2009-04-05

Borrelia

Borreliainfektion sprids av fästingar och den kan ge upphov till ungefär samma symtom som hypotyreos, utan att det har med varandra att göra. Man kan även behöva tänka på borrelia när man inte blir återställd från hypotyreos, trots behandling.

Enligt Wikipedia uppstår ett rött område omkring fästingbettet efter ett antal dagar (3-32 dygn). Hos kvinnor med mörkare rött i mitten av en rund rodnad och hos män med ett ljusare centrum i en röd ring. Se bild på 1177.se. Det röda ska inte förväxlas med den hudirritation som uppstår direkt, i samband med själva bettet.

Man kan dock ha fått borrelia utan att märka det. Dessvärre är inte heller blodproverna för att kontrollera om man har Borrelia helt tillförlitliga, och det kan man läsa mer om på Wikipedia eller i detta inlägg.

Kvinnor som passerat klimakteriet är överrepresenterade bland borreliapatienter, p.g.a. i genomsnitt sämre immunförsvar. Jag funderar på om det kan finnas en indrekt koppling till underfunktion i sköldkörteln, eftersom obehandlad hypotyreos leder till sämre immunförsvar och kvinnor efter klimakteriet även i det fallet är överrepresenterade.

Symtom som utvecklas kan vara huvudvärk, nackvärk, illamående, led- och muskelvärk m.m, se 1177.se.

Det går inte att vaccinera sig mot borrelia, men man kan tänka på att ta bort fästingar så fort som möjligt och på att ha skyddande klädsel i riktigt fästingintensiva områden. Det är viktigt att söka hjälp snabbt om man upptäcker eller misstänker borrelia, eftersom det finns större chans till utfall på blodprov samt bra behandling om man kommer till vården tidigt.

Läs mer på Borrelia- och TBE-föreningens sajt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar