2009-03-26

När man har ett litet barn och är trött

Några månader efter en graviditet kan ett temporärt underfunktionstillstånd uppstå, som kallas "post partum tyreodit". I så fall går tillbaka av sig själv inom en begränsad tid, säg några månader. Symtomen är samma som tidiga symtom vid permanent hypotyreos (se inläggen med symtomlistor).

När man har ett litet barn kan det för det första vara svårt att identifiera att man alls behöver gå till doktorn -trötthet kan te sig som ett normaltillstånd. För det andra kanske man hamnar hos en doktor som inte tänker på detta sköldkörtelproblem. (Tipsa gärna i så fall). Och för det tredje är det svårt att från början veta om en underfunktion är temporär eller livslång och därför kan läkaren – trots avvikande blodprovssvar - vilja avvakta med att skriva ut medicin, tills man mer säkert vet att tillståndet är kroniskt eller så pass allvarligt att medicinering verkligen behövs.

När man väl har börjat med medicinering kan det vara svårt att identifiera att det temporära tillståndet har gått över, eftersom en normalt fungerande sköldkörtel – via signalsystemet i hypofysen - anpassar sin produktion till hur mycket sköldkörtelhormon det finns i blodet och därmed till medicinnivån.

Så det är inte lätt, men det är ändå värt att gå till doktorn och få ett prov taget eftersom ganska många post partum-fall övergår till kroniska tillstånd. Och i det läget är det bra med en serie provtagningar så att man vet om medicin ska sättas in.

2 kommentarer:

 1. När uppstår i så fall symptomen??

  Jag upplevde redan under graviditeten att jag var extremt frusen, extremt trött och enormt torr i huden, men snustorrt sprött hår med kliande hårbotten...
  Nu är min flicka 2mån gammal, och symptomen kvarstår ju.. hade även halsbränna under graviditeten - och det brukar ju försvinna när man fött, men jag har fortfarande halsbränna :/
  huden i ansiktet är så torr att den flagar/fnasig och känns skrovlig, trots att jag smörjer flera ggr dagligen med kräm från cliniderm som är avsedd för extremt torr hud.. men nej.. :/
  är väldigt trött fortfarande, trots att min dotter sover hela nätter sedan 2v ålder... 

  kall om händer och fötter, och igår låg jag inunder täcket i soffan och fröööös.. fötterna var som isbitar! (så jag tog en låååång vaaaaarm dusch vilket ju hjälpte)..

  har 2 söner sedan tidigare, och inte upplevt något av ovanstående (ja förutom trötthet och halsbränna under graviditeterna då)..
  men haft preeklampsi med alla tre barnen..
  samt att min mamma har hypotyreos.. 
  - mina värden kollades 6mån efter att min 2a son föddes pga vätska från graviditeten som inte ville ge med sig, men då såg allt bra ut enligt läkaren.. (hade också en förlossningsdepression-som jag inte sökte hjälp för... den gav ju som tur var, med sig efter 8mån)..

  jag kanske bara är korkad som ens tvekar på att kontakta min läkare för nya prover... svaret är kanske självklart att jag BÖR RINGA ;))

  men vill på något vis ha det bekräftat att jag bör ringa... :))

  /mvh malin

  SvaraRadera
 2. Ring på tisdag (första vardagen)! Eller om du kan, boka tid hos doktorn via "Mina vårdkontakter" på nätet.


  Hypotyreosen kommer ofta smygande, långsamt, ökande under många år. Den öka mer plötsligt i samband med hormonförändringar.


  För att få svar på funderingen och ha möjlighet rädda mående och relationer över tid är det viktigt att ungefär årligen komma iväg och ta sköldkörtelprov (blodprov) om man misstänker bekymmer. Ett problem med hypotyreos är att den sjukdomen (liksom många andra sjukdomar) påverkar ens humör. Och påverkar förmågan till att orka ta initiativ.

  Så därför säger jag nu: boka tid!


  Och om TSH bara avviker det allra lilla minsta, så ska fritt T4 och TPO-ak också kontrolleras (om det inte skulle göras på en gång). Och om någon av dem också avviker så ska diagnosen vara klar, åtminstone efter andra provtagningen. Om inte: ny doktor.


  Varmt lycka till! /Eva

  SvaraRadera