2009-11-26

Behandling av sköldkörteln efter förlossning

I TV-programmet "Ett fall för Louise", den 26 november 2009, tar Louise Hallin, legitimerad psykoterapeut upp sködlkörtelrproblem som möjlig orsak till mammans depression efter förlossningen, som i sin tur kan ha bidragit till skilsmässan några år senare, med diverse problem för barnen. Det var barnens bekymmer, två år efter skilsmässan, som var i fokus i programmet (som tyvärr inte finns tillgängligt på SVT Play längre).

Louise frågade mamman om det fanns sköldkörtelproblem i släkten och om hennes föräldrar också hade genomgått skilsmässa och svaret var ja på båda frågorna.

Min slutsats, även baserat på dialog med många patienter, är att nedstämda personer som söker söker vård rutinmässigt bör kontrolleras för sköldkörtelproblem. I synnerhet gäller det för tiden upp till ett år efter en förlossning.


Behandling av en nydiagnosticerad person efter förlossning borde sättas in relativt generöst, vilket inte är fallet idag. Orsaken till det restriktiva förhållningssättet är att det finns en variant som heter post partum tyreoidit, vilket innebär att tillståndet endast pågår i ett antal månader. Men eftersom behandlingen är angelägen för att undvika förödande sociala konsekvenser och en normal behandlingsdos varken är skadlig eller dyr, skulle man som patient istället kunna testa att sätta ut sköldkörtelhormontillskottet om man har börjat äta det inom ett år efter en förlossning.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar