2009-11-25

Havandeskapsförgiftning och hypotyreos

I en norsk studie har man funnit samband mellan havandeskapsförgiftning (preeklampsi) och hypotyreos. De som fått havandskapsförgiftning är överrepresenterade både bland dem som har haft "mild" hypotyreos under graviditeten och bland dem som senare i livet - upp till 20 år efter förlossningen - fått hypotyreos. Om man har haft havandeskapsförgiftning minst två gånger är sambandet extra tydligt. Läs en sammanfattning av studien, på engelska, härKvinnor som har haft havandeskapsförgiftning ska således vara extra noggranna med att kontrollera sina sköldkörtelvärden och diffusa symtom hos en läkare. Om man är gravid och har misstankar om sköldkörtelproblem, så är det alltid viktigt att söka läkare för det - även av andra orsaker än havandeskapsförgiftning.

4 kommentarer:

 1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 2. HALLOJSAN
  Jag har vart gravid 3 ggr inte haft havandeskapsförgiftning... men ja har hypotyreos... underfunktion...
  /Marie

  SvaraRadera
 3. Det är ju jättebra att du slapp, men studier bygger ju på många individer och visar på ett mönster. Det behöver inte innebära att alla får den problematiken. Vad det säger är att risken ökar för att ett visst problem ska uppstå och det är ju väldigt viktigt. Vi vet ju redan att brist på sköldkörtelhormon kan ge missfall och utvecklingsstörning så det var ju inte oväntat att det skulle kunna tänkas ge fler problem. Detta visar ju egentligen med ännu större tydlighet att sköldkörtelproblematik är allvarligt och något som man nog borde börja screena för i samband med graviditet (som en del läkare faktiskt förespråkar).

  SvaraRadera
 4. Lena i Göteborg2009-11-27 20:53

  Jag har haft det alla mina graviditeter (3). Har haft problem så länge jag kan minnas men har inte fått hjälp av läkare pga "normala" labb. Sköldkörtelproblem finns i släkten. Jag har dock fått diagnos CFS, men det har många fått som inte haft de förtretliga labbnivåerna utanför normen. Sjukt jobbigt. Har efter 3:3 graviditeten i 2004 inte kunnat arbeta alls. Efter de första 2 barnen blev jag hyper efteråt, efter den tredje superhypo och har stannat där sedan dess.

  SvaraRadera