2009-04-17

Dåligt minne

Har du börjat med fler kom-ihåg-lappar på sistone?

Det är relativt ovanligt med så kallad primär demens, t.ex. Alzheimer, hos personer som är yngre än 65 år. Hypotyreos, åtminstone i milda former, är å andra sidan relativt vanligt hos personer även i något yngre åldrar än 65 - speciellt om man är kvinna.

Kvinnor med dåligt minne som har fyllt 40 år bör därför gå och testa sina sköldkörtelvärden med hjälp av ett vanligt blodprov. Särskilt om det är närminnet - d.v.s. det som hände alldeles nyss i livet - som krånglar mest.

Varför skulle det blodprovet ha betydelse?

26% av personer med för låga nivåer av sköldkörtelhormon i blodet var även glömska, enligt en amerikansk undersökning.

Långvarig underfunktion i sköldkörteln leder till sämre kognitiva funktioner i hjärnan, varav sämre minne är en möjlig störning. Dessutom leder ofta underfunktionen till ökad stress, vilket i sig kan bidra till minnesstörningar. Och slutligen kan underfunktion i sköldkörteln på sikt leda till för dåligt vitamin b12-upptag i tarmen och b12-brist leder så småningom till sämre minne.

I dessa fall förbättrar medicinering mot underfunktion i sköldkörteln även minnet och särskilt hoppfullt är det om man är yngre än 65 år. Det kan dock ta tid med minnesförbättringen efter starten med sköldkörtelhormon - enligt vården ofta cirka ett år.

Det finns ytterligare ett argument som rör minnesfunktionen och som talar för att medicinera med sköldkörtelhormon så snart man är säker på att det behövs. Det är i förebyggande syfte, för att undvika att underfunktionen skapar åderförkalkning (åderförfettning) - vilket kan leda till allvarligare minnesstörningar, primär demens, på sikt.

3 kommentarer:

 1. Har så kort minne att jag blir rädd.Jag har haft låg ämnesomsättning i 4 år.Som jag vet för 3 år sedan flyttade jag och bytte vårdcentral den första läkaren tog prov var 3:dje mån.Men när han slutade för 3 år sedan sa man mig att prov bara skulle tas en gång per år.Det gick 15 mån.då tjatade jag mig till ett prov och det var extrem lågt Dr höjde då levaxinet till 1oo mg
  Jag är så trött och håglös vill inget,kan inget,gör inget .
  Fy va tråkig jag är.
  salka

  SvaraRadera
 2. Hej,

  Det är viktigt att äta en lagom dos, precis som du skriver.

  Enligt läkarsajten viss.nu ska autoimmuna hypotyreospatienter justera sköldkörteldosen så att TSH ligger i den undre halvan av referensintervallet. (Möjligen med undantag av äldre, särskilt om man har hjärtproblem).

  Det vanliga är att man först blir "välinställd" på en dos och därefter börjar med årliga blodprov, men det kan finnas ytterligare omständigheter som jag (som amatör) inte känner till. Innan dess tätare provtagningar.

  Så, därför är det bra om du står på dig med - åtminstone årliga - prover tills TSH ligger bra.

  Det kan även vara bra att tänka på att det finns andra saker som kan påverka hur medicindosen verkar i kroppen, exempelvis att (av misstag) äta järn- eller kalciumtillskott för tätt inpå sköldkörtelhormontabletterna. Fråga gärna läkaren mer om det, t.ex. hur det är med eventuella andra mediciner om du tar några sådana.

  Hoppas att det ordnar sig.

  Hälsar Eva (bloggansvarig medpatient)

  SvaraRadera
 3. Har så kort minne att jag blir rädd.Jag har haft låg ämnesomsättning i 4 år.Som jag vet för 3 år sedan flyttade jag och bytte vårdcentral den första läkaren tog prov var 3:dje mån.Men när han slutade för 3 år sedan sa man mig att prov bara skulle tas en gång per år.Det gick 15 mån.då tjatade jag mig till ett prov och det var extrem lågt Dr höjde då levaxinet till 1oo mg
  Jag är så trött och håglös vill inget,kan inget,gör inget .
  Fy va tråkig jag är.
  salka

  SvaraRadera