2009-01-26

Gravid och frusen

- Tillhör du de som är gravida och frusna? Och är du dessutom blekare och tröttare än andra gravida?

I så fall räcker det inte med att gå och kolla järnvärdet. Du behöver även tjata på att få inkludera sköldkörtelvärden i ditt blodprov. Det brukar heta "S-TSH" och "S-T4 fritt" på remisspapperet till labbet.

Orsaken att det är viktigt, är att fostret kan skadas om du inte har tillräcklig nivå av sköldkörtelhormon i ditt blod. Det är även större risk för missfall. Det är bra att kolla detta tidigt i graviditeten. Det är billigt och enkelt - både för dig som gravid och för samhället - och därför värt besväret.

Jag anser att detta test är så förbisett av mödravården idag och så pass vanligt att det borde "screenas" hos nygravida. Det är nog inte så vanligt med fosterskador - de verkar uppstå först vid allvarlig brist, men däremot är det vanligt med missfall även vid lindrigare brist på sköldkörtelhormon.

2 kommentarer:

 1. jag är gravid i vecka 25 och har just fått reda på att jag har THS 2.7... tog reda på detta av en slump då jag hörde av en väninna att det kunde vara skadligt för fostret & missfallsrisk vid en dåligt fungerande sköldkörtel och jag tyckte jag kände igen symptomen hon beskrev. Jag Kan inte begripa varför inte alla screenas för detta på MVC vid inskrivningen - det hade besparat mig en hel del vånda nu. min barnmorska sa att de bara screenar de med bmi över 30 och de med SK problem i släkten vilket inte jag har. 
  Men med tanke på de diffusa symptom tycker detta är helt galet att inte eliminera detta vid ett tidigt stadium? 
  En fråga: i THS termer, vad menas med 'allvarlig brist' i ovanstående  text: 'Det är nog inte så vanligt med fosterskador - de verkar uppstå först vid allvarlig brist'. 

  SvaraRadera
 2. Håller med om att det är helt galet att inte screena åtminstone TSH-värden i samband med graviditet! Ett billigt prov. Forskningen pekar åt det hållet också, så senast till nästa generation har det säkert blivit så.

  "Allvarlig brist" är svårt att säga specifikt, men rent allmänt kanske man kan gissa att värdet på "fritt T4" åtminstone skulle ha sjunkit under sitt referensintervall innan det är "allvarlig brist". (Det är inte så sannolikt att det har det när TSH ligger på 2,7, även om det inte kan uteslutas (beroende på orsak till hypotyreosen), sagt för att du eller andra inte ska bli oroade i onödan)).

  Informationen här är bra om man själv, eller åtminstone läkaren, har koll på - särskilt i samband med graviditet (och även annars): http://www.netdoktorpro.se/endokrinologi/medicinska-oversikter/hypotyreos_0

  Hälsar Eva Sartorius (bloggansvarig)

  SvaraRadera