Även dåliga rubriker är goda nyheter. Så får alla som tror på Hypotyreos typ 2 tänka idag. Det är bra att lyfta fram gruppen som lider utan att få tillräcklig diagnos och behandling. Läs mer på exempelvis Dn.se, Aftonbladet.se, Sr.se, Sydsvenskan.se och Svt.se.
Alla behöver hjälpa till.
Vi som är patienter behöver tjata om forskning, ställa upp som försökspersoner och försöka påverka finansiering. Genom fakta, opinionsbildning och trevlig attityd kan vi närma oss läkarna, så att de - utöver redan formulerade uppdrag och egen kraft - blir uppmuntrade att forska fram bättre diagnosticering genom t.ex. fler analysmöjligheter och säkrare referensintervall, samt bra behandling. Alla som känner en läkare kan hjälpa till genom att vara öppen om sin (diagnosticerade eller förmodade) sjukdom, så att läkarstuderande har möjlighet att känna till sköldkörtelhormonsjukdomar redan innan utbildningen och så att de som planerar utbildning och forskning ser det stora samhällsproblemet och ger sjukdomsområdet större vikt.
Läkares mål är att att bidra till minskad sjukdom och sjukdomsrisker. Många gör heroiska insatser. Men många läkare lever exempelvis med missuppfattningen att en hypotyreospatient inte behöver behandling förrän TSH-värdet rör sig över 10. En annan sak som kan förbättras är andra specialiteters insikter om att en sjukdom hos dem, t.ex. hjärtproblem, kan vara ett symtom inte bara på hyper- utan även på hypotyreos. För patienternas, och samhällets, skull är det viktigt att vården tillgodogör sig nya forskningsrön och specialisternas råd om sköldkörtelsjukdomar på t.ex. Viss, så att diagnosticeringsbara patienter inte går obehandlade och riskerar livet och livskvalitet i onödan.
Det är även bra med läkare som driver opinion och gissa vad jag ska göra i kväll? Jo, läsa min nyinköpta bok: "Det trötta folket", av Helena Roth Svensson.
Hittade in på den här sidan från en fb-länk. Själv har jag lyckats kunna leva utan medicin och vara "frisk" i sex år nu. Fick diagnosen när jag var 21. Går fortfarande och tar prover med jämna mellanrum, men klarar mig precis utanför. Det viktigaste av allt är att jag känner mig frisk. Är livrädd att någon gång behöva bli riktigt sjuk igen, men jag otroligt tacksam varje dag jag får vara och känner mig frisk.
SvaraRaderaHej Jenny,
SvaraRaderaTack för kommentaren. Ja, man får verkligen vara tacksam för varje stund man mår bra!
Varma hälsn. Eva
Hittade sidan på nätet då jag satt o letade efter svar på mina problem.
SvaraRaderaPå bort sköldkörteln -91 och har mått bra,med levaxin tills för ca 4 år sedan då min nya läkare började sänka dosen. Mår sämre och sämre men hon sänker mer o mer fast enl henne ökar värdet efter varje sänkning.
Intressant att hitta denna sidan....
Hejsan!
SvaraRaderaJag undrar över en sak.
För 4 år sedan blev jag sjukskriven pga en ångestproblematik som uppkom pågrund av stress o orimliga krav på jobbet. Då togs det TSH prover som visade att jag låg över (vet inga siffror). Sen började jag med antidepp medicin och då blev värdena normala.
Nu har jag åkt dit igen. Allt började med ångest, oro, rastlöshet, torr hud, håravfall,hjärtklappning,ökad puls och en knöl på halsen. Tog prover som visade TSH 4,63. Fick antidepressiva och tog nya prover efter 1 vecka. Nu är värdet på 2,49 och fritt tyroxin på 16,6 vilket läkaren säger är helt normalt. Men jag känner ju att något i kroppen är fel+ att knölen fortfarande är kvar på halsen. Vad tror ni?
Läkaren sa att jag mest troligast har en cysta på halsen och att jag ska komma tillbaka till hösten. Men jag vill veta vad det är. Har jag någon form av över/underfunktion så vill jag inte bli behandlad med antidepressiva och bli sjukskriven för utbrändhet när det i själva verket kan vara något annat.
Vore tacksam för svar eller bara en kommentar.
Tack på förhand! Kram
Hej Lisa,
SvaraRaderaJag har för mig att jag läst på vårdsajt att knöl på halsen ska remitteras vidare. Kanske bäst att kolla med en läkare till?
Vad gäller värdena vill jag säga att det för mig personligen är tryggt att veta att jag verkligen behövde Levaxin eller liknande innan jag satte igång, eftersom medicineringen i sig var en tung process rent kroppsligen att komma igång med. Om det är en kronisk hypotyreos, så lär det visa sig vid nästa provtagning eller näst-nästa. Och om det på halsen ska opereras så krävs det ändå särskilt funderande innan medicinering, tror jag.
Hoppas att det reder upp sig.
Hälsar Eva
Jag har haft liknande besvär i många år. Fått behandling med SSRI. Till slut begärde jag att få mina lablistor för de här åren. Har alltid hört att proverna är bra... Tog med mig listorna ( som jag såg att det var inta alls så bra som jag fått höra hela tiden) till en privatläkare, som såg annorlunda på saken, och sa att jag skulle haft Levaxin med mina värden + symptom. MEN först fick jag äta B12 och Folsyra, för annars fungerar inte Levaxinet som det ska ut till cellerna. Det kollas genom Homocystein, som ska ligga på 5-6. Friska kvinnor, som dr hade forskat mycket på, ligger på ett TSH på 0, någonting (!!!)
SvaraRaderaMitt råd är att försöka hitta en bra privatläkare. Först begära kopior på dina lablistor, som du tar med dig. Dom ska även ta antikroppar också, för att se om du har den typen av problem med sköldkörteln. Men det kanske dom har gjort. Landstinget och privatläkare, går inte alltid efter samma referensvärden.
LYCKA TILL!!! Du är inte ensam!