2009-04-20

Se upp med soja

Sojaprodukter som man konsumerar i större mängder kan trycka ned nivån sköldkörtelhormon i kroppen så att man får lägre ämnesomsättning. Detta framgår av bipacksedeln till Euthyrox (som är en konkurrerande produkt till Levaxin). I och med att det är tarmens förmåga att ta upp sköldkörtelhormon som påverkas, behöver även personer som inte har någon egen sköldkörtelproduktion kvar tänka på detta.

För den som äter sköldkörtelhormon och inte kan avstå från sojaprodukter är det därför viktigt att tänka på att ha ett relativt konstant intag av dem så att medicindosen blir inställd på en bra nivå.

För den som misstänker underfunktion men ännu inte äter medicin kan det vara en klok idé att hellre satsa på t.ex. havremjölk istället för sojamjölk.

Soja som man har t.ex. ovanpå riset verkar, av den amerikanska litteraturen att döma, inte ha någon betydelse för ämnesomsättningen.

Mer om detta går att läsa i olika beskrivningar på Mary Shomons sköldkörtelsajt. Listan som finns där över dokumenten om soja hittar du här.
Tack till er på "maillistan" som gjorde mig påmind om ämnet!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar