2012-09-22

Viktigt att samla alla provsvar

Under de senaste veckorna har flera kommentarer här och inlägg i patientforum på nätet handlat om att "läkaren säger att alla provsvar är bra" men att den som skriver samtidigt undrar om läkaren verkligen gör rätt bedömning.

Som jag ser det, bör man alltid be om att få en kopia på provsvaren. Helst tillbaka i tiden, så långt de har. Om man tycker det är svårt att fråga, eller om läkaren bara viftar undan saken, är det bättre att skriva en begäran om att få ut journalkopia inklusive provsvar. Det papperet lämnar man in till receptionen till skickar till vårdcentralen/kliniken med posten. Möjligen går det bra att e-posta begäran också. Det hela kan kosta en liten administrativ slant, men det är det värt.

Hemma, sätter man in provsvaren i en pärm och gör en tabell som översikt. I den kan man ha provtagningstillfällena som kolumner och vilket prov det är (inkl. referensintervall) som rader. Jag har en kommentarsrad också, där jag skriver dosändringar etc.

Om man så småningom läser från vänster till höger, ser man hur provsvaren utvecklar sig över tiden. Eller kan ta hjälp av någon som gör det.

Så småningom kommer det här att finnas tillgängligt på ett säkert sätt via internet. Men det är några år dit, för de flesta i landet.

7 kommentarer:

 1. hej igen...
  Låter svårt de där tabellerna.... jag hade koll på mina värden i början när jag fick min diagnos men nu ha ja ingen aning... förutom att de är OK som de säger... man kanske skulle be dem skicka svaren *funderar*

  ha en bra dag /Marie

  SvaraRadera
 2. Ja, gör det! Eler papper i handen. Eller - i nödfall - själv skriva ned provsvaren på lapp, men då måste man komma ihåg att be om alla referensintervall också.

  Kram Eva

  SvaraRadera
 3. Ett tips ! http://www.kunskapskällan.se

  SvaraRadera
 4. Hejsan! Jag hittade din sida när jag höll på och googlade om barn och hypotyreos, har själv hypotyreos sedan många år tillbaka och medicinerar med Thyroxin, min variant är inte ärftlig och enda möjligheten som jag fått det av är en skada säger läkarna, ok har jag tänkt. Tills min 11 åriga dotter fick samma sjukdom :( Hon har sämre värden än jag någonsin haft,hennes stadigt växande övervikt är just nu största orosmomentet, de ökar sakta hennes thyroxin, men vikten rusar ändå uppåt. Min fråga är om du/ni har läst nåt om hur det kan vara möjligt att min dotter får sjukdomen trots att min inte är ärftlig?? Inte kan väl slumpen vara boven?
  Och hur i hela friden ska jag stoppa hennes viktuppgång?? Med övervikt menar jag nu 11 år och väger 78 kg :(
  Mvh Viktoria

  SvaraRadera
 5. Hej!

  Bästa sättet för att få en ledtråd om ärftligheten är att titta i gamla provsvar om provet som slutar på "TPO-ak" är taget (alt. TRAK eller Tg-ak, men det är överkurs). Om du eller dottern har haft utslag på det provet någon gång så pekar det på ärftlighet. Om bara hon och inte du så pekar det på att hennes pappa behöver gå och kontrollera sina sköldkörtelvärden.

  Om TPO-ak inte finns bland provsvaren, föreslår jag att ni försöker tjata till er det hos läkaren. Så att du får svar.

  Vad gäller viktnedgång så kan jag bara säga en sak: när man inleder sköldkörtelhormonbehandling är det viktigt att äta ordentliga måltider och att inte hårdbanta. Vid hårdbantning sjunker den ämnesomsättning man försöker få igång med tyroxinbehandlingen. Det är även viktigt för ämnesomsättningen att röra på sig. Men allmänt sett, som jag har förstått saken, ska man vara extra försiktig med hård träning när man ännu inte hittat jämnviktsdos.

  Det kan även vara viktigt att kontrollera att "fritt T3" stiger som det ska hos din dotter, d.v.s. i takt med ökad dos och förbättrade övriga sköldkörtelvärden. Fråga gärna läkaren om det också.

  Det här var det jag - som amatör - kom på.

  Varma hälsningar till dig och dottern från

  Eva

  SvaraRadera
 6. Har just läst ut Sköldkörtelboken o är så glad att jag hittat den!! Fick min diagnos för 2 år sen o mycket klarna allteftersom jag läser. Ska fortsätta läsa på dom sidor du informerar om. Så skönt att få ord o bekräftelse på hur jag mår o mått o kan berätta för dom som tror man är hypokondriker! Tusen tack!

  SvaraRadera
 7. Svar till Eva... hade jag ingen aning om "TPO-ak".... :S Jag har faktiskt noll koll på mina svar *litar på doktorn som säger de e OK*
  Bara första gången när de upptäckte min struma för då va värdena så låga (va 2 eller 3 st ) /Marie

  SvaraRadera