2009-01-29

Rörelse för livskvalitet

Nya klämkäcka budskapet:

- Bra motion? Det är den som blir av!

...är inte så tokigt formulerat. Och det gäller i synnerhet oss med dålig ämnesomsättning. Men vilken motion är bra då?

Det beror förstås på hur sjuk man är och om man har några speciella besvär.

Allmänt sett, kan man säga att promenader och mild styrketräning verkar vara det vi alla behöver. Promenaderna kan bli roligare om man har sällskap eller musik i öronen. Vi som har svårt att ta oss upp ur soffan får tänka att det är "promenaden eller livet" som gäller.

Nackproblem är vanliga hos oss och då behöver man göra lite styrketräning minst tre gånger i veckan.
Om du inte vill/kan gå ut, kan du fylla två lika stora plastflaskor med vatten hemma. Ta en flaska i varje hand. Gör "armar uppåt sträck" tolv gånger. Vila medan du räknar till tretto. Gör en gång till. Vila. Gör en tredje gång. Om det är för tungt tar du mindre vatten i flaskorna. Tänk att det viktiga är att få igång blodcirkulationen. Det går bra att titta på TV samtidigt...

Ännu bättre är det att ta sig iväg till ett jym och göra några rörelser som tränar musklerna på baksidan av nack- och axelpartiet.
Stavgång är bra, enligt sjukgymnasten jag var hos, eftersom armrörelserna bidrar till ökad blodcirkulation i axlarna och nacken.

Yoga lär också vara väldigt nyttigt för oss med dålig ämnesomsättning och kan tydligen stimulera den sköldkörtel man har kvar att fungera bättre.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar