2009-04-08

Hypotyreos typ II

Mark Starr, MD, har skrivit en bok (på relativt lättläst engelska) om en diagnos kallad hypotyreos, typ 2. I fokus är de patienter som inte är återställda trots att man äter tillräcklig mängd av syntetiskt sköldkörtelhormon (i Sverige Levaxin, Euthyrox respektive Liothyronin) enligt blodproverna. Diagnosen hypotyreos typ 2 är inte accepterad av läkarkåren i allmänhet, även om många läkare säkert funderar på varför en stor andel patienter inte blir friska.

Både Mark Starr och den legendariske läkaren Broda O. Barnes, MD, hävdar att en del patienter behöver äta torkad svinsköldkörtel och inte (bara) syntetiskt sköldkörtelhormon, så att kroppstemperaturen (mätt under armen, i tio minuter, efter lång vila) blir 36,8 - 37,0 grader.

9 kommentarer:

 1. Mycket bra källhänvisningar du har på din sida. Jätteintressant läsning. Min mamma har troligen fel medicin och nu kan jag börja forska lite för att kunna hjälpa henne få rätt hjälp.
  /Mia

  SvaraRadera
 2. Hej Eva!
  Tack för en intressant artikel.Jag är en utav alla dom med sköldkörtelproblem, men mina prover har oftast hållit sig inom ramen, enligt läkare.Har två döttrar varav framförallt den äldsta verkligen kämpar.Hon är 25 år, så jag får ju inte lägga mig i.Hon fick stämpeln panikångest 2002 och har ätit dessa förbannade Zoloft sen dess.Hon halkar ner i depressioner och är verkligen tjock om halsen. Slutade växa när hon var 12.Kommentaren var då att jag var ju kort.5 syskon är minst 20 cm längre.Mensen har alltid krånglat, fryser, vikten upp och ner.Hon har varit sjukskriven i stort sett nio år.Kunde inte fullfölja gymnasiet.Läkare idag är livrädda för att ta prover.Ordet avvakta måtte dom lära sig på läkarutbildningen.Hela hennes ungdom har ju bara gått förbi.Förlåt för att jag bara öser ur mig,men hur kan jag få någon att undersöka henne ordentligt?Här i Arvika är det inte mycket hopp.Min hotmailadress är anita_froling@hotmail.com

  SvaraRadera
 3. Hopp ska bli spännande att se vad som händer mig mig nu då

  SvaraRadera
 4. Hej! Ja, då undrar man vilken medicin,som är bäst ifall levaxin inte hjälper bara, när man har t.ex hypo.2..? Och om man vill slippa problemen med denna värk i kroppen, och musklerna...?  Anki

  SvaraRadera
 5. Hej Anki,

  Därom råder det olika uppfattningar.

  Men om man har förhålllandevis lågt fritt T3 i blodprov, kan det tänkas att läkaren tycker att det är en bra idé att man provar Liothyronin (Lio, T3).

  En del patienter framhärdar med att de vill ha torkad svinsköldkörtel och då kan eventuellt, även om det numera är ovanligt, man få det utskrivet av en läkare (via en licens från Läkemedelsverket som läkaren behöver söka).

  Hälsar Eva (bloggansvarig)

  SvaraRadera
 6. (tack för tipset om PowerPointen)

  SvaraRadera
 7. My pleasure. Hälsar Eva (bloggansvarig)

  SvaraRadera
 8. Hopp ska bli spännande att se vad som händer mig mig nu då

  SvaraRadera
 9. jag blir så upprörd för så här är det ofta i vården speciellt ungatjejer o vi medelålders kvinnor får ej rätt hjälp.Sök ny vårdcentral man har ju vårdval nueller om ni har möjlighet att gå till en privat endokrinolog för de har kunskapen.Eller kräv remiss till en sådan.Lycka till

  SvaraRadera