2010-05-02

Kortisolet viktigt för cellers ämnesomsättning och sockerbalans i blodet

Många som har haft sköldkörtelhormonbrist länge innan diagnos, har bekymmer med blodsockerhalten som helt plötsligt faller. En del kanske är i riskzonen för diabetes typ 2, men det ocskå finns ett antal patienter som har bekymmer med upplevda blodsockerfall, trots att glukosprovet är fint.

Nu kommer en gåta:

- Utöver bukspottkörteln finns det ett annat organ som också reglerar blodsockret. Vilket?

Rätt svar är: binjurarna, genom kortisolet.

Här är en till tiotusenkronorsfråga:

- Vilket organ är det bl.a. som, förutom sköldkörteln, som styr ämnesomsättningen på cellnivå?

Rätt svar är: binjurarna, genom kortisolet.

Och vad brukar problem med doshöjningar av Levaxin bero på (under förutsättning att man inte är överdoserad, inte är riktigt gammal och inte har hjärtproblem)?

Rätt svar är: kortisolbrist.

Tyvärr finns det inte någon samstämmig uppfattning bland läkare om vitsen med att kontrollera kortisolet  hos alla (nydiagnosticerade) hypotyreospatienter. Inte heller om att ett kortisolprov i blod när man stressat till labbet i normalfallet inte duger till detta. Det finns heller inte någon samstämmighet kring att en tidsbegränsad behandling med Prednisolon eller hydrokortison i så låg dos som möjligt hjälper.

Däremot verkar det finnas en samstämmig uppfattning om att det behöver forskas mer om ämnesomsättning på cellnivå och hur man i framtiden skulle kunna mäta den.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar