2011-04-04

Kundorienterad patientförening i vårdens regi kanske en lösning?

Sköldkörtelföreningen har fått en en andra kommentar om kortisolprov i saliv i Läkartidningen, i replikskiftet om Scandlab. Specialisterna har fått en slutreplik om vikten av att påtala om företag profiterar på skrämselpropaganda publicerad.

Sett med mina ögon handlar inläggen om en gemensam sak, visserligen belyst med argument som går förbi varandra: omsorg om patienterna. Håller helt med Malin på Hypotyreos.se. Tydligheten i att det handlar om gemensamma mål behöver öka. Liksom dialogen och inte endast på individnivå.

Kundorienterade utvecklingsbolag brukar organisera kunder i användarföreningar. Ansvaret brukar ligga hos den som levererar. Kunderna brukar vara deltagare med yttranderätt. Återkommande träffar brukar ordnas med en strukturerad agenda.

Kunde inte vården göra likadant och starta en patientgrupp för sköldkörtelsjuka? Det vore ett viktigt första steg. (Detta skulle inte ersätta någon patientförening, utan bara vara som en tentakel ut från vården).

3 kommentarer:

 1. Hej Eva!

  En sak undrar jag över - varför ska man ta levaxintabletten INNAN frukost? Jag har för vana att gå på toa nr 2 efter frukosten och det känns som att det borde vara bättre att ta tabletten isf efter toabesöket?

  Sen har jag även hört att man inte ska ta tabletten tillsammans med fibrer, har det något med toabesöket att göra?

  Enligt nya rön ska det även vara bättre att ta tabletten på kvällen, vet du varför?

  // Sofia

  SvaraRadera
 2. Hej Sofia,

  Som jag har förstått det (obs! jag är amatör):

  Läkarnas tanke med att man bör ta tabletten på fastande mage är att den ska tas upp så bra som möjligt (i blodet, från tarmen). Och dessutom tas upp så pass LIKA som möjligt mellan olika dagar-tidsperioder, så att det hormonnivån blir så välinställd som möjligt.

  Det som är vetenskapligt belagt är att man inte ska ta vare sig järn- eller kalciumtillskott tillsammans med sköldkörtelhormon, eftersom de hämmar upptaget.

  Fiber hämmar också upptaget, men det finns inget skäl att för den sakens skull avstå från fiber. Då är det bättre att dels ta tabletten på fastande mage och dels, rent matematiskt, ställa in dosen på en något högre nivå. Det är bara om man gör stora kostförändringar som åtminstone det sistnämnda har någon praktisk betydelse, vågar jag påstå.

  Jag kan inte så mycket om hur snabbt en svald tablett blir nummer 2, men jag skulle tro att det handlar om längre stund än frukosttiden.

  En del mår bättre av att ta Levaxinet på kvällen. Men eftersom effekten av den senast tagna Levaxintabletten allra är störst i början, så behöver de flesta det (lilla lilla extra) tillskottet (jämfört med medianen över dygnet) bäst under den aktiva delen av dygnet. (Min personliga amatörgissning är att undermedicinering är en möjlig förklaring till att man vill äta Levaxin på kvällen. Och att normalnivåeffekten på sömnen samtidigt är den viktigaste aspekten att åtgärda, sett med just den individens ögon. "Sover bättre" är ett argument jag tagit del av från flera personer.)

  Hälsar Eva (bloggansvarig)

  SvaraRadera
 3. Apropå nr 2, skulle jag vilja lägga till "i den mån den inte (mot förmodan) skulle tagits upp av tarmen". /Eva (bloggansv.)

  SvaraRadera