2009-02-14

Nedstämd?

Allvarlig brist på sköldkörtelhormon leder till depression, men redan en mild grad av hypotyreos kan leda till nedstämdhet. Symtomen kan vara andra än att man känner sig deprimerad. Ett vanligt symtom är t. ex. problem med sömnen.

Psykiatrin har inkluderat sköldkörtelblodprov i patientutredningarna, eftersom vi med hypotyreos är överrepresenterade bland deras patienter, och därför kan det bli psykiatern som först upptäcker att man har hypotyreos. Behandling med sköldkörtelhormon bidrar, hos en underfunktionspatient, till att (bl a.) de psykiska besvären lättar. Även allmänläkare ska kunna se sambandet mellan depression och bristande sköldkörtelfunktion, om man t ex. söker hjälp för diffusa psykiska problem, men det verkar (enligt medpatienterna) som om allmänläkarna inte alltid tänker på det av sig själva och vi patienter kan därför behöva be om ett sköldkörtelprov.

Därtill finns alla som lider av mildare former av nedstämdhet och som inte ens söker för det. För den här – kanske största - gruppen finns trösten att när hypotyreosen väl har blivit upptäckt, kan dimman lätta med hjälp av hormontillskott.

Närliggande problem som kan leda till nedstämdhet, och som dessutom indirekt kan bero på bristande sköldkörtelfunktion är t. ex: b12-brist, för lågt kolesterolvärde och järnbrist.

Om man känner sig nedstämd utan att ha en naturlig förklaring till det, är det därför ett bra tips att gå till en allmänläkare och försöka få ta ett blodprov som innehåller kontroll av sköldkörtelfunktionen, samt helst även: b12, homocystein, kolesterol, ferritin och hb. Om man mer sämre än så psykiskt, ska man försöka hitta en psykiatriskt kunnig allmänläkare eller söka direkt hos psykiatrin - om det går. I Stockholm, år 2009, kan man söka till psykvården direkt, utan remiss.

2 kommentarer:

 1. Anna-karin Hedberg2011-12-29 12:16

  Jag tycker även att man ska kolla provet, padiotop, med födoämnesmix, du kan följa mina tankegångar i myxödem, bra sida du har :-)

  SvaraRadera
 2. Hej Anna-Karin,

  Varmt tack för tipset. Behöver lära mig vad padiotop är.

  Hälsar Eva

  SvaraRadera