2011-03-22

Ny artikel om hypotyreos

Det just nu aktuella numret av veckotidningen Året Runt, nr 13/den 24 mars 2011, innehåller en artikel om hypotyreos, d.v.s. underfuntkion i sköldkörteln, sköldkörtelhormonbrist. Där kan man bl.a. läsa om hur jag fick egen diagnos och behandling.

Jag blev upprörd över hur lite jag själv kände till om hypotyreos, innan jag - nästan av en händelse - fick diagnos. Jag visste inte ens om att hypotyreos fanns.

När jag i nästa steg försökte sätta mig in i ämnet, fann jag inte tillräckligt mycket, pedagogisk och djup information på svenska. Och det tog lång tid innan jag hittade till den amerikanska och engelska litteraturen.

Därför började jag blogga här. Bloggen är fylld med fakta och tips som jag har läst litteratur och artiklar på svenska och engelska. Jag har försökt hålla mig till det jag själv hade velat läsa när jag fick diagnos. Eller läsa redan när man märker att något är fel, men man vet inte vad.

Bakgrunden till artikeln är att det ringde en mycket trevlig journalist till mig. Vi fikade tillsammans och jag fick berätta om hur det var för mig och att det efter något år ledde till att jag gav ut Sköldkörtelboken för att försöka hjälpa andra.

Journalisten var väldigt trevlig och hon skickade manusutkast till mig, som jag helt och hållet kunde acceptera.

Överläkare Jan Calissendorff intervjuades till faktadelen och det var även han som faktagranskade min bok.

Hoppas nu att du som läser detta hinner köpa tidningsnumret. Eller låna. Min förhoppning är att du ska ha glädje av artikeln. Det är därför jag är med. Tyvärr tror jag inte att den publiceras på nätet.

Tidigare inlägg

5 kommentarer:

 1. hej
  TACK för tipset ska genast köpa den imorn...
  Som vanligt måste jag säga att din sida är kanon
  KraM ha de gott /Marie

  SvaraRadera
 2. ska köpa den i morgon jag med. Jag har väldigt lågt tshvärde och blir inte betrodd. Det är hemskt. kram. vi som måste kämpa./ Anna.

  SvaraRadera
 3. Tack för kommentarerna. Jag vill, apropå bekymret med att begripa vad som är vad, säga att ett väldigt lågt TSH-värde pekar mot hypertyreos/överfunktion (alltså spegelbilden av hypotyreos). /Eva (bloggansvarig)

  SvaraRadera
 4. Vad tror du Eva om sambandet mellan ätstörningar och hypotyreos. Dvs att hypotyreosen är en underliggande faktor bakom utlösandet av en ätstörning? Jag har i alla fall noterat att ett sådant samband finns hos de jag känner med sköldkörtelproblem. Har du läst någon typ av forskning om detta tidigare?

  SvaraRadera
 5. Två stycken vedertagna samband finns mellan ätstörningar och för låg ämnesomsättning:

  1. Obehandlad hypotyreos sätter i allmänhet ned aptiten (den äkta hungerskänslan)

  2. Om man svälter sig, minskar ämnesomsättningen så länge svälten pågår.

  Fler förslag?

  Hälsar Eva (bloggansvarig)

  SvaraRadera