"Leptin, gherlin och kortisol är hormoner som kontrollerar aptit, mättnadskänsla, ämensomsättning och vår förmåga att bygga upp muskler och de är indirekt beroende av sömnen, säger Jilian Michaels" (som enligt Metro är en fitness- och hälsoguru).
Lite senare i texten står det att leptin, som påverkar mättnadskänslan, går ned och gherlin, som påverkar hungerkänslorna, går upp vid sömnbrist. Studier (som Metro inte refrererar exakt till vilka det är) visar att personer med sömnbrist får ett 40% ökat sug efter kolhydrat- och fettstinn mat med högt kaloriinnehåll, jämfört med personer som sover åtta timmar per natt. Högt kortisol (stresshormon) leder till ökad fettbildning på magen, vilket inte heller är bra.
Min slutsats är att artikeln pekar på att viktökning kanske inte bara är en fråga om direkta ämnesomsättningsproblem utan även indirekta via andra hormoner, som bl.a. regleras av sömn. Som vi ofta också har problem med.
Större fokus på sömn, om möjligt, således!
Min kombination av för låg ämnesomsättning, för höga kortsiolhalter och extremt dålig sömn känns verkligen inte som det bästa för figuren! Och det där med ökat sug efter sötsaker känner jag verkligen igen!
SvaraRaderaJag är glad att jag har börjat att sova...
SvaraRaderaMin kombination av för låg ämnesomsättning, för höga kortsiolhalter och extremt dålig sömn känns verkligen inte som det bästa för figuren! Och det där med ökat sug efter sötsaker känner jag verkligen igen!
SvaraRadera