2010-09-03

Tillsätta Lio eller inte?

Barnläkaren Mats Reimer resonerar i ett nytt inlägg på Dagens Medicin om det i allmänhet är någon nytta med att tillsätta T3 (t.ex. Liothyronin, förkortat Lio), eller inte. Om du tycker att hans inlägg är för svårläst kommer här ett försök till sammanfattning:

Som jag tolkar Mats Reimer så är han inte alltför säker på att det är någon nytta med tillskott av T3 till den bredare gruppen hypotyreospatienter, men finner idén om olika genetiska förutsättningar en aning intressant. Men han säger samtidigt att den slutsatsen ännu inte är tillräckligt klarlagd i forskningen.

Slutligen funderar han på om den autoimmuna processen i sig kanske har en negativ inverkan på hjärnan som inte går att medicinera bort med hjälp av sköldkörtelhormoner. Men att det i så fall är hypertyreos som vuxna ska vara räddast för, vad gäller påverkan på hjärnan. Störst risk beträffande hjärnan gäller dock foster och små barn, om de drabbas av sköldkörtelproblem.

Det har kommit ett par kommentarer till hans inlägg, som publicerades igår.

Läs allt här: http://www.dagensmedicin.se//asikter/blogg/gastbloggar/mats_reimer/2010/09/02/ar-tillagg-av-t3-battre-an/index.xml#

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar