2009-02-01

Rökning

Om man röker och samtidigt har dålig ämnesomsättning, så behöver man - även av det skälet - sluta röka. Rökning påverkar sköldkörteln som organ negativt.

- Men visst ökar rökning ämnesomsättningen?

Jo, det är också sant - åtminstone på kort sikt, men det finns mer hälsosamma sätt att gynna ämnesomsättningen än rökning. T. ex. genom ordentliga måltider, motion, yoga och hormontillskott.
.
Det finns även indirekta skäl att sluta röka eftersom många sköldkörtelpatienter har problem med infektioner, andning respektive tryck i halsen - alla dessa små eller stora problem blir också värre av rökning.
.
Det går att sluta röka, tro mig, även om man röker ett paket om dagen eller liknande. Sluta genom att inte ta morgoncigaretten. Ta inte nästa heller och beröm dig själv när du klarat av en hel dag. Efter tre dagar kan du tänka "nu har nikotinberoendet släppt" och berömma dig för det. Sen upptäcker du friheten; att slippa tänka på att köpa cigaretter, ha med cigaretter och planera när och var du ska röka. Det är underbart! För att inte tala om den fantastiska upplevelsen att få tillbaka smaklökarnas förmåga och kunna njuta fullt ut av den goda maten. Men det bästa av allt är att du räddar livet på dig själv....
.
Om du ändå inte är tillräckligt övertygad, har du möjlighet läsa mer på Mary Shomons hemsida, som du hittar här. Kör översättning av den webbsidan med hjälp av Googles språkverktyg, om du behöver.

3 kommentarer:

 1. Vet nån om det samma gäller för snus??
  Jättebra sida förresten!!

  SvaraRadera
 2. Hej,

  1) Snus kan jag inte så mycket om. Har inte klarat av att börja snusa och därför har inte texter om snus fastnat i mitt huvud när jag (eventuellt) har läst om det. Beklagar. Men någon annan kanske vet?

  2) Tack!

  SvaraRadera
 3. Toni
  Men hur är det med passiv rökare. Själv är jag icke rökare, har aldrig rökt. Men varit omringat av rökare sedan födseln. Det värsta var när jag var ute och sprang sedan kom hem och det var fullt med rök( cigarett). Kan det också påverka körtlarna?

  SvaraRadera