2009-04-09

Spikmatta

Flera patienter, och även andra, har blivit hjälpta av Shaktimattan - en slags modern spikmatta. Den har ungefär samma storlek som en dörrmatta och är täckt av en mängd små plastpiggar (se bilden).

Man lägger sig med ryggen på mattan och försöker slappna av i cirka femton minuter, minst en gång per dag. Man kan även ligga på mage, eller lägga sig med kinden eller annat ställe på kroppen mot mattan där man har besvär, eller tycker är skönt.

Piggarna på mattan gör att kroppen får igång blodcirkulationen. Efter att ha legat på mattan känner man sig alldeles lugn och varm i kroppen, speciellt i den delen som varit närmast mattan. När man är van lär det kunna vara skönt även medan man ligger på den. Den mycket känsliga personen kan i början ha ett tunnt bomullstyg mellan sin kropp och mattan.

Jag har provat en väns matta ett par gånger och tror att det är mödan värt. Det gäller nog främst att stå ut de första gångerna och sedan få in vanan, tror jag. Och man måste antingen ha råd med mattan, ca 700 kronor, eller genom någon annan ha tillgång till den varje dag.

3 kommentarer:

 1. Jag har hypothyreos och har nyligen köpt en Shaktimatta. Prövade i tio minuter på kvällen och tycker det inte gör så speciellt ont, lite brännande känsla som gör en mycket avslappnad. Dock blev jag extremt trött dagen efter! Kunde inte göra någonting, kändes som om jag skulle somna när som helst. Likadant andra gången. Frågade en alternativmedicinsk terapeut om detta och hon föreslog att jag skulle börja med 2-3 min och sedan successivt öka, om det går. Jag tror detta satte igång så mycket processer i min obalanserade kropp, så att jag blev så slut. så jag ska fortsätta men i korta pass och se vad som händer. Det visar i alla fall att det skedde något i min kropp! Förhoppningsvis kan mattan ge mig mer energi så småningom.

  SvaraRadera
 2. Hej!
  Jag har också hypothyros och har legat på yantramatta i 2 kvällar nu. Var verkligen skönt med den brännande känslan och blev skönt dåsig efteråt. Men idag dagen efter mår jag fruktansvärt dåligt, är så trött och har ont i alla leder och illamående. Precis som jag kände mig innan jag började med Levaxin. Kan det alltså bero på att kroppen arbetade så hårt och stal för mycket energi? Undrar, för jag vill verkligen fortsätta med mattan men inte om jag blir "bakfull" av den;)

  SvaraRadera
 3. Hej,

  Jag vet inte om det finns någon forskning om det du undrar om vad gäller spikmattan. Men för mig som amatör låter det som en osannolik koppling.

  Hälsar Eva
  (bloggansvarig)

  SvaraRadera