2009-12-19

Motiv att behandla mild hypotyreos

I Norge anser läkare att mild (subklinisk) hypotyreos ska behandlas av följande tre skäl:
  • hindra utveckling av hypotyreossymtom
  • kolesterolsänkande (i viss mån), och därför möjligt att förhindra hjärt- & kärlsjukdomar
  • förhoppningsvis förebygga psykiska problem. 
Detta, och annan information om hypotyreos, kan man läsa i norska Läkarhandboken. Sökningen kan göras på svenska, men texterna är på norska. Tips: för att lättare förstå norskan kan man gå till Googles översättningsverktyg, Välj Från norska och till svenska, gå till Översätt en webbsida, mata in http://lakarhandboken.se/ och tryck på Översätt.

Exempel på menyval inom Läkarhandboken för att hitta information: Endokrinologi, Patientinformationer, Lavt stoffskifte, mistanke.


2009-12-12

Film som speglar en viktig del av patientdebattten

Om du klickar på denna länk, så kommer du till en film om diagnosticering och behandling som en amerikansk läkare spelat in, på engelska. Filmen handlar om att börja misstänka hypotyreos när TSH överstiger 2,0 och att även ta med proverna fritt T4 och fritt T3 för att få en helhetsbild. Dessutom bör TPO-ak kontrolleras, så att man kartlägga den autoimmuna kopplingen.

Så långt speglar filmen, som jag uppfattar det, vad många (om än inte alla) läkare och patienter även i Sverige tycker, bortsett från att fritt T3 vanligtvis inte ingår redan vid diagnosticeringen idag. I Sverige går dessutom numera TSH-gränsen vid 2,5 (och inte 4,5 som det sägs i filmen), se Fass läkarbok.

Läkaren i filmen anser vidare att man ska behandla med sköldkörtelhormonextrakt, eller eventuellt en kombinationsbehandling av syntetiskt T4 och T3, helst i så fall med fördröjd upplösning i magen.

Där avviker filmen från instruktionen till läkare i Sverige, men precis där befinner sig tongivande patienter i Sverige idag i sina slutsatser.

Jag anser att det är viktigt att fortsätta med forskningen på behandlingseffekter av olika preparat, så att patienterna ska kunna känna sig trygga med skolmedicinen i vårt land och inte hamna i fel händer. Dessutom finns det stora samhällseffekter att vinna om fler personer återhämtar sig väl, vilket idag inte är riktigt lika vanligt som läkarna vill hävda. Kanske att vägen dit trots allt är en ökad flexibilitet avseende behandling, vilket kan vara ett viktigare argument än uppfattningen att nivån mellan olika tillverkningsomgångar med sköldkörtelhormon måste vara exakt lika.


2009-12-10

En bro mellan läkare och patienter

Glädjande nog har Stockholms läns landsting rådfrågat Sköldkörtelföreningen i Stockholm om vilka förändringar föreningen skulle vilja föreslå i vårdinstruktionen för läkare på viss.nu (Endokrina organ, Hypotyreos). Föreningen har svarat med det som är gulmarkerat i pdf-dokumentet, som du kan läsa om du klickar här. Läs gärna mer på Sköldkörtelföreningens hemsida.



2009-12-07

Kalcitonin från sköldkörtelextrakt tas inte upp av kroppen

En fråga när man jämför syntetiskt sköldkörtelhormon (t. ex. Levaxin) med sköldkörtelhormonextrakt (t. ex. AT), är huruvida det är en fördel eller en nackdel att extraktet även innehåller hormonet kalcitonin.

Enligt en läkare på kanadensiska Erfa har det dock inte någon betydelse alls, eftersom tillfört kalcitonin inte kan tas upp av kroppen när man äter det i tablettform (oralt). Klicka här om du vill läsa frågan som ställdes på Erfas forum.


2009-12-01

Två nya forum

Sajten Hypo2.info har startat ett diskussionsforum om "hypotyreos typ 2", som du kommer till om du klickar här (eller i högermenyn).

Dessutom har allmänläkarna ett diskussionsforum på nätet, som trevligt nog är öppet för läsning även för  icke-läkare. Det pågår just nu en diskussion om "subkemisk hypotyreos", som du når här (och i högermenyn). Tack till Susanne för tipset om det sistnämnda forumet.