2009-01-14

Behandling vid underfunktion

Om läkaren konstaterar att du har en kronisk underfunktion som beror på problem med sköldkörteln, behöver du äta en medicin som heter Levaxin. Det är ett litet vitt sköldkörtelhormonpiller som du kommer att ta en gång per dygn under resten av sitt liv.

Om man har den autoimmuna hypotyreosen ska man börja med en liten dos, som kan vara större (50 mikrogramstablett) om man är ung och inte haft problem så länge, eller mindre (25 mikrogramstablett) om man är äldre och/eller har haft problem länge. Annan startdos ges om hypotyreosen beror på att man har opererat sköldkörteln, men det beskrivs inte här.

Samma dosmängd per dygn (25 eller 50 mikrogram) ska gärna ätas i minst ett par månader, innan man: tar ett nytt blodprov, beskriver sina symtom för doktorn och beslutar om dosen ska ändras. Om man snabbt behöver komma upp i dos, och vet att man behöver höja, så kan det räcka med att vänta en månad mellan höjningarna. Sedan fortsätter man på det viset, i 25-mikrogramssteg (eller mindre steg), tills värdena blir bra. Det sägs att flertalet patienter därmed känner sig friska.

Varje doshöjning kan vara förknippad med besvär. Det som tillkommer är överfunktionsbesvären, t ex: mer hjärtrusning än vad man är van vid när man anstränger sig, rastlöshet, aptitökning, frekvent tarmtömning etc. Samtidigt har man kvar många underfunktionssymtom en ganska lång tid - kanske i flera år. Det kan därför vara tungt att höja dosen, men om man behöver det så är det värt det. Besvären brukar vara som värst vecka tre och fyra efter doshöjning och sedan försvinner de - under förutsättning att dosen inte är för hög. Det är viktigt att inte strula fram och tillbaka mellan doserna - med mindre än sex veckor och blodprov mellan varje ändring - för då kan man hamna i ett läge när man inte alls vet vilken dos som är rätt.

Om man hamnar mellan två 25-mikrogramsnivåer, kan man antingen dela en tablett för att få ihop rätt mängd eller ta olika mängd Levaxin olika dagar (t ex. 100 mikrogram och 125 mikrogram varannan dag).

4 kommentarer:

  1. Levaxin är inte enda sytetiska T4 hormonet, även om det är oerhört dominerande. Euthyrox är väl den näst största. Den eviga frågan är väl om man skulle tjäna på mer konkurrens i vårde ...?
    Och så är alla olika. Problem av doshöjningar har jag haft. Men inte så att jag kan säga att det är just vid 3-4 veckor. Min första läkare ville gå för snabbt fram. Det var inte bra. Så jag har lärt mig att höja lite lite i taget. Men hur än lite, så brukar jag få mycket extra energi den första veckan. Det låter ju positivt, men ... håller i sig har det inte gjort.

    SvaraRadera
  2. Men om man har amalgamfyllningar är det också klokt att tänka på att det är dessa som ställer till det eftersom kvicksilver kan ge många liknande symptom.

    SvaraRadera
  3. Mу brοtheг recommended I might like this wеbsite.

    Нe waѕ entirеly гіght.
    Thiѕ pοst truly maԁe my day. You cann't imagine simply how much time I had spent for this info! Thanks!

    My blog post :: payday loans

    SvaraRadera
  4. I need to tο thank you foг this wondeгful reаd!
    ! I absolutelу loveԁ еvегy bіt of it.
    Ι havе got you bookmarκed to сheck out neω stuff
    yοu poѕt…

    Αlso visіt my weblog ... short term loans

    SvaraRadera