2009-01-14

Risken för sköldkörtelproblem

Om du är kvinna och har en mamma, helsyster eller dotter med den så kallade autoimmuna varianten av sköldkörtelproblem (med antikroppar som angriper sköldkörteln), så är det ca 50% risk att du också drabbas någon gång under ditt liv. (Nu skulle det förstås varit en fotnot med referens till rätt bok här...).

Ca 15% procent av amerikanska kvinnor över 65 år har underfunktion i sköldkörteln. Det är mycket vanligare att kvinnor drabbas jämfört män, oavsett ålder.

Om man lever jodfattigt (vilket vi i Sverige inte verkar göra, tack vare jod i saltet), är det vanligare att man drabbas. Radioaktiv strålning är också skadligt för sköldkörteln. Det finns även en debatt om sambandet mellan miljögifter, flour respektive amalgam och sköldkörtelproblem.

Om du har en annan autoimmun sjukdom, t ex. diabetes, är du mer i riskzonen. Detsamma gäller om du har förhöjt (dåligt) kolesterolvärde. Och vice versa, om du har en autoimmun sköldkörtelsjukdom är risken för andra autoimmuna sjukdomar och högt kolesterol större.

Risken för att den autoimmuna varianten leder till sjukdom ökar för varje hormonomställning (pubertet, barnafödande och klimakterium). Underfunktion är mycket vanligare än överfunktion. Den autoimmuna varianten är den vanligaste i båda fallen.

Vissa anser att stress kan utlösa, men inte orsaka, sköldkörtelsjukdom. Speciellt eniga är läkarna vad gäller stress som utlösande faktor till överfunktion (hypertyreos). Vad som egentligen orsakar de autoimmuna antikropparna verkar vetenskapen ännu inte ha klarlagt.

13 kommentarer:

  1. Åh vad intressat! Jag har frågat mina döttrars läkare om det finns ett samband mellan hypotyreos och giftstruma, då båda mina döttrar har hypotyreos (den ena dessutom diabetes och glutenintolernas), och min syster har opererat bort sköldkörteln pga giftstruma. Mina döttrars läkare kunde inte svara på om det fanns ett samband?!!

    SvaraRadera
  2. Hej Emma,

    Då behöver doktorn läsa på lite, t.ex. på Viss.nu, som är specialisternas råd till allmänläkare (i Stockholm). Ordet "hereditet" betydet ärftlighet.

    Vad bra att du hittade hit!

    Må så gott.

    /Eva

    SvaraRadera
  3. Charlestone2011-06-14 21:54

    Min äldre syster och jag diagnosticerades båda med hypotyreos något år efter vi fyllt fyrtio. Vår pappa hade giftstruma. Kan det också ha ett samband eller är det enbart ärftligt från mödrar till döttrar?

    SvaraRadera
  4. Hej Charlestone,

    Mitt amatörsvar:

    Det man verkar ärva, är risken för den autoimmuna reaktionen. Man ärver oavsett kön. Och den autoimmuna reaktionen kan leda till såväl under- som överfunktion. I princip även hos en och samma person, sett över tid, sagt för att illustrera möjlig komplexitet.

    Orsaken till att det är störst risk från mor till dotter har att göra med att både hypo- och hypertyreos är vanligast hos kvinnor.

    Hälsar Eva

    SvaraRadera
  5. Förtydligande: svaret är "ja". Så långt jag begriper.

    SvaraRadera
  6. Hej! Jag har nu fått höra att jag har höjt med antikroppar mot sköldkörteln. Jag äter en levaxindos på 125mikrogram per dag. Jag är hypo, men min mamma och syster är hyper från början, är det ovanligt att man drabbas så olika?

    SvaraRadera
  7. Eva Sartorius2011-06-27 20:19

    Hej Erika,

    Som jag förstått saken består ärftligheten av förutsättningarna för att utveckla antikroppar, i detta fall riktade mot sköldkörtelfunktionen. Sen kan det leda till att hypo- eller hypertyreos utvecklas, där hypotyreos är det vanligaste. (Samma person kan skifta mellan tillstånden, men det kanske är överkurs).

    Bra att du fått antikroppsförhöjning bekräftad.

    Hälsar Eva (bloggansvarig)

    SvaraRadera
  8. Jag har underfunktion i sköldkörteln. Min mormor hade giftstruma (hon opererades för detta). Min systerdotter fick diagnos cirka ett år efter mig. Eftersom min mamma gick bort mycket tidigt så vet jag inte om även hon kanske fått detta? En del ärftliga saker hoppar ju ibland över en generation. Jag tror att det har ett samband i ditt fall med din pappa.

    SvaraRadera
  9. Hej! Nån som vet eller kan svara på: Jag har mått dålig i 3,5 år. Började under min graviditet och har sen dess bara blivit värre och värre. Nu är jag helt under isen (känns det som) och dessutom sjukskriven på heltid. Jag har hela tiden misstänkt sköldköreln, då mina symtom stämmer in så bra på sjukdomen. Min farmor var dessutom opererad för giftstruma och medicinerade med levaxin ända tills hon gick bort 2006. Min mamma har diagnosen hypotyreos och medicinerar med levaxin. Min läkare verkar inte tycka att det är nåt fel på mig?
    Prover togs på TSH (1,1) & T4 fritt (13) i december 2011, då medicinerade jag med B12 och även medicin mot högt blodtryck och hjärtklappning. Vad jag förstått så kan vissa preparat göra så att proverna ej blir rättvisa??
    Vad bör jag göra? Läkarna på min vårdcentral vill inte hjälpa mig :( Känns som dom stämplat mig som psyk.patient/gravt deprimerad :(
    Vänligen Mia

    SvaraRadera
  10. Byt VC eller sök till endokrinologen direkt och berätta om dina bekymmer. De kan för lite på VC. Ge dig inte!

    SvaraRadera
  11. Hej, vår 7-ånaders dotter har en underproduktion och äter Levaxin, eftersom läkarna inte vill chansa de första 2 åren. Den sattes in när hon var 2 veckor. Själv opererade jag bort sköldkörteln för 10 år sen efter försök att behandla giftstruma...

    Nu har vi problem att teckna barnförsäkring.
    Nån som har färska tips??

    SvaraRadera
  12. Hej!
    Är sugen på att köpa Sköldkörtelboken men undrar om det bara är läkemedelsråd i den eller om man också får tips om hur man äter bäst, varför och varför inte, så att säga.

    SvaraRadera
  13. Hej!

    Det är inte många kostråd i Sköldkörtelboken. Om du vill kan du låna den på bibliotek först.

    Hälsar Eva (författare och bloggansvarig)

    SvaraRadera