2011-11-17

Högre risk för hypotyreos hos för tidigt födda barn

En svenskbemannad bred studie har påvisat samvariation mellan för tidig födsel och hypotyreos under ungdomsåren. Detta gäller särskilt tvillingar. I viss mån bör man se upp även om man hade låg födelsevikt, men föddes fullgången.

Risken för hypotyreos hos ungdomar är alltså större hos dem med låg födelsevikt, särskilt om man är tvilling.

Just detta med att hypotyreosen uppstår redan under ungdomsåren gör det hela extra knepigt. Vem begriper - i tid - att man som tonåring ska gå och ta blodprov om man är trött? Det är väl "bara åldern"?

Nu vill jag uppmana alla trötta tonåringar att gå till vårdcentralen och be om sköldkörtelprov. Särskilt om du var väldigt liten när du föddes!

3 kommentarer:

 1. Alldeles riktigt! Jag var 16 år när jag fick diagnosen hypotyreos och är nu 25! Dom ville knappt tro att jag hade det pga min låga ålder! Men så var det! Har precis börjat med lio som tillskott till levaxinet! Har som inte fått någon hjälp tidigare och började på egen hand att forska varför jag mådde dåligt fast värdena var bra! Men nu mår jag bra och hoppas på att kunna gå ner några kilon i vikt! Bra blogg! Mvh Åsa www.missosd.blogg.se 

  SvaraRadera
 2. Måste även tillägga att jag hade ett TSH värde på 426 när jag väl blev intagen! /Åsa

  SvaraRadera
 3. Herre jösses! Det är det högsta TSH-värdet jag sett bland alla medpatienter jag haft kontakt med de senaste fyra åren. Vad bra att det upptäcktes! Varmt lycka till med dosinställningn.

  Jag ska kika på bloggen. Tack.

  SvaraRadera