mg. Efter 6 v med ny dos togs nytt prov. Nu var det 1,1.
  Läkaren frågade hur jag mår. Jag sa att ungefär som tidigare, har inte märkt nån skillnad direkt.
  Han tyckte då jag skulle höja till 75 mg. Men jag är orolig för att jag ska få biverkningar av det..
  Har redan ångestproblem som jag äter cipramil för.
  Är orolig för att få mer ångest, hjärtkappningar mm om dosen blir för hög. 

  Hur mkt brukar tsh värdet sjunka vid doshöjning?
  Behöver råd!

  SvaraRadera
 113. Hej Anki.

  Olika människor reagerar olika, men jag som medpatient ser inget konstigt i de värden du beskriver. Pålästa läkare brukar resonera som din läkare, uppfattar jag. D.v.s. man ökar dosen tills undre referensgränsen (0,4) är nådd och jämför efter en period, som inte ska vara för kort, med hur man mår på lägre doser (med tillhörande högre TSH).

  Till skillnad från många andra läkemedel är Levaxin ett hormon som liknar kroppens eget. 

  Det kan dröja många veckor innan Levaxinets verkan kan utvärderas. Men det är oftast bra att öka i försiktiga steg, som du verkar göra. Du kan exempelvis resonera med läkaren om att öka med 12,5 istället för 25 härnäst.

  Lycka till!

  Hälsar Eva

  SvaraRadera
 114. tack för ditt svar Eva!
  Jag är inte orolig för att värdena är konstiga, jag är mer orolig att värdet ska bli för lågt med 75mg och att jag ska må dåligt av det.
  Jag visste inte att målvärdet är 0,4.
  Tack för tipset att öka med 12,5 istället, jag tror jag gör så.

  Anki

  SvaraRadera
 115. Jag Mistersson2013-01-30 22:20

  Hej!

  Jag gjorde en sökning på Levaxin och hittade hit. Jag fick levaxin utskrivet idag då jag tydligen har underproduktion  Jag ska snart träffa en läkare angående det också. Det upptäcktes i samband med en behandling hos infektionsläkare och dom ville inte hålla i levaxinet. Men ja skulle börja med 50 mikrogram tills läkartiden hos husläkaren.Bra att det finns så mycket information att hitta här :)

  SvaraRadera
 116. hej! hur vanligt är det att man måste ändra levaxindos om man börjar med p-piller som innehåller östrogen? hur mkt mer brukar man behöva isf? vet inte om det är värt att börja med p-piller om mina andra värden börjar strula!

  SvaraRadera
 117. Hej Eva!
  Jag fick beskedet att jag hade hyperthyreos för några år sedan och opererade bort sköldkörteln 2011. Sen jag började med levaxin har jag gått upp i vikt succesivt, innan struman låg jag på ca. 69 kg, nu väger jag jag 76,5 kg (är 167cm).

  Jag har pratat med min läkare och sagt det att min ämnesomsättning är inte som den varit och frågade om jag kunde få testa en något högre dos levaxin (äter idag 125mg, och ville få testa 150mg) för att se om det hjälper viktmässigt. Jag va in & tog nå blodprover och fick nån vecka senare hem ett brev där det stod "hormonet från hypofysen ligger strax under normalvärdet, vilket talat för att du inte kan öka dosen levaxin. T 4 värdet ligger på 18, där normalvärdet är 12-22"

  Så hon ville inte låta mig pröva en högre dos... Jag kan bli ganska trött efter fysisk aktivitet men annars mår jag bra. Jag vet att det inte är hela världen, det är trots allt ingen gigantisk viktuppgång, jag har hört dom med struma som gått upp mycket mer... Men fastän det inte är så mycket tär det på mig psykiskt att inte kunna gå ner. Jag är spinning, core och vattengympa instruktör, har bra konidtion och allt. Jag känner mig stark och smal, ända tills jag tittar mig i spegeln å ser min pluskilon... då försvinner den känslan!

  Har du nå tips? Funderar på att kolla med en annan läkare...

  SvaraRadera
 118. Hej Eva!
  Jag har hyperthyreos och opererade bort sköldkörteln juni 2011. Ända sen operationen har jag gått på 125 mg levaxin. Av min läkare & lite läsning på Internet har jag förstått att det kan ta lång tid, flera månader/år, innan man hittar vilken dos som är rätt för en. Jag hörde av mig till läkaren och förklarade det att min ämnesomsättning inte alls är som förut, att jag successivt gått upp i vikt och inte kan gå ner, så hon lät mig komma in & ta blodprov. Hela grejen var att jag ville få pröva en högre dos, kanske 150 mg istället för 125 mg, bara för att testa & se om ämnesomsättning kommer igång & jag slutar vara så trött efter aktiviteter (träningspass mm). Men efter en vecka kommer ett brev där det står att jag inte får öka dosen för att "hormonet från hypofysen ligger strax under nedre normalvärdet, vilket talar för att du inte kan öka dosen levaxin. T 4 värdet ligger på 18, där normalvärdet är 12-22".Hon skrev inget som skulle kunna vara till hjälp gällande mitt problem & hon skrev dessutom att hon avslutar kontrollerna hos henne och skriver ut ett recept på 125 mg.Jag är 167 cm och väger nästan 77 kg. Före operationen så låg min vikt ungefär vid 69 kg. Jag vet att det inte är nån jätte ökning, men när jag tränar och håller igång, leder spinning & core pass så känner jag mig inte särskilt fin nu med mina pluskilon.Ska jag tjata på henne, leta upp en ny läkare?Jag har sån stor lust att pröva själv utan nån läkare inblandad  och bara känna efter och se hur jag mår med en högre dos. Men jag vill inte vara oansvarig, så en läkares "ok" skulle ju vara det bästa!

  SvaraRadera
 119. Annbritt Lundqvist2013-02-14 13:03

  Hej! Har ätit levaxin sedan ca 1 år.   Det hjälpte bra i början men nu har de flesta symtom kommit tillbaka. Vid senaste provtagningen låg tsh på 1,8 ,de andra värdena har jag inte fått veta. Har en historia med behandlad giftstruma och flera i släkten med antingen hög eller låg ämnesomsättning. När jag först fick levaxin låg tsh också inom det normala men antikroppar (trak) låg på 4000. Kan det vara så att jag behöver mer levaxin än de 25 mikrogram per dag som jag äter nu. Kan tillägga att jag har stora svårigheter att gå ned i vikt. MVH Ann-Britt

  SvaraRadera
 120. Hej Elin.

  Känner igen frustrationen och har inget bra svar när det gäller vikten.

  Men jag kan förklara hur doktorn kanske tänker: du har (haft) hypertyreos och då gäller det under behandlingen att varken fritt T4 eller fritt T3 får ligga det minsta lilla högt och särskilt inte under de första åren. TSH får inte ligga för lågt. Det är så att säga ännu kinkigare än när man behandlar hypotyreos. Men det är mindre kinkigt jämfört med om du skulle ha radiojodbehandlat din sköldkörtel, för i så fall hade hypertyreosen kunnat återvända (och då vill man ha marginal i värdena för att kunna upptäcka det). 

  Hälsar Eva

  SvaraRadera
 121. Hej Annbritt, 

  Svaret beror bl.a. på hur din giftstruma behandlades och på hur länge sedan det var.

  Om man bara skulle tänka hypotyreos, så finns det utrymme för ökning av Levaxinet. 

  Har du en påläst doktor? Om inte: tipsa doktorn om att läsa på (på viss.nu) eller försök få göra ett besök hos specialist.

  Hälsar Eva

  SvaraRadera
 122. Välkommen hit! 

  SvaraRadera
 123. Jag tror inte att det är så vanligt. Men det, liksom viktförändringar och kostförändringar, kan vara något att berätta för den läkare man tar sköldkörtelprover hos. Så kan man kanske kika lite extra noga på om värdet förändras vid provtagningen efter. Tror inte att behöver göras något särskilt - eftersom det är så många faktorer som spelar roll både för värden och måendet.

  SvaraRadera
 124. Annbritt Lundqvist2013-02-15 11:46

  Jag har förmodligen haft problem med sköldkörteln sedan jag fick mitt första barn 1980. Då gick jag ner väldigt mycket i vikt efter förlossningen men tänkte inte så mycket på det då. Jag har därefter fått 5 barn till, samt ett missfall. Min giftstruma konstaterades något år efter att min yngsta dotter föddes så det bör ha varit -95. Jag behandlades med tacapzol och inderal. Kommer inte ihåg hur länge jag gick på behandlingen men värdena normaliserades och jag mådde ganska bra fram till ca år 2000. Därefter började jag må allt sämre med värk,trötthet,viktuppgång,torr hud,stickningar, domningar , besvär med lederna osv osv. Har sökt läkare ett flertal ggr men aldrig fått någon direkt diagnos förutom muskelvärk och artralgier . Även blivit ordinerad depressionshämmande medicin men har inte velat använda det. Att jag fått Levaxin den här gången beror på att jag skickade alla mina provsvar till sköldkörtelföreningen och fick till svar att jag borde behandlas. Skrev då en egenremiss till endokrinologen som gick med på att pröva medicinering trots att mina värden låg inom det normala. Jag mådde mycket bättre när jag ätit levaxin ett tag och förra sommaren kände jag mig hyfsat pigg men sedan har alla mina besvär kommit tillbaka, en del värre än tidigare. Jag hade velat testa en högre dos eller få veta om det finns andra prover jag borde ta tex på binjurar för jag orkar inte ha det så här. Det är svårt när läkaren bara går efter normalvärden. Kan tillägga att min mor, min syster, en systerdotter och en av mina döttrar har problem med antingen över eller underproduktion. MIN 18-åriga dotter behandlas för giftstruma. MVH Ann-Britt

  SvaraRadera
 125. Lindasaramarie2013-02-25 13:18

  Hej hej!
  jag har precis börjat med Levaxin och äter 50mg/dag.. min fråga är: Hur högt TSH värde kan man ha? mitt var på 44 och jag har aldrig läst om nån som har så högt.. Läkaren trodde det var en labbmiss så jag har tagit om proverna 3 ggr för att se att det verkligen stämde.
  Har sökt för detta i flera år men ingen har tagit mig på allvar, har lärt mig leva med symptomen. Är såå glad att jag böt VC och läkare!
  MVH Linda

  SvaraRadera
 126. Hej Linda.
  Vad bra att du kom iväg till de provtagningarna! säger jag. Jag har haft kontakt med medpatienter i nätforum upp till TSH på 200. Men TSH över 20 är ovanligt.

  Livsnödvändigt med daglig sköldkörtelhormonbehandling resten av livet, således.

  Tipset är att det kan vara jobbigt med dosökningar men att det gäller att ta sig igenom dem för att på något års sikt hamna i en bra Levaxinbalans. När du ska öka dosen om ett antal veckor och talar med läkaren om det, kan du rådgöra om det kan gå bra att öka med en mindre mängd per höjningssteg framöver (t.ex.12,5 mcg). 

  Det är fråga om en avvägning mellan att å andra sidan inte gå med allvarlig brist onödigt länge och å andra sidan inte "chocka" kroppen med onödigt stora dosökningar. Ju yngre du är, desto mindre chock.

  Allmänt sett kan jag också tillägga att det är viktigt att undvika bantning och hård motion när värdena är utanför referens.

  Som sagt, vad bra att du fann "felet".

  Varma hälsn, Eva

  SvaraRadera
 127. hej! eva  jag  äta  2 år levaxin   iblaan onti  på  hållsen   ock nacka   också  måge    jag vite inte,   vad. 

  SvaraRadera
 128. Hej Hawo,

  Om du känner några knölar ("bullar") på halsen eller om den ser konstig ut i spegeln så behöver läkaren undersöka din hals med händerna och kanske skriva remiss (skicka vidare till) mer provtagning.

  Det kan vara bra att fråga läkaren om det onda också.

  Om det handlar om "vanligt" nackont, så är det dels bra att kontrollera med läkaren om Levaxindosen kanske kan ökas en aning, eftersom det enligt min uppfattning (och vissa symtomlistor) är vanligt med ont i nacken hos dem som har underbehandlad hypotyreos. 

  Om det bara gör lite ont i nacken, kan det vara bra med mild styrketräning så att blodcirkulationen i nackpartiet ökar, har jag förstått av sjukgymnaster som jag har haft kontakt med.

  Hoppas att det ordnar sig.

  Hälsar Eva

  SvaraRadera
 129. Hej, jag har op bort halva sköldkörteln och äter 75mgr levaxin. Har domningar i händerna, särskilt på natten när de ligger högre. 

  SvaraRadera
 130. Jag opererade bort en större del av sköldkörteln 1994 och tar levaxin sedan dess. Proverna har pendlat lite upp och ner men sista åren har jag tagit en tablett 100 mg om dagen. Jag var nyligen och kollade värdena och fick veta att Tsh låg på 3.4 och Ft4v låg på 18vilket jag fick veta var inom gränsen, men jag mår inte bra. Har klump i halsen känsla, hjärtat känns inte som vanligt, fryser mycket och har svårt att komma igång och med koncentrationen mm Jag nämnde detta när jag ringde och bad om värderna men enligt sköterskan så låg det inom gränsen så det händer inte mer. Nu läser jag att värderna ska ligga under 2,5,stämmer det eller det gäller bara nysjuka?
  Hoppas någon kan ge mig ett svar om jag ska be om mer hjälp.
  /Stina

  SvaraRadera
 131. Någon som haft problem före ni börjat äta medicin att ni tappat hår? Jag tappade extremt mycket hår, började äta levaxin 50mg i oktober, och ser fortfarande ingen skillnad. Någon som har ett hum om hur länge det brukar ta innan det börjar bli bättre på den sidan?

  SvaraRadera
 132. Ja, håravfall känner jag igen som hypotyreossymtom, både från böcker, andra och mig själv. Det blev sakta bättre över tid, även om det kanske ändå inte blev helt bra. /Eva

  SvaraRadera
 133. Erika Scott2013-04-07 17:52

  Hej, jag har ätit levaxin sedan i november 2011, står på 75 mcg/dag må-fre och 100 lör-sön. Dessutom har jag fått T3 (liotyronin)10 mcg/dag. Upplever att jag blivit piggare sedan jag fick T3, men sedan jag började med levaxin har jag gått upp 8 kilo och oavsett vad jag gör går jag inte ner. Är på väg att sluta med levaxinet, för det har inte gjort någonting för mitt mående. Är det någon annan som har gått upp av medicinen?

  SvaraRadera
 134. Mitt labbprov 1989 var på 136! Då trodde de att det blivit fel och att det skulle vara 13,6...

  SvaraRadera
 135. IceQueen Crystal Design2013-04-12 23:09

  Enligt min läkare ska TSH ligga på 2 för att man ska må bra.

  SvaraRadera
 136. SJälv fick jag ta bort hela.. o fick rådet att ta kalktabletter som de skickade med.. OM jag fick domningar i händer, kring mun el dyl.. Då kalkkörtlarna som sitter kring sköldkörten kan trilla den osv..

  SvaraRadera
 137. Decent article upon auriga car hire alicante airport, I’m a regular customer of websites
  I like. Maintain the nice work, and will be a regular browser for a long period.


  Feel free to visit my blog Car Rental Lanzarote

  SvaraRadera
 138. F*ckin’ awesome aspects here. I’m very thrilled
  to read your information regarding alamo car rental san francisco convention center.

  Thank you and I am anticipating to get in connection
  with you. Would you kindly send me a mail?

  Here is my website ... Car Hire Mallorca

  SvaraRadera
 139. Wow, this website is excellent I love reading the blog posts.
  Carry on the good work! You know, so many individuals are hunting for tips on the topic of login facebook android, you could advice them greatly.


  my webpage :: Rent Car Mallorca

  SvaraRadera
 140. mitt tsh förändrades från 0.4 till 6.1 så man ska vara medveten om att det kan påverkas väldigt mkt av p-piller! bara så man är uppmärksam på det :)

  SvaraRadera
 141. Great post on the subject of avis car rental dubai marina!
  I truly love how straight forward the style and design is on my eyes and how clearly the know-how is presented.
  I am curious how I might be informed whenever a brand new article has
  been made. I've subscribed to your RSS feed that needs to do just fine! Have a awesome time!

  Also visit my weblog - Alicantecarhire

  SvaraRadera
 142. Hej! Jag fick, för ett år sen, veta att jag har hypotyreos. till en början började jag äta en dos på 50 milligram men äter nu 125. Det har hänt mig flera gånger, att doseringen på nytt, tar bort symptomen, men efter en månad Kommer symptomen tillbaka. Vad kan det bero på?

  Symptomen är: yrsel, huvudvärk, ångest, grusiga ögon, suddig syn och impotens.

  Tack för svar.

  SvaraRadera
 143. Jag är en 21årig tjej som har Primär Hypotyreos. Jag väger 90 kilo och tar 50 mg Levaxin, Mitt TSH började på 12 - nu är det nere på 3,8 - vilket min läkare anser är toppen (så länge de är under 4). Jag känner mig undermedicinerad och efter nu ett halvår mår jag inte så mycket bättre (utöver att det har varit härligt med sommar). Vad har ni för TSH värde och Levaxindos?

  SvaraRadera
 144. Ruth Persson2014-01-02 13:45

  Läs www.naringsmedicinsktidskrift.se/michaelLam.html
  om att de flesta läkare missar ta binjureprov före Levaxinet. Problement med sköldkörteln startar i binjurarna.

  SvaraRadera
 145. Ruth Persson2014-01-02 13:51

  Vanligt att läkare bitit sig fast i TSH värdet och vet inte så mycket mer. Du verkar ung och skall ha all hjälp som finns. Be honom ta binjurevärdet och kortisol. En läkare sa till mig att allmänläkarna "kommit överens om att inte remittera patienter vidare". Dom anser inte detta stora samhällsproblem vara viktigt. Det drabbar ju mest kvinnor...

  SvaraRadera
 146. Hej Eva! Jag har nyligen träffat en endokrinolog efter att jag ätit Levaxin i snart 12 år. Hon påstod att jag troligtvis inte har den vanliga varianten av åkomman, då jag inte har några förhöjda TPO-ak (de var på 12). Troligvis är det istället jodbrist/näringsbrist pga bantning som ligger bakom mitt förhöjda TSH-värde när jag var 19 år. Därför sa hon att jag skulle kunna sluta med medicinen och att vi skulle kunna testa att sätta ur den ett tag, för att se ifall min egen hormonproduktion kommer igång. Har du hört om något likande tidigare? Är rädd att jag redan sabbat min egna hormonproduktion då jag haft pressat TSH-värde pga medicinen under ganska lång tid. Men vill inte äta mediciner i onödan och skulle gärna vilja sluta med den faktiskt. Vet inte ens vilken dos jag ska ta idag då jag har tre burkar hemma, 75, 100 och 125, allt känns så förvirrat... Känner mig både hypo och hyper ibland... Mvh Julia.

  SvaraRadera
 147. Hej Julia,

  Jag pratade med en (troligen annan) endokrinolog om detta för några år sedan. Tydligen har läkarna forskat på detta redan och sett att en frisk sköldkörtel kommer igång igen även om det gått många år. Så jag tycker att du kan utgå från att det här kommer att gå bra!

  /Eva

  SvaraRadera
 148. يوجد بهذادالدواء اي نوع من انواع المادة الكيميائية

  SvaraRadera
 149. Carina Bjurgard2015-07-22 23:43

  Intressant med doseringen.
  Jag väger 94 kg och äter 125 mikrogram om dagen. Samt att jag tränar ganska mkt i perioder. Springer 3 ggr/ vecka. 5- 10 km varje gång.
  Jag är ofta frusen på kvällarna och har kalla fingrar.
  Undrar om jag har för låg dos av Levaxin...

  SvaraRadera