2011-12-28

Ved på brasan för den som föredrar Levaxin vid sänggående

Läser en ny forskningsslutsats om att Levaxinet troligen tas upp bättre av kroppen om man (på tom mage) tar det inför natten istället för (på tom mage) innan frukost. Även om patienterna i studien inte rapporterade bättre mående, så ville ändå flertalet fortsätta med att ta dosen på kvällen ett år senare. Det framgår inte av sammanfattningen om dosen justerades av andra skäl, och jag tänker att de värden man uppmätt man skulle kunna kompenseras av större dos.

Men det är ändå intressant att de flesta ville fortsätta på den inslagna kvällsvägen.

Här är länk till en sammanfattning av studien.

8 kommentarer:

 1. hyllankarlsson2011-12-29 19:29

  jo, man kan ju tycka att det inte spelar någon roll, om man ändå kan uppnå rätt värden?!?

  SvaraRadera
 2. Ingegerd Ekstrom2011-12-30 11:04

  Av egen erfarenhet så vet jag att levaxin taget 7-8 timmar före provtagninen kan få katastrofala följder. Istället för att visa Tsh 5,6 utanför referensvärdet så hamnade värdet på 3,5 som på den tiden var inom referens. Mådde uruselt och eftersom provet var inom referens så fick jag ingen levaxin ökning. Blev sjukpensionerad istället. Alla är kanske inte lika känsliga men det vet man ju inte.
  Och vad händer om  Tsh ligger lågt och supprimerat och människan har hyposymtom kvar för att värdet skulle varit högre om levaxinet tagits mer än 24 timmar innan provtagningen. Inte ordineras högre dos som då hamnar utom referens.

  SvaraRadera
 3. Hej Ingegerd, 

  Varmt tack för kommentaren. Den klargjorde en sak som inte framgick: att alltså inte ta Levaxinet samma dag innan provtagningen, och heller inte kvällen innan provtagning. 

  Även 3,5 är alldeles för högt för en som är diagnosticerad för autoimmun hypotyreos (Viss.nu). 

  Ledsamt att det blev så illa. 

  Varma hälsningar Eva

  SvaraRadera
 4. Hej! Jag har ätit Levaxin i drygt 2 år, och sakta gått ner i TSH värde under tiden ( började på höga 79 ) Men sedan i somras verkar det inte som om Levaxinet hjälper längre mitt värde har gått upp och stannat på 35. Min läkare vill inte höja dosen, jag äter 75 mg nu. Någon som har något tips? Jag kanske skall pröva att ta det inför natten istället tidigt på morgonen. Vänligen Åsa

  SvaraRadera
 5. Hej Åsa,

  Du kanske ska pröva en ny läkare? Ett TSH på 35 är alldeles för högt (dina organ kan ta stryk i längden) Går du till en endo?
  Det framgår inte var du har i T3 och T4?

  Mvh
  Ulrica

  SvaraRadera
 6. Hej Åsa,

  Håller med Ulrica. Tror inte att tiden på dygnet har annat än marginell inverkan i förhållande till TSH på 35. (Om du inte skrev fel och menade 3,5?).

  Om du har autoimmun hypotyreos (endast) så ska TSH inte ligga högre än 2,35 (halva referensintervallet - se viss.nu, högsta TSH-referensvärdet jag vet är 4,7). 

  Och vägen dit handlar om att öka dosen i en optimal takt. 

  Detta är viktigare än att gå kvar hos samma läkare, törs jag också påstå.

  Hälsar Eva

  SvaraRadera
 7. Bvulgari20112012-01-15 19:11

  Hejsan!

  Jag äter Levaxin och tillhör den gruppen som mår bäst när TSH ligger nära 0, runt 0,1 något. De gångerna jag råkat överdosera Levaxin brukar mitt ansikte svullna upp. Vet du ifall detta är vanligt? Är det en typisk biverkning, dvs en allergisk reaktion?

  MVH

  SvaraRadera
 8. Hej,

  Jag vet att man kan svullna i ögonområdet om det finns för mycket sköldkörtelhormon i kroppen (eller för lite, men det var ju inte frågan). Men jag vet inte om det är just det som händer dig. Jag rekommenderar att fråga doktorn om vad det kan vara.

  Hälsar Eva

  SvaraRadera