2009-01-24

Måste jag gå till doktorn?

Typiskt nog kanske vi med underfunktion tillhör dem som har allra svårast att komma iväg till doktorn.

- Måste man verkligen till en doktor för att bli frisk?
Det korta svaret är: "ja".

Det kanske i och för sig finns en chans att hålla utvecklingen av hypotyreosen (sjukdomen) stången genom livsstilsförbättringar och kosttillskott. Alternativa behandlingar, som t ex akupunktur och homeopati, verkar hjälpa en del av oss. Under några månader kan man även hoppas på att det går över om man antingen just fött barn eller just haft en allvarlig infektion. Och om man är mycket gammal kanske en obehandlad underfunktion är att föredra framför tillskott av sköldkörtelhormon.

Men, i vilket fall är det bra att gå till doktorn.

- Varför?

Jo, även om det inte skulle vara aktuellt med sköldkörtelhormon än, så är det bra att få ett provsvar nu. Provsvaret är bra att ha till hands för senare jämförelse om underfunktionen blir värre, vilket den på sikt ofta (men inte alltid) blir. Om den blir värre, är det lätttare för läkaren och dig att fattta beslut om att starta behandling med tabletter om man vid beslutstillfället kan jämföra med tidigare provsvar. Annars börjar man nästan alltid med att avvakta i några månader mellan två provtagningar.
Be någon om hjälp med att påminna dig om att komma iväg till doktorn. Eller gå dit i morgon. Vanliga öppna mottagningen duger bra.

5 kommentarer:

 1. Hej
  Skulle bara vilja säga att det finns hopp om att bli frisk och inte bara att hålla sjukdomen "stången" som du säger. Jag hade under flera år en grav hypothyreos pga en infektion i skölden. Nu har jag via alternativ behandling varit helt fri från levaxin i ca 2 år och kunnat leva ett normalt liv i över 6 år.
  Om intresse för alternativa metoder finns kan jag rekommendera att du tittar in här: http://www.bonitologicenter.se/
  Må väl! Kram

  SvaraRadera
 2. Hej Eva
  Infektionen har förstört strukturen på min sköldkörtel så jag hade, enligt läkarna, behövt äta levaxin resten av livet. Alltså var mitt tillstånd inte något som skulle "gå över". Det är just det jag menar att det finns sätt för kroppen att finna balans och rätta till sig utan kemiska medel.

  Mvh

  SvaraRadera
 3. Hej Rebecca!

  Vilken typ av alternativ behandling fick du för din sköldkörtelinflammation? Kollade på länken om bonitologi, men det finns ingen som sysslar med det här i Göteborg verkar det som...

  Har fått diagnosen skölkörtelinflammation och äter Levaxin sedan 3 månader. (Mot min vilja kan man säga, varje piller som jag stoppar i mig tar emot. Men vad gör man när man mår så kasst, och bara vill orka sig igenom dagarna...)
  Jag är fullkomligt övertygad om att denna sjukdom har en "själslig" orsak, och måste behandlas på det planet. Men läkarna som jag har haft har ju ingen kunskap alls om dessa samband!
  Vill så gärna bli frisk, men jag känner mig så utlämnad till de som inte har den kunskapen och förmågan som jag känner kan hjälpa mig.

  Svara gärna om du har några tips på vilken form av alternativ behandling som skulle kunna hjälpa mig!

  Bästa hälsningar.

  SvaraRadera
 4. Hej, jag har fått homeopatmedicin mot min sköldkörtel, som enligt den traditionella läkarvården har helt normala värden. Den fungerar jättebra på mig, heter Thyroxin. Innan var jag fruktansvärt trött och tippade i soffan när jag kom hem från jobbet, På mig fungerar den jättebra, nackdelen är att jag glömmer medicinen när jag blir piggare igen, Så när symtomen kommer tillbaka går jag och får ett nytt recept och varje gång kommer energin tillbaka. Nu är det behandling nr 4 som jag startar, men det sjuka är ju att vårdcentralens prover visar på normal funktion när man är så trött så ingenting fungerar:((

  SvaraRadera
 5. Tänkte på en sak: skk-nära preparat kanske kan ge missvisande provsvar på VC, även om man hållit upp ett tag. Det är också viktigt att dubbelkolla läkares slutsats om "normal funktion", eftersom en del läkare inte håller sig up-to-date med sköldkörteldetaljerna. En del väntar t.ex. tills TSH ligger över 10 trots symtom, etc...

  SvaraRadera