2009-04-18

Så fungerar sköldkörteln

Sköldkörteln producerar det hormon som kroppen behöver för sköta ämnesomsättningen. Ämnesomsättningen, i sin tur, handlar inte bara om hur snabbt maten i magen görs om till energi, utan också om varje cells förnyelsetakt. Det är därför som sköldkörtelhormonbrist leder till symtom i hela kroppen; från håret på huvudet som faller av, hjärnan som fungerar trögare, kroppen som växer mindre på längden (hos unga) - och ända ned till fotens hälsprickor.

Sköldkörteln är fjärilsformad sett framifrån och är placerad på halsen, utanpå strupen. I höjdled finns den mellan struphuvudet och bröstbenets översta punkter. Normalt sett är den liten och syns inte, men om man får struma ser halsens undre del svullen ut.

Om skölkörteln fungerar bra, så är det hjärnan som bestämmer hur mycket sköldkörtelhormon som ska produceras. Från hypotalamus skickas signalämnet TRH till hypofysen och från hypofysen skickas signalämnet TSH till sköldkörteln för att styra produktionen. Som en feed-backmekanism ökar hjärnan TRH och TSH om den mäter att det finns för lite sköldkörtelhormon i blodet.

Sköldkörtelhormon består till allra största delen av varianterna T4 och T3, i bunden och fri form. Siffran står för antalet jodatomer. Även T2 och T1 finns, i mycket liten mängd, men vetenskapen vet ännu inte vad kroppen använder dessa till. För att sköldkörteln ska kunna producera tillräckligt krävs det tillräckligt med jod i kroppen.

Kroppen använder endast den fria formen av T3 för ämnesomsättningen.

Vad har vi T4 till?

T4 kan man se som en depå av sköldkörtelhormon, som kroppen gör om till T3 vid behov. Omvandlingen sker främst i levern, men även njurarna, hjärnan och andra vävnader i kroppen är engagerade i att omvandla T4 till T3. Siffran anger antalet jodatomer i hormonet och det behövs ett enzym för att konvertera T4 till T3, samt zink och selen.

Av 100% sköldkörtelhormon från en frisk sköldkörtel består 90% av T4 och 10% av T3.
När antikropparna angriper sköldkörterlhormonsproduktionen vid Hashimotos sjukdom leder det på lång sikt till att sköldkörteln förtvinar och att den helt och hållet slutar producera sköldkörtelhormon. Ett annat sätt att få sköldkörteln att sluta producera hormon är att äta mer sköldkörtelhormon än det hjärnan uppfattar att kroppen behöver. Då pressas TSH-värdet ner till ett omätbart värde nära noll, för att stoppa produktionen.

Utanpå sköldkörteln sitter bisköldkörtlarna. Dessa är mycket viktiga eftersom de styr mängden kalcium och fosfat i kroppen. Vid operation av sköldkörteln, t.ex. vid cancer, är det viktigt att bevara bisköldkörtlarna intakta.

4 kommentarer:

 1. Vad ska proverna ligga på?? Jag har gjort dom testen men dom säger att det inte är något, men har vissa symtom

  SvaraRadera
 2. I'm not typically one for writing critiques but believed I would pen my (highly) limited connection with ecigs.

  Feel free to visit my page: Http://Www.Alva-Audio.De/Forum/Profile.Php?Id=91793

  SvaraRadera
 3. Sіmply want to ѕay youг article iѕ аs astonishіng.
  The clearness in youг post is just great and і could аssume you are an expeгt on this subjeсt.
  Fine ωіth youг peгmіsѕiοn
  let me to grab уouг feed to keеp upԁatеd with forthcoming post.
  Thanks a million аnd ρlease carгy on thе enjoyable ωork.


  Feel frеe to visit my homepage simply click the up coming post

  SvaraRadera
 4. I dο nоt even knoω the way I stopρed up
  here, but I beliеvеd thiѕ post
  was gгeat. Ι do nοt know who уоu might be but definitely you are going to a famous bloggеr if уou happen tо arе not alreaԁy.

  Cheers!

  Alsο vіsit my site - http://www.sfgate.com/business/prweb/Article/V2-Cigs-Review-Authentic-Smoking-Experience-Or-4075176.php

  SvaraRadera