2009-02-09

Hur man äter sköldkörtelmedicin

Vid kronisk underfunktion äter man normalt sett en skölkörtelhormontablett, t ex. Levaxin, varje dag under resten av ditt liv. De flesta tar sin Levaxintablett på morgonen, helst på fastande mage, minst en halvtimme innan frukost. Det går också bra att äta frukost i samband med tablettintaget men i så fall är det viktigt att äta en liknande frukost i samband med tablettintaget varje dag, så att det finns en god chans till korrekt dosinställning.

Det kan vara lättast att äta Levaxintabletten vid ungefär samma tidpunkt varje dag, för att alls komma ihåg att ta dagens tablett. En del av oss patienter märker framåt kvällen om vi glömt att ta tabletten på morgonen och då ska man förstås äta den bortglömda tabletten.

Slutligen finns det personer som tar halva dosen på morgonen och halva på kvällen, för att de känner att de mår bäst av det.

Effekten av Levaxin kan minskas om det tas samtidigt med vissa andra läkemedel. Åtminstone dessa mediciner har påverkan:
 • Blodfettsänkande medicin (vänta minst fyra timmar)
 • Medel mot järnbrist (vänta två timmar)
 • Läkemedel mot halsbränna och sura uppstötningar (vänta två timmar)
 • Läkemedel mot kalkbrist (vänta två timmar).

Effekten av andra läkemedel kan påverkas av Levaxin. Det gäller:

 • Digitalis, som används vid exempelvis hjärtflimmer (vänta två timmar).
 • B12-tillskott (vänta några timmar).

Rådgör med doktorn om samverkan mellan mediciner. Glöm inte att även nämna eventuella hälsokostpreparat som du tar. Antidepressiva mediciner, litium, hjärtmediciner och östrogen är extra viktiga att ta upp.

4 kommentarer:

 1. Om du normalt äter 150 mikrogram Levaxin och doktorn anser att du bör sänka dosen till t.ex. 100 mikrogram så tar det 6 veckor innan du ser fullt resultat i blodet så det kan inte vara särskilt viktigt att ta "tabletten" vid samma tidpunkt varje dag, kroppen märker inte ens om du skulle glömma att ta Levaxin någon dag. Jag har ätit Levaxin i 33 år så........

  SvaraRadera
 2. Nu har jag justerat texten, eftersom jag tack vare ditt påtalande kunde hålla med om att den var lite missvisande. Varmt tack!

  SvaraRadera
 3. Nu har jag justerat texten, eftersom jag tack vare ditt påtalande kunde hålla med om att den var lite missvisande. Varmt tack!

  SvaraRadera
 4. If you desire to іncrease your familiarity simply kеep νisiting
  this web page and bе updated with the newеst information posted herе.


  my site - Boston Airport Shuttle

  SvaraRadera