2011-02-03

Värt att screena för hypotyreos

Det kan vara väl värda pengar både för samhället och den enskilda om man skulle starta med screening för hypotyreos hos kvinnor som fyllt 50 år och hos män som är över 65 år. Det har ett brittiskt forskningsteam kommit fram till och fått forskningsrapporten publicerad i Journal of Medical Screening, enligt Medical News Today. Forskarna föreslår att man går vidare med en pilotverksamhet i Storbritannien.

Professor Sir Nicholas Wald, Director of the Wolfson Institute (m.fl.) säger:

"It is rare to be able to find chronic diseases in adults that can be identified by screening, but this research shows that screening adults for hypothyroidism would be worthwhile. The UK National Screening Committee can now consider pilot screening programmes."

En amerikansk forskare, Dr James Haddow of the Savjani Institute for Health Research in Maine, USA, kommenterar forskningsresultatet med att man dessutom härmed finner belägg för att behandla mild (subklinisk) hypotyreos.

Nyheten citeras i sin tur i det senaste nyhetsbrevet (Thyroid Weekly) från American Thyroid Association.

6 kommentarer:

 1. Hej Eva,

  En sak skulle jag vilja anmärka på som du tidigare skrivit. Läste dina tips för att gå ner i vikt. Du skrev något om att man högst skulle äta 1/4 avokado (fett) per dag och sen lite annat... Tror inte riktigt att detta stämmer. Det är ju jätteviktigt att inkludera fleromättade och omättade fetter i kosten varje dag, eftersom fettet gör att näringen kommer in lättare i cellerna. Fleromättat fett är dessutom stimulerande mot PMS-besvär, vilket många hypotyreoskvinnor har. Fettet gör att progesteronet inte lika lätt binder sig i vävnader i hjärnan, magen och brösten och därför svullnar man inte upp lika lätt och blir inte heller lika irriterad, ifall man äter nyttiga fetter. Jag är säkert 1,5 avokados idag och går inte upp i vikt av det. Dessutom är ett par paranötter (innehåller selen) viktiga för produktionen av sköldkörtelhormoner.

  // Sköldpadda

  SvaraRadera
 2. Menar att jag äter säkert 1,5 avokados per dag...

  SvaraRadera
 3. Hej!

  Tack för tipset om avokado. Ska ändra på den texten.

  Instruktionen kommer från Viktväktarna från för några år sedan. Deras tanke var att avokado är nyttigt men energirikt, därför ska man gärna äta avokado men i begränsad mängd.

  Men det finns ju flera skolor nu, så tipset är lite gammaldags kan man säga.

  Hälsar Eva (bloggansvarig)

  SvaraRadera
 4. hej
  Legg inn en av dina artikler på http://www.alternativmedisin.org
  Din blog er mycket interresant. Hoppas du kan legga inn en av dina erfarenheter på min sida så nordmennen får lese om dette :-) legg igjen din adress, så jag kan linka til din sida

  SvaraRadera
 5. Jo, i och för sig är det energirikt och det stämmer att man måste räkna kalorier för att gå ner i vikt. Men samtidigt så störs ju ämnesomsättningen och en massa andra system i kroppen om man inte äter dessa nyttiga fetter, enligt vad jag läst så transporteras alla näringsämnen lättare in i cellerna och ökar på så sätt ämnesomsättningen, om man tillför fett i maten... Så man får helt enkelt minska ner på nåt annat! Däremot ska man ju inte vräka i sig fett direkt, utan det är ju sunt förnuft som gäller. Jag känner själv att min mage och matspjälkning blir bättre om jag också tillför fett i maten.

  // Sköldpaddan

  SvaraRadera
 6. hej
  Legg inn en av dina artikler på http://www.alternativmedisin.org
  Din blog er mycket interresant. Hoppas du kan legga inn en av dina erfarenheter på min sida så nordmennen får lese om dette :-) legg igjen din adress, så jag kan linka til din sida

  SvaraRadera