2009-04-24

Jod är något att bevaka

För att sköldkörteln ska kunna bilda sköldkörtelhormon behövs det jod. Dagsbehovet av jod hos en vuxen är 150 mikrogram och hos barn är det 90-120 mikrogram. Hos gravida är behovet upp till 200 mikrogram.

Vid brist på jod kan struma uppstå, samt brist på sköldkörtelhormon i blodet. Jodbrist som leder till uttalad hypotyeros hos mamman under en graviditet kan leda till tillväxthämning, dövhet, motorikstörning och dövhet hos barnet.

Jodbrist är dock inte vanligt i Sverige, eftersom vi brukar få i oss tillräckligt med jod från saltet. Därför är det viktigt att köpa den typen av salt som innehåller tillsatt jod. Andra produkter som innehåller är fisk, skaldjur och mejeriprodukter.

I världen totalt sett, är jodbrist vanligt och det är den vanligaste åtgärdbara orsaken till hjärnskador, sett med ett globalt perspektiv. Även fertiliteten kan påverkas enligt Sheldon Rubenfeld, MD (se högermenyn). Om du vill läsa mer om de globala frågorna, kan du klicka här (en ideell, internationell, förening som heter ICCIDD).

Jod kan inte lagras så länge i kroppen, utan är viktigt att få i sig regelbundet i mycket små mängder. En tesked jod är allt som behövs under en hel livstid.

För mycket jod är inte heller bra för sköldkörteln och speciellt inte om man har den vanligaste underfunktionen i Sverige (Hashimoto/autoimmuna varianten) och/eller struma. Dessutom kan testresultaten och ev. behandling påverkas. Därför behöver man samråda med läkare innan man tar jod som fristående tillsats via exempelvis droppar, som säljs i hälsokostaffär. Det kan vara skadligt att ta dem. (Rubenfeld). Man behöver även läsa innehållsförteckningarna på sina mediciner.

Vad jag förstår, har den autoimmuna varianten av hypotyreos inte alls med tillgång på jod att göra. Men man kan säga att det är extra viktigt för de som misstänker underfunktion att få i sig lagom mycket jod för att få sköldkörtelnfunktion att fungera så bra den kan. Skriv gärna en kommentar, om du har förstått det annorlunda!

2 kommentarer:

  1. Jag har börjat ta Jod som tablettform i samband med litiumbehandling, och levaxin har jag 25 microgram per dag. Är det farligt att fortsätta med Jod, kommer jag kunna småningom sluta med Levaxin? Bara ta Jod, för jag känner en obehaglig känsla med levaxin.
    Negar

    SvaraRadera
  2. Ett tips till Negar. Läs Dr. David Brownsteins bok om jod. Som du kommer att märka så finns det många missförståenden om jod. Du kan läsa om boken på: https://www.drbrownstein.com/bookstore_Iodine.php

    SvaraRadera