2009-02-10

Lio

En del patienter som har ätit Levaxin (”t4”) en tid och ändå inte har fått upp tillräcklig hormonnivå i kroppen, mår bättre om man kompletterar Levaxinbehandlingen med så kallad t3-medicin. I Sverige heter t3-medicinen Liothyronin, ofta kallad ”Lio”.

Lio har den nackdelen att den har en kortare verkningstid än Levaxin; man behöver oftast ta små tablettdelar flera gånger per dag och vara extra noga med klockslagen för intagen. Men fördelen kan vara ökad energi och piggare "hjärna" (kognitiva funktioner) mm. Det finns dock mer att tänka på. Följande punkter finns nämnda på fass.se:

  • ”Liothyronin ska inte användas av personer som har nedsatt funktion av binjurar och hypofysframlob.
  • Liothyronin innehåller laktos, vilket kan vara av betydelse för personer med laktosintolerans.
  • Erfarenhet av behandling med Liothyronin under graviditet är begränsad. Fördelar med behandling under graviditet ska vägas mot eventuella risker. Rådgör med läkare innan du använder Liothyronin under graviditet.
  • Liothyronin passerar över i modersmjölk, men risk för påverkan på barnet synes osannolik. ”

Lio finns bara i 20-mikrogramstabletter enligt fass.se. Och enligt en annan läkemedelssajt har Lio ungefär fyra gånger så stor verkningsgrad som Levaxin. Levaxinet kan därför behöva sänkas när man börjar med Lio, även om man har underfunktionssymtom kvar när man börjar med Lio.

Enligt den amerikanske läkaren Ken Blanchard (se lästips i högermenyn) vore en optimal daglig medicinkombination ”98% t4 och 2% t3”, där t3-delen kompenserar för den t3-produktion som den friska sköldkörteln annars skulle ha producerat. Dessvärre finns inte den fördelningen i dagens svenska tablettutbud. Men det kanske kommer?

10 kommentarer:

  1. Även Levaxin innehåller laktos vilket många inte verkar tänka på. Jag läser alltid bipacksedeln noga när jag börjar ta en medicin och det slog mig att frågan inte ens kom upp när jag fick det förskrivet första gången. Nu är jag inte överkänslig men om jag nu varit det hade det inte varit så kul.

    SvaraRadera
  2. Hej,

    Jag håller med, Levaxin innehåller också laktos och det verkar man inte komma ihåg att dubbelkolla med den som ska äta tabletterna.

    Vad jag har förstått är det dock de med laktosallergi som behöver få sköldkörtelhormontillskott utan laktos. De med intolerans kanske kan tåla de vanliga tabletterna eftersom laktosmängden är så pass liten.

    Hälsar Eva

    Hälsar Eva

    SvaraRadera
  3. Jag äter levaxin sedan ett par månader och är väldigt laktosintolerant. Jag började bli illamående och konstig i magen efter ett 1-2 veckor med levaxin, fick alla symptom som jag brukar få när jag råkat få i mig laktos, men förstod inte vad det berodde på. Kopplade till slut ihop det med tabletterna och läste på burken att levaxin innehåller laktos. Finns det någon medicin som sänker TSH och INTE innehåller laktos? Jag försöker bli gravid och måste sänka TSH innan jag kan gå vidare med fertilitetsbehandling, så jag vill absolut inte avbryta medicineringen. Men samtidigt är det inte roligt att hela tiden må illa.

    SvaraRadera
  4. Hej,

    Som jag har förstått det finns det en laktosfri variant, men jag kan inte själv hitta den på fass.se. Mitt bästa tips blir därför att fråga läkaren.

    Hälsar Eva (bloggansvarig)

    SvaraRadera
  5. Marie Johansson2010-12-23 10:07

    Hej, börja med att läsa denna artikel om sköldkörteln: http://www.greatlife.se/artiklar-och-fakta/besvar-med-skoldkorteln/

    Var en riktigt ögonöppnare för mig!

    PS. läs även artikeln om binjurar. Fattade inte hur det hängde ihop tidigare.

    SvaraRadera
  6. Hej Marie,

    Tack för att du visade på artikeln. Jag tycker också att den var pedagogiskt uppställd. Och ovanligt fyllig för att vara en svensk text på nätet.

    Har några kommentarer:

    Greatlife skulle gärna tydligare markera att de är en produktleverantör och inte läkare, så att de inte vilseleder någon.

    Ett förslag till Greatlife för att öka vederhäftigheten vore också att de tydligare skulle beskriva att om man verkligen har hypotyreos, så behöver man receptbelagt sköldkörtelhormon (plus ev. näringsämnen som de vill föreslå).

    Skolmedicinen håller (numera) med om att man behöver receptbelagd medicin om man har subklinisk hypotyreos. Där står på den punkten alltså fel i produktleverantörens beskrivning. (Ref: viss.nu, Endokrina organ, Hypotyreos. Att kalla något annat än det skolmedicinens begrepp avser för vore att vilseleda, eller åtminstone att krångla till saken ytterligare).

    Ett tips till produktleverantören är att skilja på hur man enligt dem ska göra näringsmässigt om man (ännu) inte behandlar med receptebelagt sköldkörtelhormon å ena sidan, och å andra sidan när man (fulldos-)behandlar med sköldkörtelhormon. (TRH har gissningsvis ingen funktion i det senare fallet, exempelvis och som det står nu blir texten därmed haltande).

    Skolmedicinen håller, såvitt jag begriper, med om att extrem näringsbrist leder till sköldkörtelhormonbrist i kroppen. Så det är inte enbart komplementärmedicinen som anser det. (Däremot kanske man har olika bild av gränsdragningen, det vet jag inte).

    Det här var det jag kom just nu. Ska titta på binjurelänken också.

    God jul!

    Hälsar Eva (bloggansvarig)

    P.S. Den som ser att Greatlifes beskrivning uppdateras får gärna tipsa mig. Skriv till eva.skraddare@hotmail.com om du inte skulle vilja göra det som kommentar här. D.S.

    SvaraRadera
  7. Här är förresten beskrivningen av subklinisk hypotyreos, enligt viss.nu (dec. 2010):

    "Subklinisk hypotyreos (rubrik, min kommentar). Vid TSH-förhöjning (vanligen mindre än 10 mE/L) och normalt fritt T3, fritt T4, kontrolleras proverna igen efter 4 veckor tillsammans med TPO-antikroppar. Visar kontroll av TSH, fritt T3, fritt T4 samma bild kan tyroxinbehandling övervägas, särskilt vid fertilitetsproblematik, symtom på hypotyreos, förhöjda TPO-antikroppar eller om diffus struma föreligger. I de flesta fall orsakas tillståndet av autoimmun tyreoidit med förhöjning av TPO-antikroppar.
    Om inte tyroxin sätts in bör TSH och fritt T4 följas 1-2 gånger per år vid positiv TPO."

    /Eva

    SvaraRadera
  8. Hej igen,

    Nu har jag läst Greatlifes beskrivning av binjureproblem.

    Har samma synpunkter som rörande sköldkörteln: det borde framgå att det inte är läkares uttalanden och det skulle helst även framgå att det skrivna i viss utsträckning är hypoteser (gissningar).

    Som det nu står luras folk att tro att kortisolbrist alltid kan åtgärdas med livsstil och kosttillskott, vilket inte är sant (vissa patienter behöver receptbelagd behandling). Och man kan även luras att tro att det som står är vetenskapligt belagt, vilket inte heller är till fullo sant.

    Hälsar Eva (bloggansvarig)

    SvaraRadera
  9. Marie Johansson2011-04-28 19:09

    Hej, börja med att läsa denna artikel om sköldkörteln: http://www.greatlife.se/artiklar-och-fakta/besvar-med-skoldkorteln/

    Var en riktigt ögonöppnare för mig!

    PS. läs även artikeln om binjurar. Fattade inte hur det hängde ihop tidigare.

    SvaraRadera
  10. Micaela Erlandsson2011-09-15 10:44

    Hej!
    För er som också är laktosintoleranta vill jag rekommendera att ni provar en ny medicin för detta som heter Prolaktas.
    Jag började med det för 8 månader sedan, och har fått ett nytt lev efter det.
    Man tar 41 tablett om dagen och kan sedan äta precis som man vill. Aldrig mer uppblåst knipande mage och så, aldrig mer laktosfria produkter heller.
    Toppen.
    Tyvärr finns det ingen som tycker att man skall göra reklam för detta. Är väl för mycket pengar i allt det laktosfria, som alltid är dyrare.

    SvaraRadera