2009-04-02

Stress

Personer med med hypotyreos lider ofta av stress, vilket i en strikt sjukdomsmening betyder "brist på återhämtning". Det är svårt för oss underfunktions- patienter att leva upp till omgivningens, och vårt tidigare invanda, tempo när hela kroppen går på lågvarv.

Det är även påvisat att stress kan utlösa hypertyreos hos personer med en nedärvd disposition för överfunktion i sköldkörteln, vilket på sikt kan leda till hypotyreos antingen därför att hypertillståndet är en inledande fas på en kronisk underfunktion eller på grund av behandling mot överfunktion.

En del personer tror att stress kan utlösa hypotyreos, åtminstone den "nedärvda" varianten (se annat inlägg om Hashimoto).

I vilket fall är alla överens om att stress förvärrar symtomen hos den som har hypotyreos.

Hundratals symtom kan kopplas hypotyreos och ännu fler symtom kan kopplas till stress. Därför kan det vara svårt att säga vilket symtom som beror på vad. Här kommer ändå en lista på typiska stressymtom:

  1. oro, ångest
  2. irritabilitet
  3. nedstämdhet
  4. cynism
  5. humörsvängningar
  6. koncentrationssvårigheter
  7. glömska
  8. försämrad prestationsförmåga
  9. obeslutsamhet
  10. muskelspänningar
  11. huvudvärk
  12. andfåddhet
  13. rastlöshet
  14. illamående
  15. hjärtklappning
  16. sömnproblem
  17. matsmältningsbesvär
  18. förhöjt blodtryck
  19. håravfall
  20. hudproblem.
Vad kan man göra? Försöka lägga om livsstilen och behandla behandla eventuell sköldkörtelhormonbrist. Dock ska eventuell nedsatt binjurefunktion, som kan uppstå efter långvarig stress, behandlas innan sköldkörtelhormonbehandlingen startas (se fass.se).

Tor Dagerberg har skrivit en bra sida om stress om du vill läsa mer - kolla här.

4 kommentarer:

  1. Jag har hypotyreos och äter 100 mikrogram levaxin om dagen men tycker mig ändå ha symptom. Är det normalt, ska man inte med levaxinbehandling bli i stort sett symptomfri? Jag tycker inte att jag har fått någon info om min sjukdom alls ändå har jag varit diagnostiserad i snart tre år.

    SvaraRadera
  2. Hej,

    Det kanske skulle kunna vara så att 100 mikrogram inte är den optimala dosen. Enligt en välkänd specialist (Ove Törring) kan "25 mikrogram Levaxin utgöra skillnaden mellan ett lyckat äktenskap och skilsmässa".

    Enligt vårdinstruktionen på viss.nu ska exempelvis TSH fås att hamna i den undre halvan av referensintervallet om man har autoimmun hypotyreos. Västra Götaland går längre än så.

    Alla allmänläkare känner tyvärr inte till den instruktionen.

    Läkare talar lite vårdslöst om symtomfrihet, anser jag. Man kan ha segdragna symtom som kräver finjustering av dosen, tålamod med tiden eller kanske tillhör annan diagnos/sjukdom, för att nämna tre möjliga exempel på varför alla symtom kanske inte går över.

    Varma hälsningar, Eva (bloggansvarig)

    SvaraRadera
  3. Jag behandlades i flera år med Levaxin men blev ändå inte bra förrän jag til slut lyckades få en läkare att skriva ut Liothyronin (T3-hormonet)=ett snabbverkande sköldkörtelhormon. En halv tablett om dagen av denna och jag blev bättre över en dag!  Äter nu 112,5 mikrogram levaxin och10 mikrogram Lio dagligen. Haft stabila värden ett par år men är fortfarand stresskänslig, får då perioder med illamående, extrem trötthet, sömnstörningar, oro, underliga värmekänslor i huden etc. Men tror att informationen om Liothyronin borde nå ut till fler.  "Anna"

    SvaraRadera
  4. Tack Anna! Du har säkert helt rätt. Vi får hjälpa specialistvården att nå ut med det. De känner till det, men allmänläkarna brister i kunskap. Hälsar Eva

    SvaraRadera