2010-03-11

Ny kolesterolsänkande medicin som liknar sköldkörtelhormon

Ett lyckat försök har gjorts med att ge ett slags sköldkörtelhormon, kallat eprotiorome, till patienter med dåliga kolesterolvärden. Effekten på kolesterolvärdet var mycket positiv (t.ex. 30% sänkning) och inga negativa effekter för hjärta eller benskörhet kunde ses. TSH- och T3-värdena hos patienterna var oförändrade medan T4 hade sjunkit.

Det är en grupp forskare som har utfört studien och deras vetenskapliga artikel är publicerad i en känd vetenskaplig tidskrift som heter New England Journal of Medicine. Kontaktperson är Bo Angelin vid Karolinska sjukhuset i Huddinge.

189 patienter ingick i studien och behandlingen varade i tolv veckor innan blodproverna jämfördes med innan start och med dem som åt sockerpiller (placebo). Patienterna fick både vanlig kolesterolsänkande medicin (statiner) och sköldkörtelhormon (eller sockerpiller).

Det här kan ha stor betydelse i förebyggandet av infarkter. Jag tänker att det också kan ha stor betydelse för förståelsen för att kolesterolvärdena kan förbättras även med vanlig sköldkörtelhormonbehandling utan bekymmer för hjärta eller benskörhet. Att det därför kan vara värt att behandla patienter med dåliga kolesterolvärden som har, eller är på väg att få, mild (subklinisk) hypotyreos med vanligt sköldkörtelhormon.

För att läsa ett sammandrag av den vetenskapliga artikeln i New England Journal of Medicine, klicka här. Om du hellre vill läsa en artikel på svenska i Expressen, klicka här. Eller t.ex. i Uppsala Nya Tidning, klicka i så fall här. En helt annan typ av analys, på svenska, hittar du här.


1 kommentar:

  1. I like іt when folks come tοgetheг and ѕhare ideaѕ.
    Great sіte, continue the good woгk!

    mу page - Boston Airport Transportation

    SvaraRadera