2010-01-22

Polyneuropati kan i vissa fall vara förknippad med låg ämnesomsättning

Låg ämnesomsättning (hypotyreos) är enligt internetmedicin.se och fass.se en av flera möjliga orsaker till kronisk polyneuropati, som är en sjukdom där många yttre nerver i kroppen blir inflammerade. Polyneuropati brukar börja i fötterna och benen. 

B12-vitaminbrist som också ibland kan förknippas med hypotyreos, är en annan möjlig orsak till polyneuropati, som även kan bero på annan orsaker än dessa två.

I ovanliga fall beror polyneuropatin på en sjukdom vars benämning förkortas CIDP och som troligen är autoimmun sjukdom med antikroppar angriper de yttre (perifera) nerverna i kroppen. Man kan läsa mer om den på Socialstyrelsens sajt, som du hittar här. Kopplingen till den autoimmuna varianten av hypotyreos (som är den vanligaste i Sverige) kan då sägas vara via det autoimmuna i sig, eftersom den som har en autoimmun sjukdom är mer i riskzonen för att även få en annan autoimmun sjukdom, jämfört med befolkningen i övrigt.

Om man har besvär med något som påminner om polyneuropati finns det med andra ord orsak att (även) gå och kontrollera sina sköldkörtel- och B12-vitaminvärden. Och göra det igen, om man har gjort det tidigare och det gått något år eller längre tid. Ett tips när man jämför provresultat och läkarens slutsatser om dessa är att tänka på att referensintervallet för sköldkörtelprovet TSH har blivit snävare med åren (läs mer andra avsnitt här eller i läkarboken på fass.se).

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar