2009-05-01

Förebygga infarkter med sköldkörtelhormon?

Försäljningen av kolesterolsänkande medlet Crestor har på ett år ökat med 35% enligt tillverkaren. Är det ett bekymmer? Svaret beror på vad orsaken till försäljningsökningen är. Om man antar att orsaken är att kolesterolnivåerna per åldersgrupp ökar, så är det bekymrande.

Det oroar inte bara för att fler personer mår dåligt, utan också därför att det pekar på allmän undermedicinering av sköldkörtelhormon. Varför tänker man inte mer på sambandet mellan låg nivå på sköldkörtelhormon, förhöjt kolesterolvärde och hjärtinfarkter - när detta är så billigt att åtgärda, under förutsättning att åtgärderna sätts in tillräckligt tidigt?

En förklaring skulle kunna vara att det saknas det allmänt accepterade forskningsrapporter som pekar ut sambandet? Det finns flera böcker och artiklar från USA som klarlägger kopplingen, men det behövs troligen att rätt forskare, i rätt sammanhang, får genomslag.

Ett annat skäl skulle kunna vara om det normala referensintervallet för signalämnet TSH, som används för att vägleda vilka patienter som behöver sköldkörtelhormon, fortfarande kanske är för brett? Exempelvis för de som redan har förhöjt kolesterol och har ett TSH strax under nuvarande övre gräns.

En grupp som skulle kunna studeras mer är de patienter som redan medicinerar mot hypotyreos, men som kanske äter för liten dos sköldkörtelhormon för att det även ska sänka kolesterolet tillräckligt.

Den allra mest intressanta gruppen att studera är medelålders patienter av både könen, som ännu inte uppvisar utvecklade hjärtsjukdomar. Där kan kanske sköldkörhormon fortfarande hinna hjälpa?

Förr dog vi även vi i västvärlden av infektionssjukdomar och nu dör vi istället bl.a. av hjärtproblem till följd av åderförfettning (-förkalkning) och förstelnade artärer. Skillnaden beror kanske huvudsakligen på att vi lever tillräckligt länge för att hinna utveckla hjärtproblem? Det skulle vara fint om det förlängda livet kunde vara fritt från både hypotyreossymtom i allmänhet och bröstsmärtor i synnerhet. Då kanske livet både kan bli lättare att leva - och längre.

1 kommentar:

 1. Fаntastic beat ! І would like tο aрргentice whilе you amend your site, how can i subscribе for a blog sіte?

  The account helped me a acceρtable deal. I
  hаd been tiny bit acquainted οf this your brοadcast provided
  bright cleaг idea

  Feel free to surf to my blοg pοst payday loans

  SvaraRadera