2010-08-08

TSH över 2,5 i början av graviditet bör undvikas

En forskningsstudie, som American Thyroid Association (ATA) refererar till i sitt senaste nyhetsbrev, beskriver att gravida bör undvika att ha ett TSH (S-TSH) över 2,5 för att minska risken för missfall. Även om prover på antikroppar mot sköldkörteln inte ger utslag. Detta gäller den första tredjedelen (trimestern) av graviditeten. Längre fram i graviditeten ska TSH inte överstiga 3,0 enligt samma artikel.

Läs mer här:
http://www.thyroid.org/professionals/publications/clinthy/volume22/issue7/clinthy_v227_6_8.pdf

Min slutsats blir att gravidas TSH-värde borde screenas (rutinundersökas) i samband med att graviditeten startar.

Eller ännu hellre innan graviditet, eftersom ett förhöjt TSH kan ha samband med att man inte blir gravid. Fertilitetskliniker anger, enligt uppgift från medpatient, värdet 1,5 som önskad övre TSH-gräns för att ha optimala förutsättningar för att bli gravid.

13 kommentarer:

 1. Hej,
  fick missfall i v5-6, har ett tsh värde på 3.2 innan jag blev gravid. Kan mitt tsh värde ha påverkat missfallet?

  SvaraRadera
 2. Hej,

  Det är svårt att svara på, men jag tycker absolut att du ska söka (mer) hjälp inom vården. Sök tills du hittar en tillräckligt insatt läkare, som begriper sig på både graviditet och sköldkörtelproblem.

  Och när du är hos vården: även andra värden behöver kontrolleras (fritt T4, TPO-antikroppar...), om det inte redan är gjort.

  Hälsar Eva (bloggansvarig)

  SvaraRadera
 3. Vilken/vilka fertilitetskliniker har de här gränsvärdena? Min ivf-klinik anger 3,5 som maxvärde. Frustrerande.

  Jag har inte konstaterat problem med sköldkörteln, men det är absolut värt att undersöka närmre, då jag känner igen en hel del symptom.

  SvaraRadera
 4. Hej Miss S,

  Jag vet tyvärr inte svaret på din fråga, trots att jag önskar att jag gjorde det. Skulle gissa att det var en fertilitetsklinik i Stockholm, men jag är inte säker på det.

  Hälsar Eva (Bloggansvarig)

  SvaraRadera
 5. Vilken/vilka fertilitetskliniker har de här gränsvärdena? Min ivf-klinik anger 3,5 som maxvärde. Frustrerande.

  Jag har inte konstaterat problem med sköldkörteln, men det är absolut värt att undersöka närmre, då jag känner igen en hel del symptom.

  SvaraRadera
 6. Hej! Jag är gravid i vecka 27. Fick veta att jag hade låg ämnesomsättning men dom s att jag inte behövde behandlas. Provsvaret visade TSH på 1,1. Vad säger du om detta?

  SvaraRadera
 7. Hej till dig som skrev i går!

  Kolla att "fritt T4" är taget och ligger inom referens. 

  Hälsar Eva

  SvaraRadera
 8. Hej,

  Har haft förstorad sköldkörtel sedan barndomen. Har haft svårt att bli gravid. Gjorde IVF 2006 o fick ett barn. Har därefter gjort 6 IVF-behandlingar o tagit flera pergotime-kurer med 2 misstänkta missfall som resultat. TSH var drygt 3 efter sista IVF-försöket för 8 månader sedan. Det tyckte IVF-doktorn var ok. Nu var jag på hälsokontroll mitt i en pergokur o hade TSH på 4,7! Vore tacksam för lite råd o tips! Vill så gärna ha ett barn till.

  SvaraRadera
 9. Hej,

  Vad tappert kämpat!

  Nu rekommenderar jag en till kämpig sak. Att du kontrollera att läkaren har ordning på provtagningen, exempelvis (dock vill jag påminna om att jag är amatör, säger bara detta med utgångspunkt från sådant jag läst mig till):

  1) kika på exakt referensintervall för TSH, om ditt senaste TSH-värde ligger utanför -hoppa vidare till punkten 3)
  2) om TSH är inom referens: försök få ta sköldkörtelprov från annat labb också, gärna genom samma läkare

  3) (oavsett ovan) kolla att provet "T4 fritt" ligger inom referens. Om det inte är taget: begär att få ta det. Motiv: om det är för lågt (eller för högt) i förhållande till TSH-värdet, så behövs ytterligare åtgärder.

  4) (om fritt T4 inom referens:) kontrollera först TPO-ak (begär att få ta det om det inte är taget), om TPO-ak är normalt - be om Tg-ak och TRAK. Motiv: eftersom TSH ligger nära referensgräns kan utslag på sköldkörtelantikropparna hjälpa till att fatta beslut om behandling, den "vanligaste" (slarvigt uttryckt) är TPO-ak.

  5) be om att få ta nytt TSH-prov (läkaren vill helst se två värden utanför referens)

  6) kan läkaren tillräckligt mycket? Om nej, så kan man försöka tipsa om att läsa om Endokrina organ på Viss.nu. Om det inte är tillräckligt: överväg ny läkare.

  Kram och lycka till. Hälsar Eva (bloggansv.)

  SvaraRadera
 10. Tack för ditt svar! Ska kolla upp detta. Har en fråga till som jag hoppas du kan hjälpa mig med. Som barn när jag fick veta att jag hade förstora sköldkörtel så var det enda jick jag veta att man kunde få utstående ögon av detta och blev jätterädd. En rädsla som hängt med ända sedan dess. Nu sedan jag fick besked om mitt förhöjda värde är jag så orolig för detta att jag inte kan tänka på något annat. Jag är svullen runt ögonen och har haft problem med gruskänsla i ögonen av och till ett tag nu. Jag är också väldigt frusen, trött och orkeslös. Är detta tecken på att jag håller på att få utstående ögon? Går det fort? Kan man stoppa det på något sätt?
  Tacksam för svar. Är så orolig i nu är det helg o ingen läkare att ringa.

  SvaraRadera
 11. Sköldkörtelrelaterade ögonproblem (endokrin oftalmopati) är vanligast vid autoimmun hypertyreos (giftstruma, överfunktion) men kan även förekomma annars (läs: vid autoimmun hypotyreos). Tror att man hittat samband med i första and utslag på TRAK (TR-antikroppar) och i andra hand TPO-ak, men är inte tvärsäker på det. Kolla i sidomenyn efter länk till mer info (har problem att klistra in länken). Hälsar Eva

  SvaraRadera
 12. hej
  jag är i vecka 13 och har TSH 3.0 enligt min läkare är det normalt fint, men andra som jag känner säger det är för hög?
  snälla hjälp!! vilken sant? plus jag upplever hjärtklappning ofta!

  SvaraRadera
 13. Hej,

  Om du inte är behandlande sköldkörtelpatient är nog det bästa att tjata om nytt prov om några veckor. Och försöka att stressa så lite som möjligt.

  Om du redan äter Levaxin mot en diagnosticerad hypotyreos så behöver doktorn prata med en doktor som kan mer om sköldkörtelsjukdomar (eller läsa på). Du kan även behöva försöka hitta en annan läkare/second opinon.

  Hälsar Eva (bloggansv)

  SvaraRadera