2010-08-21

Samband mellan hypotyreos och stroke?

Det finns ett samband mellan hypotyreos och stroke (den typen som beror på hjärninfarkt) som går via hjärtflimmer, förstår jag när jag läser kommentarerna till ett inlägg på Dagens Medicin, skrivet av hjärtspecialisterna Mårten Rosenqvist, Viveka Frykman och Peter Svensson.

"Den allmänna kunskapen om sambandet mellan flimmer och stroke är skrämmande låg. Frågan är om den ens är tillräcklig bland svenska läkar­e?", enligt inläggsförfattarna. Dessutom finns samband mellan hjärtflimmer och såväl hypo- som hypertyreos, enligt en kommentar skriven av läkaren Björn Hammarskjöld.

För mig som amatör var sambandet mellan hjärflimmer och hypotyreos, och därmed sambandet mellan hypotyreos och stroke, en nyhet. Jag tror mig inte ha sett något om hjärtflimmer som symtom i texter om hypotyreos som riktar sig till patienter. Och definitivt inget om stroke. Berätta gärna i en kommentar, om du vet något inom detta ämne!

I kommentarerna till inlägget i Dagens Medicin nämns även problem med att endast förlita sig på blodprovssvar när man utesluter hypotyreos vid diagnosticering.

Sammanfattningsvis får jag samma känsla när jag läser inlägget som när jag ser mig runt bland människorna i Stockholm: att hypotyreos är ett underdiagnosticerat och underbehandlat tillstånd. Och att den allra största risken med det skulle kunna vara hjärt- och kärlproblem.

Länk: http://www.dagensmedicin.se/asikter/debatt/2010/05/26/bra-riktlinjer-blir-tyvarr/index.xml


4 kommentarer:

 1. Fick en Stroke för 4 år sedan och har även Hypotreos så det kan stämma att det finns ett samband

  SvaraRadera
 2. Jag tror detsamma. Har Hashimoto thyreodit med TPO 2860.
  Jag hade i somras en TIA(transitorisk ischemisk attack)och jag undersökte halspulsådrerna och hjärnan. Men man "glömde" hjärtat trots att jag uppgav att jag haft extra slag och ibland hjärtklappning.
  Nu går jag bra och väntar på nästa. Det känns hemskt, för jag är övertygad om att própparna kommer från hjärtat.

  SvaraRadera
 3. Har en autoimmun hypotyreos. Så länge jag har ett TSH på 1 eller mindre så har jag inga problem m. hjärtrytmen men så fort jag går upp i TSH så kommer det smygande. Min dåvarande läkare sa att det kan inte finnas ett samband. Jag bytte så småningom läkare som sa att det kanske kan vara så om än ovanligt. DygnsEKG visade att jag hade 24000 ventrikulära extraslag under 23 timmar (normalt antal slag totalt 100 000). Då hade jag TSH på 3.7 (vilket ju tekniskt till o med anses vara inom normalintervallet! Ngt jag för övrigt anser är ren bullshit ursäkta uttrycket). Detta är några år sedan och vi har kunnat följa detta symtom tydligt kopplat till olika TSH-nivåer. Mao är kopplingen helt definitiv för mig!

  SvaraRadera
 4. Hej alla tre,

  Varmt tack för era kommentarer.

  Hälsar Eva (bloggansvarig)

  SvaraRadera