2011-10-24

Risk för låg ämnesomsättning och undernäring hos äldre

Läser en artikel på Unt.se om äldre som äter dåligt. Det framgår att så många som 93% av de äldre är i riskzonen för, eller lider av, undernäring. Av faktarutan framgår det att en av flera möjliga förklaringar till undernäring är låg ämnesomsättning. Fallolyckor och annat kan tydligen bli följden av undernäring.

Hm, hm, undrar hur många av alla dessa personer som har underdiagnosticerad hypotyreos (låg ämnesomsättning till följd sköldkörtelrelaterade problem) och därmed skulle kunnat ha blivit hjälpta - om diagnosen hade upptäckts i tid? Alla som misstänker hypotyreos får gärna läsa det här som en vänlig påminnelse om att det är viktigt att komma iväg till läkare medan tid är.

När man väl är gammal och har hjärtbekymmer så råder det, om jag begriper rätt, tvekan om huruvida det är värt risken för hjärtproblem som kan uppstå om man sätter in sköldkörtelhormonbehandling vid mild hypotyreos. Det är alltså säkrare att inleda behandling innan man är alltför gammal/hjärtsjuk, under förutsättning att man behöver den o.s.v (förenklat uttryckt).

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar