2010-09-06

Fråga Doktorn handlade om sköldkörteln idag

Fantastiskt nog, handlade hela SVT-programmet Fråga Doktorn ikväll (den 6:e september 2010) om sköldkörteln. Två sköldkörtelspecialister (endokrinologer) var där, varav den ena var Helena Filipsson Nyström från Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg och den andra var Mikael Rydén från Karolinska sjukhuset i Huddige, båda överläkare.

Programmet handlade både om hypotyreos, hypertyreos och förstorad sköldkörtel (struma). Patienter fick ringa in i direktsändning och ställa frågor. Det gjorde att man som tittare fick en bra överblick, tycker jag. Tack från oss alla till er alla som skickade in frågor!

För er som kan lite mer om hypotyreos är det värt att nämna att Mikael Rydén tyckte att TSH-värden upp till 2,5 var att betrakta som normala (hos den odiagnosticerade tror jag, men han sa inte exakt något om referensintervallet). En annan intressant sak var att de verkade hålla med om att en del av patienterna mår bra av ett litet tillskott av Liothyronin (T3) till den vanliga Levaxin- eller Euthyroxbehandlingen. Hypotyreos, typ 2, sågade de entydigt, precis som förväntat. Och torkad svinsköldkörtel (NDT) likaså, men i mycket vänliga ordalag.

22 kommentarer:

 1. Hej! Tack för en jätte bra blogg.

  Var kan jag vända mig för att bli tagen på allvar, är gravid i v. 28 och har haft hjärtklappning /flimmer i över 3 veckor nu (dag som natt) misstänker sköldkörteln, då sen är lite förstorad också (efter läkarundersökning 2008) känner igen nästan alla symptom för underfunktion av sköldkörteln (har det även i släkten både på min avlida mammas sida av släkt & på min pappas släktsida. På min mammas sida har ingen av dem som insjuknat fått hjälp eller medicinering, utan underfunktionen har kommit fram då personerna i fråga avlidigt och man obducerat dem.

  Jag får ingen hjälp när jag söker vår via vårdcentralen, utan blir utskickad av sura & snäsiga läkare som säger, -det är inget FEL på ditt hjärta. Hamnade på akuten förra veckan, där såg man på EKG att hjärtat inte slår som det ska (hoppar över slag), men fick ingen hjälp eller behandling och inga råd då heller, utan bara att -Det är inget farligt, medicin får du sen när barnet kommit ut (medicin som skulle ta ner hjärthfrekvensen.)

  Jag har åkt på myrkrypningar, tinnitus, är helt utschasad och sjukt dödstrött, och har som mjölksyra i armar & ben utan att anstränga mig, flimmer i ögonen, koncentrationsproblem, ont i ögonbotten, tappat hår. Har påpekat detta i över 10 års tid men får ingen hjälp, även viktuppgång (innan graviditeten) jag äter betydligt mindre nu, än jag gjorde som normalviktig, jag bli hela tiden hånad för min övervikt och man ger sig den på att jag bara äter godis och dricker läsk hela dagarna, fast jag säger att jag gör varken eller, man de envisas ändå med detta, och i stället erbjuder mig en gastrikbypass operation, jag känner mig arg & fruktansvärt förolämpad och kränkt. (bor i Örebro län)

  Har haft svårt att sova förut, men nu när hjärtat pumpar konstig, får jag nästan ingen sömn alls, jag är orolig att stressen & sömnlösheten ska påverka barnet, men min oro tas inte på allvar av sjukvården, man skickar mig i stället till en samtals terapeut (för min svåra tinnitus & obalans)

  Jag är så slut att jag har inte orken att strida med/mot landstinget, orkar inte vara i underläga hela tiden och be om hjälp jag inte får...vad ska jag göra?

  Mvh!/KHD

  SvaraRadera
 2. Hej,

  Tack för kommentaren.

  Det jag kommer att tänka på när jag läser din berättelse är att om man har den autoimmuna (ärftligt betingade) varianten av sköldkörtelproblem, så kan det hända att man går från över- till underfunktion i sköldkörteln, eller tvärtom. Då kan man hamna i ett läge när man känner att något är fel, men provsvaren är normala. Då är det heller inte entydigt hur man bör behandla. I så fall är det därför du inte får behandling just nu. Ett tecken på att det skulle kunna vara så (men inte måste vara så) är förhöjda värden på provet som heter TPO-ak (TPO-antikroppar, TPO-autoantikroppar) men TSH och fritt T4 inom referens.

  Steg 1 är därför att hålla reda på sina egna prosvar och att inte ge upp att ta hjälp av vården.

  Om jag vore du skulle jag omedelbart försöka få hjälp via mödravårdens läkare. En allmänläkare på vårdcentralen kan troligen inte tillräckligt om sköldkörtelområdet under graviditet.

  Det kan även vara bra att läsa på, precis som gör, eftersom den övre referensgränsen för när man bör behandla för sköldkörtelhormonbrist har sänkts med åren och tolkningarna om när man ska behandla har ändrats. Alla läkare kanske inte har hängt med riktigt. Det man kan göra som patient är att vänligt uppmuntra den läkare man har att rådfråga en specialist.

  Det finns även en viss sannolikhet för att du behöver övervakas extra av t.ex. specialistmödravården beroende på hur dina provsvar ser ut och hur de ändras (och har ändrats) under graviditeten. Därför är det viktigt att på något sätt direkt eller indirekt få kontakt med någon kunnig, snabbt.

  För att ventilera tankarna om vården med andra patienter (och förmodade patienter och anhöriga): gå gärna med i patientforum om du inte redan gjort det. Det är gratis eller nästan gratis (se högermenyn här på webbsidan för länkar).

  En tröst kanske kan vara att bebisen i magen till största delen är självförsörjande med sköldkörtelhormon nu, om du skulle ha sköldkörtelhormonbrist (hypotyreos).

  Varma hälsningar, Eva (bloggansvarig)

  SvaraRadera
 3. Hej Eva! Tack snälla för svaret & hjälpen.
  Första provet togs av en AT läkare för ca 15 år sedan, som misstänkte sköldkörtelhormonbrist, men då han slutat har jag inte fått svar på det provet, prover har tagits vid 4 olika tillfällen över åren från det första provet, de har jag inte fått svar på, trots ett antal försök.

  Skönt att veta att bebisen har egen försörjning vad gäller hormoner, det är vad jag varit mest varit orolig för & grubblat över.

  Åter tusen tack för hjälpen!
  Bästa hälsningar!
  /KHD

  SvaraRadera
 4. Hej igen,

  Jag vill bara säga att man som patient har laglig rätt att få ut "registerutdrag" vad gäller sitt eget landsting. Årligen. De flesta vårdinrättningar brukar därför snällt lämna ut provsvar om man gör ett TYDLIGT ärende till dem. Eventuellt kan det kosta en liten slant för hanteringen (men för det mesta är det gratis, tror jag).

  Man kan exempelvis ställa sig i receptionen med ett undertecknat brev i handen där man i brevet (och gärna även muntligen) begär att få ut sina provsvar.

  Det spelar ingen roll om en viss läkare slutat, det är vårdinrättningen som har skyldighet att hålla reda på (även historisk) journalinformation (som prosvaren är en del av) om dig.

  Hälsar Eva (bloggansvarig)

  SvaraRadera
 5. Hej! Tack igen Eva! Har vid ett flertal tillfällen försökt få tillgång till mina journaler, har nu kontaktat patientnämnden i det ärendet. Har även bett om provtagning av sköldkörteln hos specialistmödravården, det föll inte i god jord, fick enbart det vanliga standardtestet (efter många om och men) med motivering att sjukdomen är så pass sällsynt, att jag har släktingar som har sjukdomen var inget man lyssnade till, jag kände mig åter överkörd & misstrodd av läkaren som bara "käftade" med mig och argumenterade emot mig trotts att jag bad snällt om de kunde vara snälla och kolla upp min sköldkörtel...Är åter i en återvändsgränd, det jobbigaste är den bedövande tröttheten, som även kommer in i sömnen/drömmarna, drömmer att jag är så trött att jag inte ens orkar resa mig i drömmarna( när jag sover) när jag sen vaknar är det som jag skulle gjort slut på mig själv fullständigt. Jag funderar på att beställa Scandlabs provtagning i stället, men det är kostnaden där också, men det är det kanske värt, om man får hjälp.

  Bästa hälsningar!
  /KHD

  SvaraRadera
 6. Hej igen,

  Tack igen för kommentaren.

  Jag kanske var lite otydlig förra gången. Jag menade att vanliga mödravården har minst en läkare kopplad till sig, som borde kontaktas antingen av din barnmorska eller av dig direkt, om du hittills mest har haft barnmorskekontakt.

  Det är exempelvis viktigt att man inte bara tittar på TSH-värdet när man är gravid och har dina symtom. Även andra blodprover kan behöva analyseras (fritt T4, TPO-ak, kolesterol, kortisol för att nämna några).

  Sen, om det skulle visa sig att du har avvikande provsvar, då kan det (men måste inte) vara dags för specialistmödravård. Jag menade alltså detta som två olika steg.

  Apropå Scandlab, så kan det vara viktigt att veta att det inte är alls många skolmedicinare ("vanliga" läkare)som fäster vikt vid de provsvaren, så sett ur hjälpsynvinkel när man är gravid så har Scandlabproverna mycket litet värde.

  (Vad man själv skulle kunna ha nytta av för egen bedömning eller i samråd med de, ganska få, läkare som Scandlab hänvisar till, är en annan sak. För egen del skulle jag aldrig riskera det som gravid. Helt oavsett pengarna, som i sin tur också kan vara bekymmersamt).

  Varma hälsningar,

  Eva (bloggansvarig)

  SvaraRadera
 7. Hej Eva! Tack snälla för hjälpen :)

  Det är min barnmorska som misstänker sköldkörteln, men läkaren på specialistmödravården mottsatte sig direkt att utreda, och erbjöd enbart vanliga standardprovet(efter många om & men).

  Barnmorskan var den som direkt sa att sköldkörtelhormonet bör kollas upp, efter att mitt hjärta börjat krångla, hon skickade mig direkt till en läkare samma dag, Där jag inte fick någon hjälp alls, utan jag fick i stort sett vända i dörren utan varken blodprov, eller ens ett EKG fast barnmorskan sagt till speciellt om både EKG & blodprov.

  Det var efter det besöket jag bad om hjälp via läkaren på specialistmödravården, men fick enbart standardblodprovet, men hänvisning att sjukdomen är ovanlig
  (vilket enligt henne betyder att jag inte kommer att drabbas av den??? när jag berättade att jag känner igen de flesta symptom + ärftligheten, började läkaren genas ifråga sätta mig, vilket var väldigt jobbigt, då jag satt där och mådde pyton med hjärtflimmer, trötthet, huvudvärk och darrningar och allt, när jag berättade om att jag sökt information via internet & vad jag hittat via er sida, blev hon ännu mer otrevlig & fientligt inställd, jag blev avbruten och fick inte prata till punkt, hon vägrade lyssna på mig. Hela dagen blev förstörd, inte ens ultraljudet av bebisen kunde jag koncentrera mig på, då jag låg där och kämpade mot att inte börja störtgråta av det otrevliga bemötandet, utan väntade tills jag tog mig därifrån in på toaletten, jag känner efter det att jag inte vill tillbaka igen till den mottagningen, samma in för förlossningen, att hamna där känner jag både skräck & ångest för, då man vägrar lyssna på mig nu…hur blir det då när bebisen ska komma, är något jag grubblar över också, jag känner mig inte trygg där på den mottagningen.
  Den enda som lyssnar & tror på mig är min barnmorska jag har via vårdcentralen, frågan är om hon kanske kan remitera mig till en annan läkare för provtagning & utredning.

  Hoppas du får en fin höst!
  Bästa hälsningar!
  /KHD

  SvaraRadera
 8. Hej igen,

  Bemötandet är särskilt viktigt när man är gravid (och dessutom har en massa symtom).

  Det verkar vara en väldigt bra idé att fråga barnmorskan om en annan läkare. Det måste vara någon som är bra på sköldkörteln och graviditeter, men det måste inte nödvändigtvis vara någon som är kopplad till specialistmödravården (i första skedet).

  Lycka till!

  Hälsar Eva

  SvaraRadera
 9. Hej Eva! Tack snälla för hjälpen :)

  Det är min barnmorska som misstänker sköldkörteln, men läkaren på specialistmödravården mottsatte sig direkt att utreda, och erbjöd enbart vanliga standardprovet(efter många om & men).

  Barnmorskan var den som direkt sa att sköldkörtelhormonet bör kollas upp, efter att mitt hjärta börjat krångla, hon skickade mig direkt till en läkare samma dag, Där jag inte fick någon hjälp alls, utan jag fick i stort sett vända i dörren utan varken blodprov, eller ens ett EKG fast barnmorskan sagt till speciellt om både EKG & blodprov.

  Det var efter det besöket jag bad om hjälp via läkaren på specialistmödravården, men fick enbart standardblodprovet, men hänvisning att sjukdomen är ovanlig
  (vilket enligt henne betyder att jag inte kommer att drabbas av den??? när jag berättade att jag känner igen de flesta symptom + ärftligheten, började läkaren genas ifråga sätta mig, vilket var väldigt jobbigt, då jag satt där och mådde pyton med hjärtflimmer, trötthet, huvudvärk och darrningar och allt, när jag berättade om att jag sökt information via internet & vad jag hittat via er sida, blev hon ännu mer otrevlig & fientligt inställd, jag blev avbruten och fick inte prata till punkt, hon vägrade lyssna på mig. Hela dagen blev förstörd, inte ens ultraljudet av bebisen kunde jag koncentrera mig på, då jag låg där och kämpade mot att inte börja störtgråta av det otrevliga bemötandet, utan väntade tills jag tog mig därifrån in på toaletten, jag känner efter det att jag inte vill tillbaka igen till den mottagningen, samma in för förlossningen, att hamna där känner jag både skräck & ångest för, då man vägrar lyssna på mig nu…hur blir det då när bebisen ska komma, är något jag grubblar över också, jag känner mig inte trygg där på den mottagningen.
  Den enda som lyssnar & tror på mig är min barnmorska jag har via vårdcentralen, frågan är om hon kanske kan remitera mig till en annan läkare för provtagning & utredning.

  Hoppas du får en fin höst!
  Bästa hälsningar!
  /KHD

  SvaraRadera
 10. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

  SvaraRadera
 11. Hello ωould yοu mind letting me know
  ωhіch hoѕting company you're utilizing? I'νe loaded yοur blog in 3 different browsers and I must ѕаy this blog loads a lot
  quicker then most. Сan you recоmmend a good internet
  hosting proνider at a fair ρriсe? Thаnk уou,
  I appreсiate it! make your own solar water heater

  SvaraRadera
 12. I like the helρful infο yοu prοvide in yοur аrticles.
  I'll bookmark your blog and take a look at again here regularly. I'm relаtivelу certain I will bе tοld a lot of new stuff гight here!
  Вest οf lucκ for the next! just click the following website

  SvaraRadera
 13. Ѕweet blog! I fοund it ωhile surfing around on Yahoo Nеws.
  Do you havе any suggestions on how to get listed in Yahοo Nеws?

  I've been trying for a while but I never seem to get there! Many thanks click through the next article

  SvaraRadera
 14. Оutѕtаnding story therе. What happened after?
  Good luck! click through the following website page

  SvaraRadera
 15. I know thiѕ ωebsite gives quality basеd articles or reνiews and
  adԁitіоnal data, is there аny other ωeb page which gives these infoгmation
  in quality? just click the up coming internet site

  SvaraRadera
 16. What a matеrial of un-ambiguity and preservenеss
  of prеcious know-how about unexpecteԁ emotions.
  how did you get your ex back

  SvaraRadera
 17. When some οne searсhes for his νital thing, so hе/she wants to bе avаilable that in detail, therefoге thаt thing is mаintained oveг here.
  http://www.makeyourmusicbeats.com/make-hip-hop-beats/

  SvaraRadera
 18. After going over a hanԁful οf the blog articlеs on уouг websitе, I seriouslу aρpгecіate уour technіque of
  writіng а blog. I booκmarkeԁ it tο my bookmarκ site list and ωіll be сheckіng back soon.
  Take a look at mу web site too anԁ tell mе
  what you think. similar internet site

  SvaraRadera
 19. Thаnks a bunch fοг sharing this ωith all of us you really
  knοw what you're talking about! Bookmarked. Please also discuss with my web site =). We can have a hyperlink exchange agreement among us www.eleducador.net

  SvaraRadera
 20. May I ѕіmρly say what а comfort to
  unсovег a peгson that aсtually knοws what
  thеy're discussing online. You actually realize how to bring an issue to light and make it important. More people really need to look at this and understand this side of the story. I can't believe you aгen't more popular since you definitely possess the gift. wiki.spbstu.ru

  SvaraRadera
 21. Your ѕtyle iѕ very unique in сompаrіѕon to otheг
  folks I've read stuff from. I appreciate you for posting when you have the opportunity, Guess I will just bookmark this blog. click here

  SvaraRadera
 22. Thеѕe arе actually impгessiѵe ideas in regarding blogging.
  You haѵe touched some goοd things here. Αnу way keеp up wrintіng.

  Www.smartmusclebuilding.com

  SvaraRadera