2013-09-01

Vaccin mot bältros nu tillgängligt

Personer som fyllt 50 år, kan från och med i morgon få bältrosvaccin inom högkostnadskyddet för medicin. Vad har det med sköldkörteln att göra? Inget direkt. Men av mina kontakter med sköldkörtel-medpatienter att döma, är det många kvinnor (personer) över 50 år som har problem med kroniska nervsmärtor från bältros. Därför gissar jag att vi som grupp har större problem med diverse symtom och kanske nedsatt immunförsvar, särskilt om man inte skulle vara tillräckligt behandlad för sköldkörteln.

Har googlat och det verkar som om vaccinet har provats under ett antal år och att man tycker att vaccinering av personer över 50 år är bra både på individnivå och för befolkningen som helhet.


Bältros, 1177.se.

Uppdatering: nu har jag försökt få bli vaccinerad på vårdcentralen och upptäckt att det inte tillhör rutinerna där än. Gick därför och betalade för vaccinet.

Fick höra att vaccinet troligen inte hjälper dem som redan haft bältros, eftersom det vanligaste är att få tillbaka bältrosen på samma ställe som förra gången och just det hjälper vaccinet inte mot. Å andra sidan är det inte skadligt att ta vaccinet ändå, under förutsättning att man inte har någon sjukdom som krockar med ämnen i vaccinet.

Skyddet är livslångt och jag kan för liv och pina inte begripa varför man inte vaccinerar innan 50-årsåldern. I så fall vore sannolikheten för att man redan haft bältros mindre och sannolikheten för att det ska hjälpa en framåt i livet är större. Där behöver beslutsfattarna tänka en gång till!

2 kommentarer:

  1. http://energeticas.wordpress.c2013-09-10 22:55

    Jag har nyligen hittat denna sidan och är i nuläget under utredning för central hypotyreos. Jag äter levaxin sedan i våras men jag har ännu inte fått ett konkret svar på min problematik. Jag går på utredning hos endoktrinologiavdelningen och inväntar nu efter ett flertal prover även magnetröntgen av hypofysen. Det som förvånar mig är att det finns så otroligt lite information att läsa om just central hypotyreos och läkarna verkar lika förvirrade som mig. Är detta något som ni har skrivit om tidigare som man kan ta del av eller är det ett ämne som inte behandlats än. Jag är oerhört tacksam för all ny kunskap jag kan få inom området, för jag upplever att den som finns att tillgå är begränsad. Någon som har erfarenhet av detta och vill dela med sig?

    SvaraRadera
  2. Hej!

    Jag håller med dig om att det finns väldigt lite skrivet om central hypotyreos, alltså sådan hypotyreos som är kopplad till hjärnans och inte sköldkörtelns funktion.

    Det beror nog dels på att det är en mindre vanlig variant av hypotyreos, dels är behandlingen och symtomen relativt lika, så långt jag förstått.

    Vid diagnos skiljer det sig åt därför att TSH-värdet kan vara normalt, och TPO-ak är troligen normalt, trots att fritt T4 är för lågt. Då brukar man få göra s.k. TRH-test, om jag minns rätt.

    När diagnosen är ställd, tror jag att behandlingen är samma som vid autoimmun hypotyreos. Men TSH-värdet kanske fortsätter att vara missvisande när man utvärderar om det är rätt dosering, kolla det med specialistläkaren så att du märker om allmänläkaren skulle råka göra fel. De är mest vana vid att man kan gå på TSH-värdet när man följer upp dosnivån årligen.

    Det låter bra att du går hos specialist och jag hoppas att du får bra hjälp. Det kan vara värt att ställa kontrollfråga dels om det verkar vara hypofysen (och inte hypotalamus i hjärnan) som krånglar.

    Det är också bra att ställa fråga om risk i ditt fall med annan hypofysrelaterad sjukdom, hur man kan märka det och vad du ska göra i så fall.

    Vänliga hälsningar, Eva S

    P.S. Nu var det ett tag sedan jag läste sköldkörtelböcker, och jag är hypotyreospatient och inte läkare, så jag behöver reservera mig för att mitt minne kan svikta. D.S.

    SvaraRadera